811
Τα γνωστά γραμματόσημα με το «Μοσκβά» που βύθισαν οι Ουκρανοί και με τον φαντάρο που βρίζει τους Ρώσους | REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Οι απώλειες του ρωσικού στόλου κρίνουν τον πόλεμο;

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2022, 14:25
Τα γνωστά γραμματόσημα με το «Μοσκβά» που βύθισαν οι Ουκρανοί και με τον φαντάρο που βρίζει τους Ρώσους
|REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Οι απώλειες του ρωσικού στόλου κρίνουν τον πόλεμο;

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2022, 14:25

Την περασμένη άνοιξη ουκρανικός αντιπλοϊκός πύραυλος τύπου Neptune βύθισε το ρωσικό καταδρομικό «Μοσκβά» και ουκρανικοί πύραυλοι τύπου Harpoon (οι οποίοι ήταν ένα δώρο της Δανίας) βύθισαν ένα ρωσικό πλοίο ανεφοδιασμού. Αυτά τα δύο περιστατικά στάθηκαν ικανά να αναγκάσουν τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας να παραμείνει στα ανοιχτά, μακριά από την ξηρά, από τον φόβο νέων επιθέσεων, καταστροφικότερων ενδεχομένως. Στην ουσία τον έθεσαν εκτός μάχης.

Ολα τα παραπάνω τα έγραψε το σάιτ Politico βασιζόμενο σε Δυτικούς αναλυτές που εκτιμούν ότι έπειτα από ένα εξάμηνο πολεμικής σύγκρουσης οι Ρώσοι έχουν «ετοιμοθάνατη διοικητική δομή», καθώς εξανεμίστηκαν «οι αρχικές φιλοδοξίες του Κρεμλίνου να διεξαγάγει σύντομο πόλεμο».

Και είναι αλήθεια ότι ο Ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας εθεωρείτο κάποτε από τον Βλαντίμιρ Πούτιν σημαντικός παράγων δράσης στην απόπειρα κατάκτησης της Ουκρανίας, γνωμάτευσε το σάιτ. Δεν τα λογάριασε όμως καλά. Οι ουρανικές επιθέσεις ήταν καινοτόμες, με πυραύλους και drones. Πλοία τέθηκαν εκτός μάχης, κάποια βυθίστηκαν, ολόκληρες μοίρες αεροσκαφών καταστράφηκαν, και έτσι ο πόλεμος επιμηκύνθηκε χρονικώς. Εγινε «ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη εδώ και επτά δεκαετίες».

Ανατροπή σκηνικού

Οταν ο Πούτιν ξεκίνησε την ολοκληρωτική εισβολή του στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέλυσε το Politico, ο ρωσικός στόλος που εδρεύει στην Κριμαία βρέθηκε στο επίκεντρο της δράσης, «εκτοξεύοντας πυραύλους Κρουζ σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους βαθιά μέσα στην Ουκρανία, εμποδίζοντας την πρόσβαση στα λιμάνια και απειλώντας με πεζοναυτική απόβαση στην Οδησσό, απόβαση η οποία δεν έγινε ποτέ βέβαια».

Από τότε τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αλλαξαν μόλις το Κίεβο έλαβε την πρωτοβουλία να χτυπήσει ρωσικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου του «Μοσκβά». Ταυτόχρονα οι Ουκρανοί «κατέστρεψαν τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Κριμαία».

Με την ευκαιρία το Politico έγραψε ότι ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, «αν και ήταν αρκετά ισχυρός ώστε να κρατήσει μακριά το μικρό ουκρανικό Ναυτικό, δεν υπήρξε ποτέ το καμάρι του ρωσικού Ναυτικού». Ο Βόρειος Στόλος, που εδρεύει στο Σεβερομόρσκ, είναι η μεγαλύτερη και πιο εκσυγχρονισμένη ναυτική δύναμη της Ρωσίας. Μάλιστα «είχε στείλει στην Κριμαία μερικά από τα δικά του σκάφη για βοήθεια λίγο πριν από την εισβολή».

Εμειναν στα… βαθιά λόγω Neptune

Το Politico διεκτραγώδησε τα πεπραγμένα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας φθάνοντας μέχρι την αποπομπή του διοικητή του, ναυάρχου Ιγκόρ Οσίποφ. «Ο Στόλος δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, και πλέον έχει τεθεί εν αχρησία παραμένοντας είτε στο λιμάνι είτε σε θαλάσσια περιοχή πολύ μακριά από την Ουκρανία». Κατόπιν ο ιστότοπος παρέθεσε εκτιμήσεις Ουκρανών, όπως του Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, πολιτικού που διατέλεσε και υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας και ξεκίνησε το πρότζεκτ του Neptune.

Ο Τουρτσίνοφ δήλωσε στο Politico υπερήφανος για τα επιτεύγματα του προγράμματος Neptune και είπε ότι πύραυλος Neptune έπληξε και τη φρεγάτα «Αντμιράλ Εσεν» τον Απρίλιο. Για τη βύθιση του «Μοσκβά» είπε καμαρώνοντας ότι ο ουκρανικός πύραυλος «έσπασε τη ρωσική αεράμυνα». Συμφώνησε με ανώνυμους αξιωματούχους του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας ότι «τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα οι ρωσικές δυνάμεις αποδείχθηκαν πολύ πιο ευάλωτες από ό,τι γενικώς πιστευόταν».

Κόλαση στο Φιδονήσι

Το Politico έγραψε ότι οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με drones και με πυραύλους στο γνωστό Φιδονήσι (των περιβόητων γραμματοσήμων) στην αρχή του θέρους και κατέστρεψαν πολλά ρωσικά πλοία μεταφοράς που είχαν ελλιμενιστεί εκεί. Χτυπήθηκαν επίσης συστήματα αεράμυνας και ραντάρ, «τερματίζοντας ουσιαστικά την κυριαρχία της Ρωσίας στη θάλασσα και στον αέρα και επιστρέφοντας ένα βασικό κομμάτι γης στον έλεγχο του Κιέβου». Την άποψη αυτή συμμερίστηκαν και οι αναλυτές με τους οποίους μίλησε το Politico, όπως ο Ρομπ Λι.

«Οι απώλειες στα ρωσικά αμφίβια πλοία είναι αναμφισβήτητα σημαντικότερες από τη βύθιση του ‘‘Μοσκβά’» είπε. «Οι απώλειες αυτές περιορίζουν την ικανότητα της Ρωσίας να μετακινεί στρατεύματα και εξοπλισμό πέριξ της Κριμαίας και διά θαλάσσης, έχουν κάνει τους Ρώσους πιο διστακτικούς να χρησιμοποιήσουν σύγχρονα αποβατικά πλοία που μετέφεραν από τους Στόλους της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής». Και οι Ουκρανοί του υπουργείου Αμυνας εκτίμησαν ότι «η απροθυμία της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει τα πλοία της σημαίνει ότι ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ουσιαστικά έχει καταστεί ανίσχυρος εδώ και αρκετούς μήνες».

Με τους παραπάνω συμφώνησε και ένας «Δυτικός διπλωμάτης», τα στοιχεία του οποίου δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει το Politico. Αυτός συμπλήρωσε ότι ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας «έχει αποδιοργανωθεί και πλέον χρησιμοποιείται μόνο ως αμυντική δύναμη, με περιστασιακή χρήση πυραύλων Κρουζ». Ο εν λόγω διπλωμάτης είναι βέβαιος ότι έτσι «οι ρωσικές επιλογές εκστρατείας στη Νότια Ουκρανία περιορίζονται».

Αεροπορικές επιδρομές

Τον Αύγουστο χτυπήθηκαν και ρωσικά αεροπλάνα στη βάση Σάκι της Κριμαίας κατά τη διάρκεια νυχτερινών αεροπορικών επιδρομών. Καταστράφηκαν τα μισά. Αυτά δήλωσε «Δυτικός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις άλλων αξιωματούχων». Επίθεση από drone υπέστη και το αρχηγείο του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη Σεβαστούπολη, την περασμένη εβδομάδα, όπως είχε γίνει και τον Ιούλιο.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι στρατιωτικοί αναλυτές έμειναν έκπληκτοι από τη ρωσική επιμονή να αποθηκεύουν πυρομαχικά σε μεγάλες αποθήκες κοντά στην πρώτη γραμμή, αποθήκες στις οποίες οι Ουκρανοί έριξαν ρουκέτες ακριβείας και τις τίναξαν στον αέρα. Τέτοιες ουκρανικές επιθέσεις, εναντίον σταθερών στόχων, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, έχουν παγώσει τη σύγκρουση δήλωσε ο προηγούμενος «δυτικός διπλωμάτης». Και σχολίασε: «Αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι Ρώσοι είναι απλώς να περιορίσουν τις απώλειες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...