843
Η Βάλερι και το αυτοκίνητό της | YouTube

Η πρώην πράκτορας της CIA που είναι υποψήφια για το Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 09:30
Η Βάλερι και το αυτοκίνητό της
|YouTube

Η πρώην πράκτορας της CIA που είναι υποψήφια για το Κογκρέσο

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 09:30

Η Βάλερι Πλέιμ κάθεται πίσω από το τιμόνι μιας Chevrolet Camaro. Ξαφνικά βάζει ταχύτητα, όχι την πρώτη, αλλά την όπισθεν και πατάει ορμητικά το γκάζι. Ενόσω το εντυπωσιακό αυτοκίνητό της κινείται προς τα πίσω, εκείνη αφηγείται συνοπτικά την ιστορία της ζωής της για να ανακοινώσει τελικά πως πρόκειται να διεκδικήσει μια θέση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, θέτοντας υποψηφιότητα για τις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών στο Νέο Μεξικό.

Περισσότερο, όμως, ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως η Βάλερι Πλέιμ εργαζόταν για λογαριασμό της CIA, έως την ημέρα που την «έκαψε» η ίδια η κυβέρνησή της, το 2003, για να εκδικηθεί τον σύζυγό της, τον πρώην πρεσβευτή Τζόζεφ Ουίλσον, αφότου εκείνος διέψευσε την ιστορία για το εμπλουτισμένο ουράνιο από τον Νίγηρα που είχε αγοράσει ο Σαντάμ Χουσεΐν, ιστορία πάνω στην οποία αιτιολογήθηκε η κήρυξη πολέμου από τις ΗΠΑ στο Ιράκ.

Η Πλέιμ επέλεξε να κοινοποιήσει την απόφασή της να κατέβει στο πολιτικό στίβο μέσω ενός βίντεο που παραπέμπει σε κατασκοπευτική ταινία, διάρκειας 1 λεπτού και 21 δευτερολέπτων και με τον ξεκάθαρο τίτλο «Undercover», «μυστική πράκτορας» στην προκειμένη περίπτωση.

Και το έκανε την περασμένη Δευτέρα, την ημέρα, δηλαδή, που τα αμερικανικά ΜΜΕ αποκάλυψαν την ιστορία ενός άλλου αμερικανού κατασκόπου, του Ολεγκ Σμολένκοφ, ο οποίος φέρεται να είχε καταφέρει να εισέλθει στα ανώτατα κλιμάκια της ρωσικής ηγεσίας, αλλά επαναπατρίστηκε άρον άρον το 2017, λόγω σοβαρών ανησυχιών περί αποκάλυψης της ταυτότητάς του ακόμα και από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρώην πράκτορας της CIA, Βάλερι Πλέιμ, καταθέτει στην Επιτροπή Ελέγχου της αμερικανικής Βουλής για την διαρροή της ταυτότητάς της τον Μάρτιο του 2007. | EPA/STEFAN ZAKLIN

«Ημουν μια μυστική πράκτορας της CIA», αναφέρει η ίδια καθώς οδηγεί με την όπισθεν σε μια έρημο του Νέου Μεξικού. «Η εργασία μου έγκειτο στο να αποτρέπω την απόκτηση πυρηνικών όπλων από κράτη- παρίες και τρομοκράτες», εξηγεί, σημειώνοντας, στη συνέχεια, πως έχει ζήσει και εργαστεί σε μερικές από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο – τη Συρία, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράκ, το Ιράν και το Πακιστάν.

Αμέσως μετά, ωστόσο η 56άχρονη Πλέιμ (γεννήθηκε στην Αλάσκα και κατάγεται από μια εβραϊκή οικογένεια με καταγωγή από την Ουκρανία ενώ ο πατέρας της είναι πρώην αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ και ο αδελφός της βετεράνος του Βιετνάμ) αποκαλύπτει τον λόγο που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη CIA.

«Ο προσωπάρχης του Ντικ Τσέινι», του διαβόητου αντιπροέδρου των ΗΠΑ από το 2001 έως το 2009 υπό τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο, «εκδικήθηκε τον σύζυγό μου, αποκαλύπτοντας την ταυτότητά μου. Το όνομά του είναι Σκούτερ Λίμπι», υπενθυμίζει η Πλέιμ, μην παραβλέποντας να πει πως παρότι ο Λίμπι κατέληξε τελικά στη φυλακή, πέρυσι του απένειμε χάρη ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Βάλερι Πλέιμ και η Ναόμι Γουότς που την υποδύθηκε στην ταινία «Παιχνίδια Συνωμοσίας», προ δεκαετίας σε κινηματογραφικό φεστιβάλ (Summit Entertainment/NPR)

«Η υπηρεσία μου διακόπηκε απότομα όταν η ίδια η κυβέρνησή μου με πρόδωσε», αναφέρει ξανά. Ωστόσο δεν είναι αυτή η αιτία που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά αλλά το γεγονός πως, όπως και η ίδια με το σπορ αυτοκίνητό της, ως χώρα οι ΗΠΑ «πηγαίνουμε προς τα πίσω, όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εθνική ασφάλεια και τα δικαιώματα των γυναικών», εξηγεί, και πραγματοποιώντας αριστοτεχνικά μια στροφή 180 μοιρών, δηλώνει αποφασιστικά πως «πρέπει να αντιστρέψουμε την πορεία της χώρας μας».

Το βίντεο, το οποίο και έχουν δει ήδη περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ολοκληρώνεται με την ίδια να ενημερώνει χαμογελαστή σε γκρο πλαν τον πρόεδρό της ότι «έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς να τακτοποιήσουμε». Παρά, ωστόσο, την εντυπωσιακή εκκίνηση της προεκλογικής της εκστρατείας, η Βάλερι Πλέιμ έχει δεχτεί πλήθος επικρίσεων.

Κατ’ αρχάς γιατί δεν εργάστηκε ποτέ ως μυστική πράκτορας ούτε στο Ιράν ούτε στη Βόρεια Κορέα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Washington Post, η εφημερίδα που το 2003 συνέβαλε εν μέρει στην αποκάλυψη της ταυτότητάς της. Κατά την παραμονή της στη CIA η Βάλερι Πλέιμ διετέλεσε όντως επικεφαλής επιχειρήσεων μιας ειδικής ομάδας που δρούσε στο Ιράκ με στόχο την αποτροπή της διάδοσης πυρηνικών όπλων, αλλά η ίδια δούλευε από την αμερικανική πρεσβεία στην… Αθήνα.

Ο Ντικ Τσέινι, αριστερά,  αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από το 2001 έως το 2009 υπό τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο (EPA/David Bohrer)

Επιπρόσθετα, η εφημερίδα υπενθυμίζει πως άνθρωπος που την «έκαψε», αποκαλύπτοντας την ταυτότητά της, δεν ήταν ο Σκούτερ Λίμπι. Ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχους του Λευκού Οίκου καταδικάστηκε για την εμπλοκή του στην υπόθεση. Οχι όμως επειδή προέβη σε αποκαλύψεις απόρρητων πληροφοριών αλλά γιατί απέκρυψε πληροφορίες από το FBI. Το «βαθύ λαρύγγι» στην υπόθεση ήταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εκείνη την περίοδο, ο Ρίτσαρντ Αρμιταζ.

«Αγαπητή Βάλερι Πλέιμ, το ότι ξεκινάτε την προεκλογική εκστρατεία σας με ανακρίβειες, αποκαλύπτει πολλά για εσάς», έσπευσε να προειδοποιήσει την πρώην μυστική πράκτορα και εν δυνάμει πολιτικό ο Ματ Σλαπ, πρόεδρος της Αμερικανικής Συντηρητικής Ενωσης (American Conservative Union), του παλαιότερου συντηρητικού λόμπι των ΗΠΑ, και πολιτικός αναλυτής του επίσης συντηρητικού Fox News. Δεν αποκλείεται, οπότε, παρά τις εξαιρετικές της ικανότητες στην οδήγηση, να αναγκαστεί η Βάλερι Πλέιμ να φρενάρει απότομα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...