323
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Τραμπ έτοιμος για αντίποινα μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία – Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 08:27
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Τραμπ έτοιμος για αντίποινα μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία – Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2019, 08:27

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ξέρουν ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο και είναι έτοιμες να προβούν σε αντίποινα. Αυτό δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον περιμένει εξακρίβωση και την εκτίμηση των Σαουδαράβων για το ποιοι ευθύνονται για τις επιθέσεις, προτού ληφθούν οι αποφάσεις για τον τρόπο δράσης.

«Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο, είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι με βάση τις επαληθεύσεις, αλλά περιμένουμε από το Βασίλειο να μας πει ποιος πιστεύει ότι είναι ο ένοχος αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα δράσουμε!», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Περισσότερο σίγουρος είχε εμφανιστεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο που κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για τις επιθέσεις, μια κατηγορία που απέρριψαν οι ιρανοί αξιωματούχοι.

Κατακόρυφη αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα τη Δευτέρα, με άνοδο πάνω από 10% έπειτα από τις επιθέσεις το Σάββατο εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco.

Το αργό WTI, έφτασε τα 60,71 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 10,68%, ενώ η τιμή του Μπρεντ στα 67,31 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 11,77%).

Η πρωτοφανής επίθεση με drone το πρωί του Σαββάτου, την ευθύνη της οποίας είχαν αναλάβει οι υεμενίτες αντάρτες Χούτι, προκάλεσε ζημιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco. Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου, δηλαδή σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.

Για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, αν κριθεί αναγκαίο και σε ποσότητα που θα καθοριστεί.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε να υποβαθμίζει την προοπτική για μια ενδεχόμενη συνάντησή του με ιρανούς αξιωματούχους, λέγοντας ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρουν αυτό είναι «fake news». Μόλις στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει ότι ο «πρόεδρος Τραμπ είναι έτοιμος να συναντηθεί χωρίς προϋποθέσεις» με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Σεπτεμβρίου.