7480
|

Η Ευρώπη μπροστά σε νέα εποχή

Avatar protagon.import 15 Νοεμβρίου 2015, 00:41

Η Ευρώπη μπροστά σε νέα εποχή

Avatar protagon.import 15 Νοεμβρίου 2015, 00:41

Νέες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η Γαλλία, για δεύτερη συνεχή νύχτα. Οι επιθέσεις έρχονται λίγες ώρες μετά την ιστορική ομιλία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ σε κοινή συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας κατά την οποία διακήρυξε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε «πόλεμο κατά της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας που απειλεί όλο τον κόσμο».

Από τις επιδρομές επλήγησαν θέσεις γύρω από τη Ράκα, την πόλη-προπύργιο του ISIS  στη Συρία. Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν 10 Mirage και Rafale τα οποία έριψαν 16 βόμβες σε δύο στόχους, ένα κέντρο διοίκησης και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης, οι οποίοι καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η επιδρομή έγινε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και οι στόχοι είχαν επισημανθεί από γαλλικές επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.

Δείτε παρακάτω σε χρονολογική σειρά τις εξελίξεις της Κυριακής και της Δευτέρας. Δείτε εδώ όλα όσα έγιναν το Σάββατο

21:00 Στην απόσυρση των αεροσκαφών της καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας από την εκστρατεία τού διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, παρά τις επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή, επιμένει ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Τόνισε πως ο Καναδάς θα συνεισφέρει αποτελεσματικότερα με άλλους τρόπους και εξετάζει το πώς μπορεί να επεκταθεί το υπάρχον πρόγραμμα για την εκπαίδευση Ιρακινών στρατιωτών.

20:50 Απειλές από αγνώστους δέχθηκε σήμερα η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Σουηδίας μέσω μηνύματος στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Συγκεκριμένα, το απειλητικό μήνυμα προειδοποιεί τους βουλευτές και τους εργαζόμενους στο κοινοβούλιο, καλώντας τους να μην πουν αύριο Τρίτη "παρών" στο κτίριο, ενώ κάνει λόγο για «Λουτρό αίματος στη Στοκχόλμη». Παρά τις απειλές, το κοινοβούλιο δεν εκκενώθηκε και οι εργασίες του συνεχίστηκαν κανονικά.

20:42 «Οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν πληροφορίες για πιθανή επίθεση σε αμερικανικό έδαφος μετά τις απειλές του Ισλαμικού Κράτους για χτύπημα στην Ουάσιγκτον, αν και όλες οι απειλές λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν». Αυτό ανέφερε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Αμερικής, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

20:23 Απειλή για βόμβα δέχθηκε πριν από λίγο το Χάρβαρντ και δόθηκε εντολή για εκκένωση τεσσάρων κτιρίων. Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του την ανεπιβεβαίωτη απειλή για βόμβα. Ακολούθησε η εκκένωση τριών κτιρίων με αίθουσες μαθημάτων και ενός κτιρίου με κοιτώνες, στις εγκαταστάσεις του Χάρβαρντ στη Βοστόνη. Υπενθυμίζεται ότι σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα από τον ISIS, είχαν εκτοξευθεί απειλές για χτυπήματα παρόμοια με της Γαλλίας, ακόμα και στην καρδιά των ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον.

20:00 Κατόπιν αιτήματος της δημάρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό, ο Πύργος του Άιφελ θα φωτίζεται στα χρώματα της γαλλικής σημαίας απόψε Δευτέρα, αύριο και την Τετάρτη – από το ηλιοβασίλεμα μέχρι τη 01:00 τα ξημερώματα. Πάνω στον Πύργο θα προβάλλεται επίσης το «Fluctuant nec mergitur», δηλαδή «Κλυδωνίζεται, αλλά δεν βυθίζεται».

19:30 Ομάδα 24 τζιχαντιστών σκότωσαν σήμερα οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας – μόλις 70 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο συντριβής του ρωσικού Airbus, στη χερσόνησο του Σινά. Οι τζιχαντιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης των Αρχών, σε σπήλαιο όπου κρύβονταν. Η αστυνομία συνέλαβε ακόμη οκτώ άτομα.

19:10 Τη σύλληψη ενός Αλγερινού, ο οποίος συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι, ανακοίνωσε η γερμανική Αστυνομία – διαβεβαίωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

18:53 «Το Ισλαμικό Κράτος χρηματοδοτείται από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων και κάποιων που ανήκουν στις G20», αποκάλυψε ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επικαλούμενος πληροφορίες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να μετρήσουμε ποια χώρα είναι πιο αποτελεσματική στη μάχη εναντίον του ISIS», καθώς είναι επείγουσα ανάγκη η ένωση των διεθνών δυνάμεων εναντίον της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης.

18:40 Σημαντικότατη είδηση μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, με τις ΗΠΑ να φαίνεται πως έχουν συμφωνήσει για πώληση βομβών στη Σαουδική Αραβία. Το ύψος της συναλλαγής ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. 

18:25 Λάδι στη φωτιά που καίει στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται να ρίξει ο Βίκτορ Ορμπάν, με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας να αποκαλύπτει πως η χώρα του δεν προτίθεται να φιλοξενήσει κανέναν πρόσφυγα.

«Με εσκεμμένο και οργανωμένο τρόπο, οι τρομοκράτες εκμεταλλεύτηκαν τις μαζικές μεταναστεύσεις, καθώς διείσδυσαν στα πλήθη των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή», ανέφερε σε σημείο της ομιλίας του στο κοινοβούλιο και προσέθεσε: «Μας είπαν ότι αυτό ήταν απάνθρωπο, ωστόσο θέτω το ερώτημα: τι είναι περισσότερο απάνθρωπο; Το να κλείνουμε τα σύνορα σε εκείνους που εισέρχονται παράνομα ή το να θέτουμε σε κίνδυνο την ζωή των Ευρωπαίων; Το δικαίωμα στην άμυνα είναι ισχυρότερο σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα».

18:02 «Πρέπει το ΙSIS να εξαλειφθεί εντελώς. Οι βάρβαρες αυτές ενέργειες δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητες. Είναι φανερό ότι το ISIS δεν θα διαπραγματευτεί», δήλωσε ο δήμαρχος του Ρότερνταμ.

Τα λόγια του αποκτούν άλλη βαρύτητα, μιας και ο Αχμέντ Αμπουταλέμπ είναι Μουσουλμάνος και στο παρελθόν είχε επιτεθεί στους τζιχαντιστές με σκληρή ρητορική, όταν οι τελευταίοι σκότωσαν δημοσιογράφους του Charlie Hebdo. 

17:49 Ιστορική ομιλία του Φρανσουά Ολάντ στην κοινή συνεδρίαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. «Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο», τόνισε και ξεκαθάρισε, όμως, πως «η Γαλλία δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πόλεμο πολιτισμών, καθώς αυτοί οι δολοφόνοι δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν πολιτισμό».

«Οι πράξεις που διαπράχθηκαν την Παρασκευή το βράδυ στο Παρίσι είναι πράξεις πολέμου και αποτελούν επίθεση κατά της χώρας μας, των αξιών μας, της νεολαίας μας, του τρόπου ζωής μας. Η δημοκρατία μας έχει θριαμβεύσει επί τρομερότερων αντιπάλων. Είναι βούλησή μου να θέσω το κράτος στην υπηρεσία της προστασίας των πολιτών μας. Οι τρομοκράτες πιστεύουν ότι οι ελεύθεροι άνθρωποι θα επιτρέψουν στους εαυτούς τους τον εκφοβισμό από τη φρίκη», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε το πάθος με το οποίο έκλεισε την ομιλία του ο Ολάντ, λέγοντας τρεις φορές πως η Γαλλία θα συντρίψει και θα ξεριζώσει την τρομοκρατία γιατί οι πολίτες θέλουν μια ανοιχτή και πολυπολιτισμική κοινωνία, όσο και το οτι προανήγγειλε αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε οι δικαστικοί λειτουργοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε αρχεία πολιτών.

17:38 Ντόμινο εξελίξεων σε όλους τους τομείς προκάλεσε η τρομοκρατική ενέργεια στη Γαλλία. Ακόμη και ο αθλητισμός δεν έμεινε ανεπηρέαστος, αφού η Μπιλμπάο δεν δέχτηκε –αρχικά- να ταξιδέψει στο Παρίσι. Οι Βάσκοι, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας δεν είχαν καμία πρόθεση να ταξιδέψουν σε γαλλικό έδαφος. Η διοργανώτρια επενέβη και αφού εγγυήθηκε για την ασφάλεια της αποστολής (η οποία θα βγει από το ξενοδοχείο μόνο για προπόνηση και για κανέναν άλλο λόγο) η Μπιλμπάο μπήκε στο αεροπλάνο για το Παρίσι.

17:22 Η CIA προειδοποιεί για νέα χτυπήματα που ενδεχομένως σχεδιάζει το Ισλαμικό Κράτος. Ο Τζο Μπρέναν, διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, παραδέχθηκε ότι περιμένει κι άλλες επιχειρήσεις από το Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες ήδη προετοιμάζονται. «Οι αρχές ασφαλείας και οι μυστικές υπηρεσίες αυτή τη στιγμή δουλεύουν πυρετωδώς για να διαπιστώσουν τι άλλο μπορούν να κάνουν ώστε να αποκαλύψουν αυτά τα σχέδια», είπε μιλώντας σε ημερίδα στην Ουάσιγκτον. 

17:15 Κι άλλο μέτωπο των Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμου που συνδέεται άμεσα με το μακελειό του Παρισιού. Οπως ανέφερε η ιταλική αστυνομία, καταζητείται ο Μπαπτίστ Μπουργκί που συνδέεται άμεσα με τις επιθέσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο 32χρονος Γάλλος πέρασε με το αυτοκίνητο του τα σύνορα Γαλλίας–Ιταλίας κοντά στην πόλη Βεντιμίλια στις 06:30 του Σαββάτου με ένα μαύρο αυτοκίνητο μάρκας Seat και αριθμό κυκλοφορίας GUT 18053.

16:56 Ο Βασίλης Λεβέντης εξέφρασε την βαθιά θλίψη του για το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα που έπληξε τη Γαλλία και «μέσω αυτής τις αξίες και τις αρχές της Δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων συναντήθηκε με τον γάλλο Πρέσβη και μετέφερε την υποστήριξη του στον γαλλικό λαό και τη γαλλική κυβέρνηση. Μάλιστα, αντιπροσωπία του κόμματος απέτησε φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων αφήνοντας λουλούδια στην είσοδο της γαλλικής Πρεσβείας.

16:49 Να κλείσουν άμεσα τα σύνορα της Γαλλίας για τους μετανάστες ζήτησε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν, μέσω επίσημης ανακοίνωσης που εξέδωσε το κόμμα της. «Ενας από τους δράστες των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων που έπληξαν το Παρίσι την Παρασκευή είχε περάσει από την Ελλάδα τον Οκτώβριο», αναφέρεται χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «ως προληπτικό μέτρο, η Μαρίν Λε Πεν ζητά να σταματήσει άμεσα η Γαλλία να δέχεται μετανάστες».

16:38 «Θέλουν να τιμωρήσουν αυτούς που ακούν μουσική, που πηγαίνουν στο εστιατόριο, που καπνίζουν, γιατί πιστεύουν ότι κάνουν κάτι το παράνομο», είναι το σχόλιο του Πασκάλ Μπρικνέρ. Ο γάλλος συγγραφέας, ο οποίος την Τετάρτη θα μιλήσει στην Αθήνα, μίλησε και για το νεαρόν της ηλικίας των δραστών: «Η νεολαία είναι η ηλικία του απόλυτου, όπως είχε είπε ο Νίτσε. Αυτοί οι νέοι ζουν μέσα από μία διάσταση αποκάλυψης. Γι' αυτούς ο θάνατος είναι η ζωή. Οι γυναίκες που περπατούν μόνες τους στο δρόμο, θεωρούνται γι' αυτούς πόρνες».

16:07 Ακολουθώντας και αυτός τις επιταγές του ιδιότυπου μάρκετινγκ του Ισλαμικού Κράτους, ο καταζητούμενος σαν εγκέφαλος των επιθέσεων στο Παρίσι Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, είχε ποζάρει για το Dabiq, το… περιοδικό του κράτους τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι είχε οργανώσει επιθέσεις κάτω από τη μύτη των βελγικών Αρχών και ότι ταξίδεψε στο Βέλγιο «για να τρομοκρατήσει τους σταυροφόρους που διεξάγουν πόλεμο κατά των μουσουλμάνων». Έχει εμφανιστεί ακόμη και σε βίντεο της οργάνωσης να οδηγεί αυτοκίνητο που μεταφέρει διαμελισμένα πτώματα σε μαζικό τάφο, αναφέρει ο Guardian.

Ο Αμπαούντ, Βέλγος με καταγωγή από το Μαρόκο, φέρεται να είναι σήμερα στη Συρία, ενώ πριν από λίγους μήνες πιθανόν να ήταν και στην Ελλάδα. Ακόμη, του αποδίδουν προσπάθειες για τη στρατολόγηση ατόμων που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις του ISIS στη Συρία, μεταξύ τους και του 13χρονου αδελφού του.

15:38 «Με το να αντιμετωπίσεις το Ισλαμικό Κράτος ως μια έκφανση τρομοκρατίας ή βίαιου εξτρεμισμού, το μόνο που θα πετύχεις είναι να αποκρύψεις την πραγματική απειλή. Πολύ περισσότερο, το να απορρίψεις τους κινδύνους χαρακτηρίζοντας μηδενιστικές τις αναλύσεις που γίνονται απλά αντικατοπτρίζει μια εσκεμμένη και επικίνδυνη αποφυγή του να προσπαθήσεις να καταλάβεις και να εμπεδώσεις την βαθιά ηθική αποστολή που νιώθουν οι τζιχαντιστές για να αλλάξουν και να σώσουν τον κόσμο».  O Σκοτ Ειτραν υπογράφει στην εφημερίδα Guardian ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο. Διαβάστε το.

15:36 Αρκετά μέσα αναφέρονται σε βίντεο που αποδίδεται στην ISIS (για την ακρίβεια μαχητές στο Ιράκ) και περιέχει απειλές κατά των χωρών που συμμετέχουν  σε επιδρομές στη Συρία. Οι ένοπλοι που εικονίζονται σε αυτό απειλούν ακόμα και με επιθέσεις στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον. «Λέμε στις χώρες που μετέχουν σε αυτήν την σταυροφορική εκστρατεία ότι, στο όνομα του θεού, θα ζήσετε και εσείς μια ημέρα σαν και αυτή της Γαλλίας».

Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει εξακριβωθεί.

15:23 Χωρίς συλλήψεις ολοκληρώθηκε η επιχείρηση στο Μολεμνπέκ των Βρυξελλών. Εν τω μεταξύ, οι Αρχές του Βελγίου απελευθέρωσαν άτομα που είχαν υπό κράτηση, μεταξύ τους και τον Μοχάμεντ Αμντεσλάμ, αδελφό του καταζητούμενου Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

15:16 Η Γαλλία αναμένεται να ζητήσει την προσωρινή άρση της Συνθήκης Σένγκεν για τα ανοιχτά σύνορα της Ευρώπης, στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αναμένεται να γίνει την Παρασκευή και το θέμα αναδεικνύει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, με αποκλειστικό της θέμα.

«Η Γαλλία θα πιέσει τους πάντες για να αλλάξουν οι έλεγχοι στα σύνορα. Ειδικά στο Βέλγιο αλλά και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ό,τι και αν συμφωνηθεί, οι νέοι όροι θα αλλάξουν έστω και προσωρινά τους όρους της Συνθήκης του Σένγκεν», μετέφερε χαρακτηριστικά η διπλωματική πηγή του αγγλικού Μέσου.

15:09 Η επιχείρηση στο Μολενμπέκ των Βρυξελλών με στόχο την σύλληψη του καταζητούμενου Σαλάχ Αμπντεσλάμ συνεχίζεται, αναφέρουν πληροφορίες από τους δημοσιογράφους εκεί και από τις Αρχές, που την επιβεβαίωσαν. Ωστόσο, οι βελγικές Αρχές δεν είναι σε θέση να πουν αν ο ύποπτος, που χαρακτηρίζεται ένα επικίνδυνο άτομο, είναι όντως στο σημείο που έχει περικυκλωθεί.

14:37 Ένα πλήθος στη γυάλινη πυραμίδα του Λούβρου ψάλλει τον γαλλικό εθνικό ύμνο, τη Μασσαλιώτιδα, σε βίντεο που ανέβηκε από τον επίσημο λογαριασμό του μουσείου:

 

La Marseillaise au Musée du Louvre #DeuilNational

Posted by Musée du Louvre on Monday, 16 November 2015

 

14:34 Τέσσερα άτομα που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε μαχητική οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, συνέλαβαν οι Aρχές του Μαρόκου. Όπως μεταδίδει το Reuters, την είδηση ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ο οποίος αποκάλυψε πως η συγκεκριμένη οργάνωση σχεδίαζε επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς.

14:30 Δύο tweet του δημοσιογράφου του BBC Γκάμπριελ Γκειτχάους που μίλησε με αξιωματούχο στη Λέρο φωτίζουν την περίπτωση του δράστη των επιθέσεων δίπλα στο πτώμα του οποίου βρέθηκε συριακό διαβατήριο με όνομα Αχμάντ αλ-Μοχάμεντ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι κατέγραψε έναν άνδρα που αναγνωρίστηκε σαν ένας από τους δράστες, ο οποίος μπήκε στην Ελλάδα με 70-80 σύρους πρόσφυγες. Προσθέτει ότι του φάνηκε ύποπτο ότι ήταν χωριστά από άλλους στην ομάδα και δεν επικοινωνούσε με άλλους.

14:06 Ένας χάρτης της περιοχής της Μέσης Ανατολής στον οποίο μπορείτε να βρείτε ορισμένα χρήσιμα στοιχεία και πληροφορίες.

Συγκεντρωτικά και οπτικοποιημένα, το σκούρο καφέ χρώμα αφορά τις περιοχές που ελέγχουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, με ανοιχτό καφέ οι περιοχές που δεν ελέγχει μεν, αλλά που απολαμβάνει την στήριξή τους δε, με μπλε σκούρο οι περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, με ανοιχτό μπλε οι περιοχές που ελέγχει ο στρατός της συριακής κυβέρνησης, ενώ με σκούρο πράσινο είναι οι εκτάσεις που έχουν υπό την κατοχή τους οι Κούρδοι.

Οι μαύρες και γκρι οβάλ κηλίδες είναι τα κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ οι κάθετες δομές (μαύρες και κόκκινες) είναι οι εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου.

Τα «τσουβάλια» με τα δολάρια αφορούν τα σημεία που γίνεται η πώληση του «μαύρου χρυσού», ενώ οι μαύρες διπλές γραμμές αφορούν τα σημεία που γίνεται το λαθρεμπόριο. (Πηγή: ft.com)


 

13:59 Οι Γάλλοι «χτύπησαν άδεια σημεία» γύρω από τη Ράκα αναφέρει το Ισλαμικό Κράτος, σε απάντηση στους βομβαρδισμούς που έγιναν αργά το βράδυ από γαλλικά μαχητικά. Κατά το Παρίσι επλήγη ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης και αποθήκες πυρομαχικών.

13:52 Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με την υπουργό Παιδείας Ναζά Βαλό-Μπελκασέμ και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, κατά την ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των επιθέσεων που τηρήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σε όλη τη Γαλλία, αλλά και πανευρωπαϊκά.

(REUTERS/Stephane de Sakutin/Pool)

13:38 Η κρατική τηλεόραση του Βελγίου διαψεύδει τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, επικαλούμενη πηγές της βελγικής εισαγγελίας. Το κανάλι τονίζει πως έχει πραγματοποιηθεί όντως σύλληψη ενός δράστη, το όνομα του οποίου όμως δεν είναι το προαναφερθέν. 

13:30 Ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ είχε γίνει αντικείμενο έρευνας των ελληνικών αρχών στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Ιανουάριο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, άτομο με κινητό που κινούνταν στο κέντρο της Αθήνας διηύθυνε από εδώ πυρήνα ισλαμιστών στο Βέλγιο. Ενάντια σε αυτό το άτομο, που τώρα πιστεύεται ότι είναι ο Αμπαούντ, είχε γίνει επιχείρηση στις 15 Ιανουαρίου στην Ομόνοια, χωρίς να εντοπιστεί το άτομο. Η επιχείρηση στην Αθήνα έγινε παράλληλα με μιαν άλλη στο Βέλγιο, κατά την οποία τραυματίστηκαν θανάσιμα από πυρά αστυνομικών δύο άτομα και συνελήφθη ένα τρίτο, τα οποία σχεδίαζαν να επιτεθούν σε αστυνομικό στόχο. Μετά τις παράλληλες επιχειρήσεις η SIM στην Αθήνα σταμάτησε να λειτουργεί. Δύο ημέρες αργότερα συνελήφθησαν δύο άτομα στο Παγκράτι, από τα οποία ο ένας, ο αλγερινός Ομάρ Νταμάς έχει εκδοθεί πλέον στο Βέλγιο και κρατείται εκεί για κλοπές. Στην Ελλάδα κατηγορείται για κλοπές.

Ο Αμπαούντ ήταν γνωστός στις βελγικές Αρχές και είχε καταδικαστεί ερήμην σε 20ετή φυλάκιση για στρατολόγηση τζιχαντιστών με προορισμό τη Συρία. Σήμερα είναι στη Συρία και φέρεται να είναι από τους πιο δραστήριους δήμιους του Ισλαμικού Κράτους.

13:16 Ένας από τους καταζητούμενους για το σχεδιασμό των επιθέσεων, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, εντοπίστηκε και συνελήφθη στο Μολενμπέκ των Βρυξελλών, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του RTL. Μάρτυρες μιλούν για μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, κλειστούς δρόμους και κινητοποίηση των Αρχών.

Κατά του Αμπντεσλάμ είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές που τον θεωρούσαν επικίνδυνο άτομο. Ένας αδελφός του είχε συμμετάσχει στις επιθέσεις. Το Μολενμπέκ είναι ένα προάστειο στο οποίο θεωρείται ότι υπάρχουν πυρήνες ισλαμιστών.

13:10 «Απέναντι στην βαρβαρότητα των τρομοκρατών, δεν υπάρχουν πολλές πιθανές αντιδράσεις, υπάρχει μόνο μία: η αμείλικτη απάντηση της Δημοκρατίας», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ. Ο υπουργός έδωσε πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που έγιναν από την αστυνομία τις τελευταίες ώρες σε όλη τη χώρα. Συνολικά, όπως ανέφερε ο υπουργός, 23 άτομα είναι υπό κράτηση, βρέθηκαν 31 όπλα (ένα από τα οποία ήταν καλασνίκοφ), 19 σιδηρογροθιές, 18 τυχαίοι εντοπισμοί ναρκωτικών, υπολογιστές, σκληροί δίσκοι, και κινητά.

12:17 Συνοψίζοντας ο Monde τα ως τώρα ευρήματα, οι δράστες των επιθέσεων της Παρασκευής για τους οποίους είναι γνωστές πληροφορίες είναι πέντε, εκ των οποίων οι τέσσερις γνωστοί ονομαστικά:

  • Σαμί Αμιμούρ, 28 ετών, από το Παρίσι. Συμμετείχε στην επίθεση στο Μπατανκλάν. Είχε δώσει εξηγήσεις στην αστυνομία, από το 2013 καταζητούνταν και εναντίον του είχε εκδοθεί διεθνές ένταλαμα.
  • Ιμπραχήμ Αμπντεσλάμ, 31 ετών, από τις Βρυξέλες. Συμμετείχε στην επίθεση στη μπρασερί.
  • Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφάι, 29 ετών, από το Κουρκουρόν. Συμμετείχε στην επίθεση στο Μπατανκλάν. Γνωστός στις γαλλικές Αρχές, είχε ταξιδέψει στη Συρία το 2013-4.
  • Μπιλάν Χαντφί, 20 ετών, κάτοικος Βελγίου. Ένας από καμικάζι του Stade de France. Είχε ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσει με το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.
  • Άγνωστου ονόματος άνδρας κοντά στον οποίο βρέθηκε συριακό διαβατήριο με όνομα Αχμάντ αλ-Μοχάμεντ. Τα δακτυλικά αποτυπώματα είχαν καταγραφεί τον Οκτώβριο στη Λέρο.

11:55 Ο γαλλικός σταθμός BFMTV μετέδωσε βίντεο ραπ με τον Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφάι, έναν από τους δράστες της επίθεσης στο θέατρο Μπατακλάν. Είχε μεγαλώσει στο Κουρκουρόν, νότιο προάστιο του Παρισιού, και είχε ταξιδέψει στη Συρία στα τέλη του 2013, για να επιστρέψει τον επόμενο χρόνο.  Ήταν ένα γενικά αδύναμο άτομο, λένε φίλοι και γνωστοί του. «Είχε κάποιους φίλους που είχαν κάποια μπλεξίματα, έκλεβε μερικές φορές από μαγαζιά, αλλά όλοι το έκαμαν», υποστηρίζουν.

11:45 Οι βελγικές Αρχές θεωρούν τον μαροκινής καταγωγής Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, 27 ετών, σαν τον εγκέφαλο του χτυπήματος στο Παρίσι. Ο Αμπαούντ βρίσκεται εκτός Βελγίου, αναφέρει η Le Libre Belgique που δημοσιεύει και φωτογραφία του. Βρέθηκε στην Συρία, στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, ενώ εμφανίζεται και σε βίντεο να μεταφέρει πτώματα. Από εκεί έφυγε για άλλη χώρα «που θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα ή η Τουρκία». φέρεται ακόμη να συμμετείχε και στην απόπειρα επίθεσης σε τρένο της Thalys.

Επιπλέον, στοιχεία και πληροφορίες για δύο από τους δράστες τα στοιχεία των οποίων έγιναν γνωστά σήμερα έδωσε η γαλλική αστυνομία:

Ο Σαμί Αμιμούρ, γεννημένος στις 17 Οκτωβρίου 1987 στο Παρίσι με καταγωγή από το Ντρανσί. Γνωστός στις Αρχές, είχε το 2012 καταθέσει για μια υπόθεση που τον ενέπλεκε με την Υεμένη και είχε τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο. Το 2013 φέρεται να παραβίασε τους όρους του ελέγχου και έκτοτε είχε εκδοθεί εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης. Τρία μέλη της οικογένειας του κρατούνται από το πρωί της Δευτέρας . Ο Αμιμούρ ήταν ένας από τους καμικάζι στο Μπατακλάν.

Το δεύτερο πρόσωπο ήταν ένας από τους καμικάζι στο Stade de Frqance, κοντά στον οποίο βρέθηκε ένα συριακό διαβατήριο με το όνομα Αχμάντ αλ-Μοχαμέντ, γεννημένος το 1990 στο Ιντλίμπ Η αυθεντικότητα του διαβατηρίου δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα. Ωστόσο, αναφέρει η Monde, ότι υπάρχει ταύτιση ανάμεσα στα αποτυπώματα του δράστη και σε αυτά που καταγράφηκαν στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.

Οι ταυτοποιημένοι δράστες της επίθεσης είναι πλέον πέντε.

11:25 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να συμμετάσχουν στην ενός λεπτού σιγή σήμερα το μεσημέρι για τα θύματα των επιθέσεων στο Παρίσι. «Είμαστε όλοι ενωμένοι», τονίζει και υιοθετεί το σχετικό hashtag.

11:18 Περισσότερες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις της αστυνομίας αναφέρουν τα γαλλικά μέσα. Πρόκειται, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, για 150 επιχειρήσεις σε όλη τη γαλλική επικράτεια.

Η αστυνομία, αλλά και η δικαστική αστυνομία, προχώρησε σε συλλήψεις σε αρκετές μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα, όπως τη Τουλούζη, τη Λιλ και τη Γκρενόμπλ. Επιχειρήσεις έγιναν και μέσα στο Παρίσι, στο προάστειο Μπομπινί, για τις οποίες δεν αναφέρθηκαν επίσημα λεπτομέρειες.

Επιπλέον, ένα ακόμη άτομο, ο Σαλάχ Αμπτεσλάμ, αδελφός ενός από τους δράστες,  κατονομάστηκε σαν κύριος ύποπτος για τις επιθέσεις και καταζητείται. Μερικές ώρες μετά τις επιθέσεις τον είχε σταματήσει με το αυτοκίνητό του η αστυνομία, αλλά καθώς δεν ήταν στη λίστα υπόπτων, αφέθηκε να συνεχίσει. Η γαλλική αστυνομία τον θεωρεί τώρα επικίνδυνο άτομο.

11:02 Από την έκτακτη συνεδρίαση του δημαρχιακού συμβουλίου του Παρισιού, η δήμαρχος Αν Ινταλγκό, μεταδίδει στο Twitter κάτι από το βαρύ κλίμα της συνεδρίασης, που άρχισε με ενός λεπτού σιγή. Εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για τα θύματα των επιθέσεων και τονίζει «όταν η καρδιά παραπαίει, η μεγάλη καρδιά του Παρισιού θα σας στηρίξει. Όταν η καρδιά σας υποφέρει, η καρδιά του Παρισιού θα σας παρηγορήσει». Απηύθυνε ακόμη χαιρετισμό προς αυτούς που είναι στην «πρώτη γραμμή ενός πολέμου που δεν τολμούν να πουν το όνομά του», δηλαδή τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες, τους στρατιώτες και το ιατρικό προσωπικό.

10:42 Τα στοιχεία του τέταρτου δράστη έχουν εντοπίσει οι Αρχές, μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα. Πρόκειται για τον Σαμί Αμιμούρ από την περιοχή του Μπομπινί που γεννήθηκε το 1987, για τον οποίο θεωρείται ότι συμμετείχε στην επίθεση στο θέατρο Μπατακλάν. Το όνομά του ήταν γνωστό στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

10:27 Τους έξι τελευταίους μήνες η Βρετανία απέτρεψε επτά επιθέσεις στο έδαφος της, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της χώρας του σε επιχειρήσεις, ο Κάμερον λεει «ναι» σε βρετανικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, αλλά μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής, «Πάντα έλεγα ότι έχει λογική να προχωρήσουμε», είπε στο ραδιόφωνο του BBC, αλλά διευκρίνισε ότι το ζήτημα πρέπει να έρθει στη Βουλή και να πειστούν για αυτό περισσότεροι βουλευτές. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα αν η κυβέρνηση δεν δει ότι υπάρχει πλειοψηφική τάση. Πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση της Βρετανίας είχε ζητήσει από το Κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ των βρετανικών βομβαρδισμών στη Συρία αλλά το αίτημα είχε απορριφθεί.

10:10 Η γενιά του Μπατακλάν στο εξώφυλλο της Liberation. «Νέοι που γιορτάζουν, ανοιχτοί, κοσμοπολίτες»…

09:53 Tα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι θα τιμήσει σήμερα, στη μία το μεσημέρι, η ελληνική προεδρία παρουσία του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί. Μάλιστα, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών. 

09:48 Πτωτικά έκλεισε στο Τόκιο το χρηματιστήριο, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις επιθέσεις και σε αναμονή της συμπεριφοράς που θα δείξουν τα ευρωπαϊκά και αργότερα μέσα στην ημέρα η Γουόλ Στριτ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 19.393,69 μονάδες με πτώση 1%. Ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν σε μετοχές εξαγωγικών επιχειρήσεων, αεροπορικών εταιρειών και ταξιδιωτικών πρακτορείων. Παρόμοια εικόνα  πτώσης καταγράφηκε και σε άλλες ασιατικές αγορές. Επιπλέον, το ευρώ υποχώρησε έναντι του γεν -και μάλιστα σε χαμηλά εξαμήνου- όπως και έναντι του δολαρίου.

9.24 Η απόφαση του Φρανσουά Ολάντ να συγκαλέσει κοινή συνάντηση των δύο σωμάτων του κοινοβούλιο, της Γερουσίας και της Εθνοσυνέλευσης, (σήμερα το απόγευμα στις 5 μ.μ. στις Βερσαλλίες), δείχνει την κρισιμότητα της κατάστασης. Είναι μόλις η τρίτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η πρώτη έγινε το 1848 από τον Ναπολέοντα τον Γ' και η δεύτερη το 2009 από τον Σαρκοζί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του Παρισιού.  

09:23 «H γαλλική κυβέρνηση γνώριζε ότι σχεδιάζονταν τρομοκρατικές επιθέσεις… Σχεδιάζονται κι άλλες, όχι μόνο στη Γαλλία, αλλά σε όλη την Ευρώπη» προειδοποίησε τη Δευτέρα ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, σύμφωνα με το Reuters. Πρόσθεσε πως όλο το βράδυ γίνονται έρευνες σε σπίτια υπόπτων. Ο γάλλος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι επιθέσεις οργανώθηκαν και σχεδιάστηκαν στη Συρία, σε έδαφος που ελέγχεται από το ISIS.

Τα γαλλικά μέσα μιλούν για σειρά επιχειρήσεων της αστυνομίας που σχετίζονται με τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Πρόκειται για 6-10 επιχειρήσεις ενώ έχουν γίνει και συλλήψεις.

09:15 Για τους στόχους που χτυπήθηκαν αργά την Κυριακή από γαλλικά μαχητικά στη Ράκκα, μεταδίδει πληροφορίες ο Guardian με αναφορά σε tweet από ακτιβιστική ομάδα κατά του ISIS που ζει στην πόλη. Πρόκειται για περίπου 30 στόχους, αλλά ο κατάλογος διαφέρει κάπως από αυτόν που έδωσαν οι γαλλικές αρχές. Χτυπήθηκε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ομάδα, το στάδιο, ένα νοσοκομείο και ένα «πολιτικό κτίριο». Προσθέτει ακόμα η ομάδα ότι τα νοσοκομεία που υπάρχουν στην πόλη δεν αναφέρουν θανάτους ή τραυματισμούς αμάχων.

9.10 Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, που ήταν παρών στο Σταντ ντε Φρανς κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι, τάχθηκε υπέρ μιας «σχεδιασμένης αντιμετώπισης» από τη διεθνή κοινότητα εναντίον των τρομοκρατών, αλλά και μιας στρατιωτικής.

Σε συνέντευξή του στο Spiegel Online ο Σταϊνμάιερ, ο οποίος μετά το Παρίσι μετέβη στη Βιέννη για να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Συρία, τόνισε ότι: «Εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν βοηθά καμία λέξη, κανένα επιχείρημα και φυσικά όχι το να κλειστούμε στο καβούκι μας. Αντίθετα (το μόνο που βοηθά) είναι η σχεδιασμένη αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα».

09.05 Aπέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατιωτικές επεμβάσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε: «Δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος να μας αναγκάσει. Η Ελλάδα άλλο ρόλο πρέπει να παίξει…Ζητάμε λύση που θα έχει το στοιχείο της πολιτικής σταθερότητας στη Συρία για τη μετεγκατάσταση στις φυσικές τους εστίες» τόνισε ο κ. Βίτσας. 

09:03 Το Λουξεμβούργο, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για αυτό το εξάμηνο, συγκαλεί έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες για την Παρασκευή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Την συνάντηση, αναφέρει ο Guardian, ζήτησε η Γαλλία για να «ενισχύσει την ευρωπαϊκή αντίδραση  και να διασφαλίσει την υλοποίηση των συμφωνημένων μέτρων».

07:30 Την ανάγκη να ενταθούν οι έλεγχοι, τα μέτρα ασφαλείας αλλά και να μην καταδικάσουμε τους πρόσφυγες, υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο Mega. «Στον βομβαρδισμό στο Χαλέπι οι πρόσφυγες αυξήθηκαν. Αν κανείς επιδιώκει την οριστική επίλυση του προβλήματος πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από πολιτικές διαδικασίες», είπε,  εκτιμώντας ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία θα αυξήσουν τους πρόσφυγες. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κατασκευάσει η ΠΓΔΜ φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, σημείωσε ότι αυτό θα σημάνει «μεγάλη ταλαιπωρία» για τη χώρα μας και «θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε».

07.20 Πριν καν προλάβει το Παρίσι να μαζέψει τα κομμάτια του από το μακελειό της Παρασκευής, το βράδυ της Κυριακής ήχησε νέος συναγερμός στη Νοτρ Νταμ, ο οποίος τελικά αποδείχθηκε λανθασμένος. Δείγμα της έντονης ανησυχίας που έχει καταλάβει Αρχές και κόσμο. Επισήμως, η Γαλλία ξεκίνησε τη διαδικασία αντιποίνων με τα γαλλικά αεροσκάφη να βομβαρδίζουν το προπύργιο του ISIS, Ράκκα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε λίγες ώρες έριξαν 20 βόμβες σε 30 επιλεγμένους στόχους. Η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες, εκ παραλλήλου, δρουν στο εσωτερικό με στόχο να πιάσουν τους δράστες των δολοφονικών επιθέσεων. Ήδη, έχει γίνει γνωστό πως ο ένας από τους δράστες που πέρασε από τη Λέρο έφερε πλαστό διαβατήριο. Οι γαλλικές Αρχές έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ώρες σε συλλήψεις υπόπτων και έχουν ταυτοποιήσει τους μακελάρηδες. Από την μεριά τους, οι Ομπάμα και Πούτιν, στο περιθώριο της G20, συμφώνησαν ότι πρέπει να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μέσω του ΟΗΕ.

Γαλλικά μαχητικά εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά επιλεγμένων στόχων στη Ράκκα της Συρίας

23:59 Πλαστό  αποδεικνύεται το διαβατήριο που βρέθηκε κοντά στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Σταντ ντε Φρανς. Τη δήλωση για την πλαστότητα του εγγράφου που είχε καταγραφεί στη Λέρο, έκανε το βράδυ της Κυριακής η γαλλίδα υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, όπως γράφει η εφημερίδα Le Monde.

Η διαπίστωση ότι το διαβατήριο είναι πλαστό αλλάζει τα δεδομένα στην υπόθεση. Το βασικό σενάριο που τώρα ενισχύεται, είναι οι τζιχαντιστές να έφεραν επίτηδες μαζί τους ένα πλαστό συριακό διαβατήριο, σε μια προσπάθεια να ενοχοποιήσουν τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη Συρία και καταφεύγουν στην Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο διαβατήριο, για το οποίο οι ελληνικές αρχές δήλωναν με βεβαιότητα ότι ήταν γνήσιο, φαίνεται ότι ήταν εξαιρετικά καλής ποιότητας πλαστό, αφού και οι γαλλικές αρχές χρειάστηκαν δύο ημέρες για να το διαπιστώσουν.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Κυριακής, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε δώσει αναλυτικές πληροφορίες για την πορεία που είχε ακολουθήσει ο κάτοχος του διαβατηρίου, με βάση τις αναφορές για τη χρήση του διαβατηρίου σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, πριν καταλήξει στο Παρίσι και βρεθεί στον τόπο του μακελειού, κοντά στο Σταντ ντε Φρανς. 

23:55  Οι χώρες του G20 θα λάβουν μέτρα εναντίον της «αυξανόμενης κυκλοφορίας ξένων τρομοκρατών», τα οποία θα εκτείνονται από «τη διαχείριση των συνόρων» μέχρι «την ενίσχυση της αεροπορικής ασφάλειας», σύμφωνα με ένα προσχέδιο ανακοίνωσης της συνόδου που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μεταξύ άλλων, οι ηγέτες των είκοσι πλουσιότερων χωρών του κόσμου σχεδιάζουν να μοιράζονται «επιχειρησιακές πληροφορίες», μια «διαχείριση των συνόρων για να εντοπίζονται οι μετακινήσεις», άλλα «προληπτικά» μέτρα και «μια αρμόζουσα νομική απάντηση».

«Θα εργαστούμε από κοινού για να ενισχύσουμε τη διεθνή αεροπορική ασφάλεια», τονίζεται στο κείμενο αυτό.

23:47 Με την ανάκρουση του γαλλικού εθνικού ύμνου στο περίφημο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης έδειξαν οι οπαδοί των Νιου Γιορκ Νικς την αλληλεγγύη τους προς τον γαλλικό λαό, το βράδυ της Κυριακης, λίγο πριν από το παιχνίδι τους με τους Πέλικανς της Νέας Ορλεάνης για το ΝΒΑ.

23:15 Αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσε ότι μαζικοί βομβαρδισμοί στη Συρία κατέστρεψαν δύο οχυρά των τζιχαντιστών στη Ράκα, την πόλη-προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

23:06 Η γαλλική Αστυνομία σταμάτησε και ανέκρινε τον καταζητούμενο όγδοο μακελάρη του Παρισιού λίγες ώρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, όμως στη συνέχεια τον άφησε ελεύθερο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο ως πηγές τέσσερις γάλλους αξιωματούχους.

22:50 Η γαλλική πολεμική αεροπορία ξεκίνησε βομβαρδισμούς κατά της πόλης της Ράκα, της de facto πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, όπως μετέδωσε το Reuters και επιβεβαίωσε το υπουργείο Αμυνας της Γαλλίας.

22:48 H γαλλική σημαία φωταγωγεί μια από τις Πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο, μια ακόμη αραβική χώρα που στέκεται αλληλέγγυα στον γαλλικό λαό, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι την περασμένη Παρασκευή.

22:20 Οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι απέτρεψαν «μεγάλη» τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που επρόκειτο να γίνει την Παρασκευή, την ίδια ημέρα με τις επιθέσεις των τζιχαντιστών στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο.

«Νομίζουμε ότι σχεδίαζαν μια επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την ίδια ημέρα με εκείνες του Παρισιού (…) τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών μας αφήνουν να εννοηθεί ότι αποτρέψαμε μια μεγάλη επίθεση», είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Την Παρασκευή, η τουρκική Αστυνομία συνέλαβε στην Κωνσταντινούπολη πέντε πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και τον Βρετανό Έιν Λέσλι Ντέιβις. Ο άνδρας αυτός φέρεται ότι ήταν στενός συνεργάτης του επονομαζόμενου «Τζιχάντι Τζον», του βρετανού δήμιου του Ισλαμικού Κράτους που πιθανότατα σκοτώθηκε την προηγούμενη ημέρα σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Συρία.

«Οι πέντε ύποπτοι πέρασαν από τη Συρία στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα για να εξαπολύσουν επίθεση στην Τουρκία», εξήγησε ο τούρκος αξιωματούχος. 

22:00 Τα στοιχεία του καταζητούμενου 8ου τρομοκράτη που εμπλέκεται στις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι έδωσαν στη δημοσιότητα οι γαλλικές Αρχές, οι οποίες έχουν εξαπολύσει μαζικό ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Το γαλλικό ένταλμα ταυτοποιεί τον τρομοκράτη ως Αμπντεσλάμ Σαλάχ, ο οποίος γεννήθηκε το 1989 στις Βρυξέλλες. Έχει ύψος 1,75 μ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο σε βάρος του οποίου το Βέλγιο εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης.

21:56 Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) αναθεωρεί προηγούμενο υπολογισμό των απωλειών από τις επιθέσεις της Παρασκευής με τον οποίο ανέφερε ότι τρεις τραυματίες είχαν υποκύψει στα τραύματά τους. Οι νεκροί είναι επισήμως ακόμα στους 129.

21:50 Στα χρώματα της γαλλικής σημαίας φωταγωγήθηκε ένα από τα σύγχρονα σύμβολα του αραβικού κόσμου, ο πύργος Χαλίφα στο Ντουμπάι.

21:25 Eιδική τελετή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 13:00, παρουσία του Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Κριστόφ Σαντεπί, κατά την οποία θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι.

21:11 H φωτογραφία μιας στιγμής που θα χαραχτεί για πάντα στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης, όπως πριν από 14 χρόνια μια άλλη με τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο: Η εικόνα που ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στις εξέδρες των επισήμων του Σταντ ντε Φρανς, όπου παρακολουθούσε το φιλικό ματς των τρικολόρ με τη Γερμανία, ενημερώνεται από άνδρα του επιτελείου του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτή η εικόνα κάνει πλέον τον γύρο του κόσμου…

 

21:00 Την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης κατά τρεις μήνες θέλει ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας σε βουλευτές.

Το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει την Τετάρτη μια πρόταση για την τροποποίηση ενός νόμου του 1955 που αφορά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αναθεωρηθεί η «περίμετρος» και η «διάρκειά» της. Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διαρκέσει μόνο 12 ημέρες και να παραταθεί μόνο με την έγκριση του κοινοβουλίου.

«Μας είπε ότι θα ήθελε να διαρκέσει για τρεις μήνες τουλάχιστον», είπαν πολλοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Μπρουνό Ρεταϊγιό, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία και η Εμανουέλ Κος, η γενική γραμματέας των Πρασίνων.

Η παράταση πέραν των 12 ημερών μπορεί να γίνει μόνο με νόμο που θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο και θα ορίζει τη διάρκειά της. «Θα είναι μια ευκαιρία να τροποποιήσουμε τον νόμο του 1955», ο οποίος είχε ψηφιστεί με αφορμή τον πόλεμο στην Αλγερία, είπε ο πρόεδρος της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ βγαίνοντας από τη συνάντηση αυτή.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στις αρχές να απαγορεύουν την κυκλοφορία και να ορίζουν «ζώνες προστασίας ή ασφάλειας» στις οποίες ελέγχεται η διαμονή των πολιτών.

20:45 Μπροστά στη σημαία της Γαλλίας με τη μαύρη κορδέλα του πένθους πανηγύρισε τη νίκη του στο Γκραν Πρι του Σάο Πάολο ο Γερμανός Νίκο Ρόσμπεργκ. Πριν από την έναρξη του αγώνα όλοι οι πιλότοι της Formula 1 κράτησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι την Παρασκευή.

20:22 Αλλοι τρεις βαριά τραυματισμένοι από τις επιθέσεις της Παρασκευής υπέκυψαν στα τραύματά τους, ανέφεραν οι Αρχές, σύμφωνα με το AFP. Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι είναι 132 άτομα.

20:15 Οπως μεταδίδει το Associated Press η γαλλική αστυνομία λέει πως ο κόσμος στην Πλατεία Δημοκρατίας μάλλον πανικοβλήθηκε στο άκουσμα πυροτεχνημάτων. Ενδεικτικό του φόβου και του γενικότερου κλίματος που επικρατεί στη γαλλική πρωτεύουσα.

20.00 Πανικός σε κεντρικά σημεία στο Παρίσι με την ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων στην Πλατεία Δημοκρατίας. Ακούστηκαν πυροβολισμοί.

19:20. Γαλλία και ΗΠΑ θα αναλάβουν συντονισμένες πρωτοβουλίες κατά των τζιχαντιστών, συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών. 

19:20. Χιλιάδες Γάλλοι στην πλατεία της Παναγίας των Παρισίων για την επιμνημόσυνη δέηση. 

19:15 Ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, το οποίο βρέθηκε κοντά στο πτώμα του ενός εκ των ενόπλων έξω από το Stade de France, καταγράφηκε και ταυτοποιήθηκε πλήρως στην Ελλάδα με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες καταγραφής προσφύγων και μεταναστών. Αντίστοιχη καταγραφή του έγινε σε Σερβία και Κροατία, αλλά σε καμία άλλη από τις υπόλοιπες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, από τις οποίες πέρασε. Αυτό διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που συγκάλεσε την Κυριακή το απόγευμα.

«Έχει σημασία για την ασφάλεια των πολιτών της Ελλάδας και της Ευρώπης ότι η χώρα μας έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταγραφή των ανθρώπων που έρχονται», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: «Έγινε λοιπόν μια πορεία του ατόμου αυτού από τρεις χώρες που τον κατέγραψαν κατά την είσοδό του, αλλά έχουμε μια πιθανότητα να πέρασε από μια σειρά άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Ουγγαρία, αλλά πουθενά αλλού δεν έχει καταγραφεί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, το άτομο αυτό, «το μοναδικό για το οποίο μας ζητήθηκε μέχρι στιγμής αίτημα από τη γαλλική αστυνομία, που τον κατηγοριοποίησε ως έναν από τους τρομοκράτες», ονομαζόταν Αχμάντ Αλμοχαμάντ (Ahmad Almohammad) και γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1990 στο Εντλίμπ της Συρίας. Ταξίδεψε από την Τουρκία στη Λέρο, όπου εισήλθε στις 3 Οκτωβρίου 2015 με λέμβο, στην οποία επέβαιναν και άλλα 198 άτομα. Καταγράφηκε από τις λιμενικές αρχές και δακτυλοσκοπήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Λέρου, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής προσφύγων και μεταναστών που είναι ενιαία για όλες τις χώρες Σένγκεν.

Στις 4 Οκτωβρίου προσήχθη στην Εισαγγελία Ρόδου και την ίδια μέρα εκδόθηκε η νόμιμη για κάθε πρόσφυγα βεβαίωση αδυναμίας απομάκρυνσης για έξι μήνες. Στις 6 Οκτωβρίου εξέδωσε ακτοπλοϊκό εισιτήριο για Πειραιά, αλλά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών αναχώρησε την επομένη και αφίχθη τελικά στον Πειραιά στις 8 Οκτωβρίου.Ψάχνοντας τη διαδρομή του σε συνεργασία με τις υπηρεσίες άλλων χωρών, οι ελληνικές αρχές βρήκαν ότι τον Οκτώβριο καταγράφηκε επίσης, στη Σερβία και στην Κροατία. Φαίνεται ότι πέρασε στη Σερβία μέσω ΠΓΔΜ. Μετά πέρασε από άλλες δύο ή τρεις χώρες, αλλά πουθενά δεν ξανακαταγράφηκε.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν πληροφορίες ότι το άτομο αυτό είχε σύνδεση με τρομοκρατία.

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε το αίτημα της Ελλάδας η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να γίνονται από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο και ζήτησε να μην υπάρξει εξαιτίας του συγκεκριμένου τρομοκράτη σύνδεση του προσφυγικού ζητήματος με την τρομοκρατία. «Μπορεί κανείς να καταλάβει ότι το χτύπημα αυτό δεν πρέπει να αποδοθεί στους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι γεννημένοι και μεγαλωμένοι σε δυτικές χώρες. Είναι διαφορετικό το να ασκηθεί ένας καλύτερος έλεγχος στα σύνορα, γιατί έχει περάσει σε χώρες κεντρικές ευρωπαϊκές που δεν έχει καταγραφεί πουθενά, από το να αρχίσουν να κλείνουν τα σύνορα, να υψώνονται φράχτες και να γίνεται το προσφυγικό ένα δράμα για τους πρόσφυγες χωρίς να λύνεται το πρόβλημα της ασφάλειας της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

18:50 Τρία αδέρφια ερευνώνται από τις γαλλικές αρχές για την εμπλοκή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής, στο Παρίσι. Ένας εκ των τριών σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των αιματηρών γεγονότων, ενώ ο δεύτερος κρατείται στο Βέλγιο. Οι αρχές αναζητούν τον τρίτο αδερφό, τα ίχνη του οποίου έχουν εξαφανιστεί. Πάντως, οι αρχές διευκρινίζουν ότι ενδεχομένως είτε να σκοτώθηκε είτε να έχει διαφύγει. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι άλλος ένας εκ των νεκρών δραστών έχει ταυτοποιηθεί.

18:30. Α. Μέρκελ στη σύνοδο G20: «Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι είμαστε ισχυρότεροι από κάθε μορφή τρομοκρατίας. Η ισχυροποίηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για την Γερμανία»

Το Λουξεμβούργο, το οποίο προεδρεύει της Ε.Ε. κατά το τρέχον εξάμηνο, αποφάσισε, έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, να συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η απάντηση της Ευρώπης στις επιθέσεις στο Παρίσι.

Συγκέντρωση των κατοίκων της Κοπεγχάγης. Συμμετέχει και ο συνεργάτης μας Γιάννης Παπαδημητρίου που στέλνει τη φωτογραφία.

18:13: Οι γαλλικές αρχές αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν ασύλληπτοι δράστες. Παράλληλα ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν όχημα με όπλα.

Στη σύνοδο του G 20 η τρομοκρατία παραμένει κυρίαρχο θέμα συζήτησης, απασχόλησε και την συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν.

16:10 Ο Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε πως πρέπει να υπάρξουν δραστικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της χώρας ενώ έκανε και κάλεσμα προς τους Ρώσους για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. «Η Ευρώπη πρέπει να ανασυνταχθεί και να τεθούν νέα δεδομένα στην μεταναστευτική πολιτική. Οφείλουμε να μάθουμε από τις συνέπειες των αποτυχιών μας και να στρέψουμε όλους τους διαθέσιμους πόρους μας προς τον εντοπισμό όλων όσων παρακολουθούν τζιχαντιστικές ιστοσελίδες», προσέθεσε.

15:40 «Θα κυνηγήσουμε τους δράστες», υποσχέθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα από την Τουρκία. Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από τη συνάντησή τους που προηγήθηκε της έναρξης των εργασιών της Συνόδου, ο αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε και τη βομβιστική επίθεση που έγινε στην Αγκυρα τον προηγούμενο μήνα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη σύγκρουση στη Συρία, τις προσπάθειες για ενίσχυση των συνόρων της Συρίας και τη μεταναστευτική κρίση.

15:05 Η Μαντόνα διέκοψε συναυλία της στη Στοκχόλμη για να μιλήσει για τα όσα έγιναν στο Παρίσι. «Ηταν πολύ δύσκολο για εμένα να προχωρήσω σε αυτό το σόου χωρίς να ξεχνάω το τι συνέβη στο Παρίσι», είπε.

14:31 Συμφωνία για ενίσχυση του ελέγχου των συνόρων και της ασφάλειας των αεροδρομίων στην G-20. To Reuters μεταδίδει πως το πλήρες κείμενο της συμφωνίας θα ανακοινωθεί το βράδυ. 

14:09 Βρέθηκε δεύτερο διαβατήριο στο Σταντ Ντε Φρανς. Ανήκει σε θύμα, αιγυπτιακής καταγωγής, το οποίο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. 

12:39 Έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για το φαινόμενο της τρομοκρατίας ζητά η Φώφη Γεννηματά. Οπως τονίζει, «οι Σοσιαλιστές πρέπει να σταθούμε ενωμένοι, στην πρώτη γραμμή, απέναντι στη ρητορική του φόβου που στοχεύει να σπρώξει τις κοινωνίες μας προς τη συντηρητική Δεξιά» και γι' αυτό το λόγο προτείνει «μια επείγουσα έκτακτη σύνοδο όλων των ηγετών των κομμάτων-μελών του ΕΣΚ στις Βρυξέλλες, ώστε να αναλύσουμε τις συνέπειες της τρομοκρατικής επίθεσης. Πρέπει να συντονίσουμε τις δράσεις και τη ρητορική μας και να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες εξελίξεις».

12:45 Για όπλα που βρέθηκαν σε προάστιο του Παρισιού κάνει λόγο το BBC.  

12:34 Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: «Ο δράστης των επιθέσεων στο Παρίσι ήταν ένας εγκληματίας, δεν ήταν πρόσφυγας». Ο πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται στην Τουρκία για τη Σύνοδο των G-20 και τόνισε πως «δεν υφίσταται καμία ανάγκη για τη συνολική αναθεώρηση της πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το ζήτημα των προσφύγων».

12:16 Στο Βέλγιο γίνονται συνεχώς έλεγχοι και προσαγωγές υπόπτων. Το βράδυ του Σαββάτου συνελήφθησαν ο πατέρας κι ο αδερφός ενός εκ των δραστών. 

11:42 «Είμαστε φίλοι  με τους Γάλλους,  η Γαλλία είναι φίλος και όχι μόνο σύμμαχος», υπογράμμισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας και συμπλήρωσε πως «οφείλουμε να προστατεύσουμε τις χώρες από το παγκόσμιο κίνδυνο της τρομοκρατίας».

11:41 Εντοπίστηκε στο Μοντρέιγ -στα ανατολικά προάστια του Παρισιού- αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για τις επιθέσεις σε δύο εστιατόρια της γαλλικής πρωτεύουσας, όπως μεταδίδει ο Guardian.

10:33 Συγκλονιστικό βίντεο μέσα από το Βataclan. Η αμερικανική μπάντα είναι στην σκηνή και παίζει μουσική, την ώρα που οι τρομοκράτες ανοίγουν πυρ.

10:05 Ο Ματέου Λαόθ, μίλησε στην ισπανική εφημερίδα «As» και παραδέχθηκε πως δεν κατάλαβε κατά τη διάρκεια του αγώνα τι ακριβώς συνέβη ακόμη και όταν ακούστηκαν οι πρώτες εκρήξεις. O Λαόθ ήταν διαιτητής στο ματς Γαλλία-Γερμανία, το οποίο έγινε στο Σταντ Ντε Φρανς, την Παρασκευή το βράδυ.

«Δεν είχαμε ιδέα τι συνέβαινε έξω από το γήπεδο. Το μάθαμε όταν τελείωσε η αναμέτρηση. Περάσαμε δύσκολες στιγμές. Πρώτα η αστυνομία μας είπε ότι δεν έπρεπε να φύγουμε από γήπεδο για να είμαστε ασφαλείς. Δεν είναι ώρα να μιλάμε, δεν μπορώ να πω κάτι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ισπανός ρέφερι.

09:58 «Στην Ευρώπη δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους βιαιότητες, γι' αυτό μας κάνει εντύπωση», τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, τόνισε ότι «πρέπει να αντιληφθούμε γιατί ξεκίνησε αυτή η ιστορία, γιατί φαίνεται ότι έχουμε δύο κράτη -το Ιράκ και τη Συρία- που έχουν σταματήσει να υπάρχουν».

09:47 Στρατός στους δρόμους των Βρυξελλών, με το Βέλγιο να παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Αυτό αφορά τα γεγονότα στα οποία θα μετέχει μεγάλο πλήθος ανθρώπων, όπως αθλητικοί αγώνες ή επίσημες εκδηλώσεις, στις οποίες θα μπορεί να αναπτυχθεί ο στρατός σε ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας.

09:06 Συμπαράσταση στους Γάλλους κι από τις ομάδες του ΝΒΑ. Στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, από τα μεγάφωνα του γηπέδου ακουγόταν η Μασσαλιώτιδα. 

08:55 Ομάρ Ισμαΐλ Μοστεφάι. Αυτό είναι, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, το όνομα ενός εκ των τριών δραστών της φονικής επίθεσης στο θέατρο Μπατακλάν. Όπως μεταδίδουν τα γαλλικά Μέσα ενημέρωσης, ένα κομμένο δάχτυλο στον τόπο του εγκλήματος και η εξέταση που ακολούθησε στα εργαστήρια της Αστυνομίας, οδήγησαν στην ταυτοποίηση του Μοστεφάι.

08:33 Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν μέρος μιας μάχης ανάμεσα σε εξτρεμιστές και υποστηρικτές των δημοκρατικών αξιών, παρά ενός πολέμου ανάμεσα στον ισλαμικό κόσμο και τον δυτικό κόσμο, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

08:30 Στους 10 έφτασε ο απολογισμός για του νεκρούς από τον εκτροχιασμό τρένου κοντά στο Στρασβούργο. Οι Αρχές δεν συνδέουν το περιστατικό με τρομοκρατική δράση.

08:26 Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ανάμεσα στους 129 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο αιματοκύλισμα της γαλλικής πρωτεύουσας συγκαταλέγονται τουλάχιστον 16 πολίτες άλλων χωρών.

08:04 Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συστήνει στους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Παρίσι, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής.

Δείτε εδώ όλα όσα έγιναν το Σάββατο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News