817
Η Μαρία Μπούτινα παραδέχθηκε την ενοχή της για τη συμμετοχή της σε συνωμοσία κατά των ΗΠΑ, την Πέμπτη, σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον. | Reuters

Μαρία Μπούτινα: Η ρωσίδα κατάσκοπος που έγινε ο εφιάλτης του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2018, 13:00
Η Μαρία Μπούτινα παραδέχθηκε την ενοχή της για τη συμμετοχή της σε συνωμοσία κατά των ΗΠΑ, την Πέμπτη, σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον.
|Reuters

Μαρία Μπούτινα: Η ρωσίδα κατάσκοπος που έγινε ο εφιάλτης του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2018, 13:00

Μία 27χρονη Ρωσίδα μετακομίζει στην Ουάσινγκτον από τη Μόσχα και εγγράφεται σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα τοπικού πανεπιστημίου. Της αρέσουν οι ροκ συναυλίες, ενδιαφέρεται για την πολιτική και λατρεύει τα όπλα -κάτι όχι και τόσο ασυνήθιστο, είναι η αλήθεια, στην Αμερική.

Μέχρι εδώ, η Μαρία Βαλέριεβνα Μπούτινα δεν φαίνεται να διαφέρει και τόσο από μια γυναίκα της ηλικίας της στην αμερικανική πρωτεύουσα. Αν όμως, έχετε δει τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «The Americans», θα γνωρίζετε πως, μερικές φορές, τα φαινόμενα… απατούν. Στη σειρά, πρωταγωνιστεί ένα ζευγάρι αμερικανών πολιτών, που ζει σε προάστιο της Ουάσινγκτον με τα δύο παιδιά του και εργάζονται σε ταξιδιωτικό γραφείο. Αυτή βέβαια, είναι η «βιτρίνα» τους, πίσω από την οποία κρύβουν την πολύ πετυχημένη δράση τους ως κατάσκοποι της KGB. Η σειρά ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο με διθυραμβικές κριτικές. Κατά… διαβολική σύμπτωση, δύο μήνες αργότερα, η Μπούτινα συλλαμβάνεται από τις αμερικανικές Αρχές με την κατηγορία της κατασκοπείας κατά των ΗΠΑ για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, τρία χρόνια μετά την εγγραφή της στο American University.

Την Πέμπτη, η 30χρονη Μπούτινα παραδέχθηκε, ενώπιον του δικαστηρίου, την ενοχή της στις κατηγορίες για κατασκοπεία και δεσμεύθηκε να βοηθήσει τις αμερικανικές Αρχές να ξετυλίξουν το κουβάρι της ρωσικής εμπλοκής στις αμερικανικές εκλογές του 2016, που ανέδειξαν στην προεδρία τον Ντόναλντ Τραμπ. Ως αντάλλαγμα, θα περάσει λιγότερο χρόνο πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, από έξι μήνες έως πέντε χρόνια. Η Μπούτινα δεν είναι η πρώτη ρωσίδα πολίτης που κατηγορείται για την προσπάθειά της να επηρεάσει αυτές τις εκλογές, είναι όμως, η πρώτη που καταδικάζεται.

Η πρώην φοιτήτρια, με μεθόδους που θα μπορούσαν να διδάσκονται στις σχολές… κατασκοπείας,  κατάφερε να απλώσει τα πλοκάμια της μέχρι τον κοντινό κύκλο του Τραμπ και να δημιουργήσει στενούς δεσμούς με ισχυρούς άντρες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Με έναν από αυτούς, μάλιστα, συζούσε και μαζί εφάρμοζαν το σχέδιο που φέρεται να είχαν καταρτίσει ρώσοι αξιωματούχοι. Πρόκειται για τον 56χρονο πρώην ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Πολ Ερικσον, βετεράνο της πανίσχυρης Εθνικής Ενωσης Οπλοκατοχής (NRA), κατά του οποίου δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως η Μπούτινα γνώρισε πολλούς ισχυρούς ρεπουμπλικανούς πολιτικούς, ανάμεσά τους οι κυβερνήτες Ρικ Σκοτ και Μπόμπι Τζίνταλ αλλά και ο γερουσιαστής Ρικ Σαντόρουμ. Δεν αποκλείεται, βεβαίως, να είχε συνάψει ερωτική σχέση με κάποιους από αυτούς για να καταφέρει να διεισδύσει στον στενό τους κύκλο, με απώτερο στόχο να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική υπέρ της Ρωσίας.

Μάλιστα, λίγες εβδομάδες αφότου επισημοποίησε ο Τραμπ την υποψηφιότητά του για την προεδρία, η τότε φοιτήτρια, ήταν η πρώτη που τον ρώτησε δημοσίως ποια θα ήταν η πολιτική του έναντι των ρωσικών κυρώσεων αν εκλεγόταν πρόεδρος. Ηταν Ιούλιος 2015, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Λας Βέγκας, όταν η Μπούτινα τον ρώτησε: «Θέλετε να συνεχίσετε την πολιτική των κυρώσεων που βλάπτουν και τις δύο οικονομίες;». Η απάντηση του Τραμπ ήταν ενδεικτική της ιδιαίτερης συμπάθειάς του προς τον Πούτιν: «Πιστεύω πως θα τα πήγαινα πολύ καλά με τον Πούτιν, ΟΚ; Δεν νομίζω πως θα χρειαζόμασταν κυρώσεις».

Η Μαρία Μπούτινα μετά τη σύλληψή της από τις αμερικανικές Αρχές τον περασμένο Ιούλιο (Reuters).

Στη διάρκεια της δράσης της, η Μπούτινα ταξίδευε σε όλη την Αμερική, και χρησιμοποιώντας τους στενούς δεσμούς που είχε αναπτύξει με την NRA, ένωση που χρηματοδοτεί με εκατομμύρια δολάρια αμερικανούς γερουσιαστές, κυρίως ρεπουμπλικανούς, πλεύριζε πολιτικούς και επιχειρούσε να τους επηρεάσει υπέρ της Ρωσίας. Ήταν η εποχή που οι αμερικανορωσικές σχέσεις δεν βρίσκονταν στην καλύτερή τους περίοδο.

Ο άνθρωπος που χειρίστηκε την υπόθεση της Μπούτινα για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης φέρεται να είναι ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Αλεξάντρ Τόρσιν, φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του την περασμένη εβδομάδα.

Ο ρώσος πρόεδρος σχολίασε για πρώτη φορά δημοσίως την υπόθεση την περασμένη Τρίτη, αρνούμενος τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Μπούτινα: «Ρίσκαρε 15 χρόνια στη φυλακή, για τι ακριβώς; Ρώτησα όλους τους επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών τι συμβαίνει. Κανείς τους δεν γνωρίζει τίποτα για αυτήν».

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η εξέλιξη της υπόθεσης είναι τα χειρότερα νέα που έχει ακούσει ο Ντόναλντ Τραμπ εδώ και καιρό, καθώς τονίζουν πως από ό,τι φαίνεται η ρωσίδα κατάσκοπος παραδέχθηκε την ενοχή της, αφού πήρε το «πράσινο φως» από την κυβέρνησή της. Μέρος της συμφωνίας είναι ότι όταν η Μπούτινα αποφυλακιστεί, θα απελαθεί στη Ρωσία. Αν θεωρούσε ότι εκεί θα κινδύνευε η ζωή της, δεν θα είχε συμφωνήσει με τις αμερικανικές Αρχές. Αυτό, κατά τους αναλυτές, υποδηλώνει ότι ο Πούτιν έχει αλλάξει γραμμή πλεύσης όσον αφορά τη σχέση του με τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος φαίνεται να χάνει τον μοναδικό σύμμαχο που του είχε απομείνει στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Μετά την παραδοχή της ενοχής της Μπούτινα, στελέχη του Δημοκρατικού Kόμματος ζητούν από τις Αρχές να εξετάσουν το ρόλο της NRA στην υπόθεση και το κατά πόσο τα στελέχη της Εθνικής Ενωσης Οπλοκατοχής, αλλά και ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα. Τονίζουν μάλιστα, ότι από τον Ιανουάριο, η πλειοψηφία της Βουλής θα ανήκει στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συστήσουν εξεταστικές επιτροπές για το ζήτημα.

Η ποινή της Μπούτινα αναμένεται να ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...