Ινδία και Πακιστάν γιορτάζουν τη «νίκη» τους στις συγκρούσεις – ο ρόλος του Τραμπ
Ινδία και Πακιστάν γιορτάζουν τη «νίκη» τους στις συγκρούσεις – ο ρόλος του Τραμπ
Ηρεμία επικράτησε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα κατά μήκος των συνόρων της Ινδίας και του Πακιστάν –αφού έλαβε τέλος το Σάββατο η πιο σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δυο πυρηνικών δυνάμεων εδώ και δυο δεκαετίες– ανακοίνωσε ο ινδικός στρατός.
«Η νύχτα παρέμεινε σχετικά ήρεμη κατά μήκος (της ινδικής πολιτείας) του Τζαμού και Κασμίρ και στα διεθνή σύνορα, για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες», ανέφερε το γενικό επιτελείο των ινδικών ενόπλων δυνάμεων.
Το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε «πλήρης και άμεση κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές. Το επιβεβαίωσαν αμέσως μετά και οι δυο πρωτεύουσες.
Την Κυριακή, ο αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τις δύο χώρες επειδή «είχαν τη δύναμη, τη σοφία και το σθένος να γνωρίζουν και να κατανοήσουν πλήρως ότι ήταν καιρός να σταματήσουν την τρέχουσα επιθετικότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο και την καταστροφή τόσων και τόσων πολλών».
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι δυο πλευρές, οι μάχες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 60 αμάχους, Ινδούς και Πακιστανούς και δεκάδες στρατιώτες και τζιχαντιστές.
Το Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ αλληλοκατηγορήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Δεν αναφέρθηκαν νέες ανταλλαγές πυρών έκτοτε.
Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν χαρακτήρισαν την κατάπαυση του πυρός ως δική τους νίκη, τροφοδοτώντας ένα κύμα εθνικιστικού ενθουσιασμού και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Ο υπουργός Αμυνας της Ινδίας, Ρατζνάτ Σινχ, δήλωσε την Κυριακή ότι «ο βρυχηθμός των ινδικών δυνάμεων έφτασε μέχρι το αρχηγείο του πακιστανικού στρατού».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η στρατιωτική επίθεση «δεν ήταν απλώς μια στρατιωτική δράση αλλά ένα σύμβολο της πολιτικής, κοινωνικής και στρατηγικής βούλησης της Ινδίας».
Οπως ανέφερε ο Guardian, στο Πακιστάν, πραγματοποιήθηκαν παρελάσεις κοντά στα σύνορα και ο πρωθυπουργός Σενμπάζ Σαρίφ, κήρυξε την 11η Μαΐου ως ημέρα «αναγνώρισης της αντίδρασης των ενόπλων δυνάμεων στην πρόσφατη ινδική επίθεση».
Πακιστανός αρθρογράφος, γράφοντας στην εφημερίδα Dawn, αποκάλεσε την κατάπαυση του πυρός μια «υπολογισμένη νίκη» του Πακιστάν που «αρνήθηκε σταθερά σε μια πολύ ισχυρότερη Ινδία το στρατιωτικό πλεονέκτημα και τη διπλωματική αφήγηση που επεδίωκε να κυριαρχήσει».

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα για να τιμήσουν την ημέρα, ιδίως στο ελεγχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ, το οποίο βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των επιθετικών διασυνοριακών βομβαρδισμών εβδομάδων.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ινδία και το Πακιστάν βρέθηκαν στα όρια νέου πολέμου ανάμεσά τους, με πυραυλικά πλήγματα, πυρά πυροβολικού, επιδρομές drones και αερομαχίες.
Την Τετάρτη, ινδικοί πύραυλοι κατέστρεψαν στο πακιστανικό έδαφος υποτιθέμενα «στρατόπεδα» τζιχαντιστικής οργάνωσης, την οποία κατηγορεί το Νέο Δελχί για τη δολοφονία 26 τουριστών, κυρίως Ινδών, στις 22 Απριλίου στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ.
Το Πακιστάν, που αρνείται πως παρέχει την παραμικρή υποστήριξη στη συγκεκριμένη οργάνωση, ανταπέδωσε τα πλήγματα, οδηγώντας τις δυο χώρες με πυρηνικά όπλα σε σειρά επιθέσεων κι αντεπιθέσεων.
Πώς ο Τραμπ έπεισε Ινδία και Πακιστάν
Οι ΗΠΑ απέσπασαν τα εύσημα για τη διαμεσολάβηση για την κατάπαυση του πυρός, με τον Μάρκο Ρούμπιο και τον Τζέι Ντι Βανς να αναφέρουν ότι πέρασαν 48 ώρες σε έντονες διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες, πείθοντάς τες τελικά να καταθέσουν τα όπλα το Σάββατο.
Αλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, πίεσαν για το τέλος των συγκρούσεων.
Ο Βανς είχε δηλώσει αρχικά ότι οι ΗΠΑ δεν θα παρέμβουν στις κλιμακούμενες εχθροπραξίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Πακιστάν, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση «δεν μας αφορά».
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές, η στάση τους άλλαξε μετά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι η σύγκρουση ενέχει τον κίνδυνο να κλιμακωθεί σε πλήρη πυρηνική απειλή.
Οπως ανέφερε ο Guardian, ο ίδιος ο Τραμπ φέρεται να επικοινώνησε πολλές φορές με τις δύο χώρες για να τις πείσει να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός, Ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να αυξήσει το εμπόριο τόσο με την Ινδία όσο και με το Πακιστάν.
Η Τάνβι Μαντάν, ανώτερη συνεργάτης του Ινστιτούτου Brookings στην Ουάσινγκτον, είπε στο BBC ότι το τηλεφώνημα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στον αρχηγό του πακιστανικού στρατού Ασίμ Μουνίρ στις 9 Μαΐου, «μπορεί να ήταν το κρίσιμο σημείο».
«Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον ρόλο των διαφόρων διεθνών παραγόντων, αλλά είναι σαφές τις τελευταίες τρεις ημέρες ότι τουλάχιστον τρεις χώρες εργάζονταν για την αποκλιμάκωση -οι ΗΠΑ, φυσικά, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Ισάκ Νταρ δήλωσε στα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης ότι «36 χώρες» συμμετείχαν στις διπλωματικές επαφές -μεταξύ των οποίων η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ.
«Ενα ερώτημα είναι αν, αν αυτή η κλήση είχε γίνει νωρίτερα -αμέσως μετά τα αρχικά ινδικά πλήγματα, όταν το Πακιστάν ήδη διεκδικούσε κάποιες ινδικές απώλειες και ήταν διαθέσιμη μια έξοδος – αν θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση», σημείωσε η Μαντάν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
