455
|

Εδώ Λονδίνο: Ντυμένο στα χριστουγεννιάτικα

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 30 Νοεμβρίου 2013, 01:07

Εδώ Λονδίνο: Ντυμένο στα χριστουγεννιάτικα

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 30 Νοεμβρίου 2013, 01:07

50, 40, 30 μέρες (και νύχτες) πριν από τα Χριστούγεννα. Και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει! Λαμπόνια, φωτοβολίδες, christmas lights παντού! Oxford Circus, Regent Street, τα μεγάλα shopping center σφύζουν αγοραστικού κοινού. Οι τουρίστες πολλαπλασιάζονται, οι συγγενείς και φίλοι μεταναστών κλείνουν τα εισιτηριάκια τους, το φλας των μηχανών στο Westminster (Big Ben, London Eye κτλ) διαδέχεται το ένα το άλλο κτλ. Και μην ακούσω πάλι για τη ''θλίψη των Χριστουγέννων''! Εντάξει, παιδιά, μια χρονιά τελειώνει, μα ό,τι και αν έχει φέρει, μια νέα έρχεται. Στο απολογισμό μας, ας συμπεριλάβουμε και ό,τι κερδίσαμε. Και μη μου πείτε ότι ήταν τίγκα στην νταρκιά το 2013, ας ανοίξει ο καθένας το κουτάκι των 365 ημερών του και είμαι σίγουρη ότι θα βρει στιγμές με σημαιοφόρο το χαμόγελο.

Αλλάζει η πόλη αυτή την εποχή. Φοράει τα αστεράκια του σε ρυθμό ho ho ho και σε τυφλώνει. Για λίγο. Ή για πολύ. Ή για όσο αντέχει ο καθείς. Εναλλασσόμενα συναισθήματα, τη βιώνεις τη διπολική διαταραχή σου. Σχέδια για πρωτοχρονιάτικες βραδιές, αγορές τελευταίας στιγμής, αγιοβασιλιάτικα καραβάκια, φαναράκια και όλα τα σε -άκια στα κανάλια, στους κήπους, στα παράθυρα. Φως. Τεχνητό μεν, αλλά ικανό να γεννήσει και αυτό με τη σειρά του παιχνιδιάρικες σκέψεις. Για όσους επισκεφτούν το Λονδίνο αυτές τις μέρες, ας δοκιμάσουν και κάτι πιο εναλλακτικό, πέρα από τα γνωστά sightseeing.

1. Christmas Carols. Γλυκές φωνές, μουσική μέσα σε πνεύμα αληθινά γιορτινό. Στο St. Pauls Cathedral κάθε Δεκέμβρη οι καμπάνες χτυπάν μελωδικά. Ρίξτε μια ματιά και στο Royal Albert Hall σχετικά.

2. Αν βρεθείτε στο Tower Bridge, ψάξτε την ταμπελίτσα St. Katharine Docks, τη "μυστική" μαρίνα του ανατολικού Λονδίνου. International food stalls αυτές τις μέρες προκαλούν τις σιαγόνες, κολομβιανή μέχρι βιετναμέζικη κουζίνα! Εκεί κοντά θα βρείτε και το Wilton's music Hall, για βραδινές αλχημείες.

3. Spitalfields Market, Greenwich Market, γιατί δεν είναι μόνο το Portobello ικανό να σας συνεπάρει.

4. Sadler's Wells για τους λάτρεις της τέχνης (κυρίως του χορού), γιατί για πόσο ακόμα το Φάντασμα της Όπερας θα ''στοιχειώνει'' τους τουρίστες; (28 χρόνια λέμε!)

5. Walk in tours. Αφήστε το Μadame Τussauds και πιάστε τα περπατήματα: London's Lost Rivers Walk, Black History Walk, Jack the Ripper Walk, Ghostly Hampstead by night walk (για τους δρακουλιάρηδες). Ρίξτε μια ματιά εδώ και εδώ (γιατί ο εθελοντισμός έχει δύναμη) 

6. Στη χώρα των Σκαθαριών δε γίνεται να αφήσετε το λαλαλά εκτός προγράμματος! Venues για πιο alternative νότες: Xoyo, Village Underground, Union Chapel, Roundhouse, Bush Hall, Koko.

Aυτά και πολλά ακόμα. Δε χρειάζεται ούτε να κόψουμε δέντρα, ούτε να αγοράσουμε 10 ειδών στολίδια, μουσικές κάρτες και γκατζετάκια κάθε είδους. Τη χαρά τη βρίσκεις στο μοίρασμα. Γιατί ένα κουτάκι σπίρτα κοστίζει, πόσο, 20 λεπτά;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News