532
| CreativeProtagon

Κεραυνοί από τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης»: «Ανυπόληπτη Γερουσία»

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 19:35
|CreativeProtagon

Κεραυνοί από τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης»: «Ανυπόληπτη Γερουσία»

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2020, 19:35

Απαξιώνουν τη Γερουσία διότι αρνούνται τον ρόλο της ως «τελευταίας γραμμής άμυνας» απέναντι στις πράξεις του «πιο διεφθαρμένου προέδρου της σύγχρονης εποχής».

Αντί να κλητεύσουν αμέσως μάρτυρες-κλειδιά στην υπόθεση του «ουκρανικού σκανδάλου», όπως είναι ο πρώην προεδρικός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, αντί να δεχθούν να εξετάσουν καινούργια στοιχεία, αυτοί έκλεισαν μια ώρα αρχύτερα τη διαδικασία, απορρίπτοντας την πρόταση των Δημοκρατικών συναδέλφων τους.

Ετσι τώρα απομένει η τυπικού χαρακτήρα ψηφοφορία της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου μέσω της οποίας θα απαλλαγεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης έρευνας του Κογκρέσου.

Με τους Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας τα έχει βάλει στο κύριο άρθρο της η εμβληματική εφημερίδα New York Times, ένα μέσο ενημέρωσης που πολεμά με φανατισμό τη διακυβέρνηση Τραμπ χωρίς να κρύβει τη συμπάθειά του στο κόμμα των Δημοκρατικών.

ΟΙ ΝΥΤ καταλογίζουν στους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές ότι «παραιτήθηκαν από το καθήκον τους να αναζητήσουν την αλήθεια» στη δίκη του Τραμπ και ουσιαστικά έτσι «τον βγάζουν λάδι», σε μία ιστορία πάντως που είχε εξαρχής προδιαγεγραμμένη κατάληξη (αφού σε αυτό το Σώμα τα «κουκιά» ούτε έβγαιναν ούτε ήταν δυνατόν ποτέ να βγουν υπέρ των Δημοκρατικών). Εξάλλου το ίδιο μέσο είχε επισημάνει εγκαίρως τον κίνδυνο της παραπομπής Τραμπ – όχι για τον ίδιο, αλλά για τους αντιπάλους του.

«Δεν πρέπει να λαθέψετε σε αυτό» λένε οι ΝΥΤ στους αναγνώστες τους: «Η Γερουσία θα τον απαλλάξει, όμως δεν θα τον δικαιώσει. Ο Τραμπ είναι ο πιο διεφθαρμένος πρόεδρος στη σύγχρονη εποχή, και αυτή είναι η πραγματικότητα που οι Αμερικανοί θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους».

Ο Τζο Μπόλτον (αριστερά) ήταν σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ και γνωρίζει πολλά για το «ουκρανικό σκάνδαλο», όμως οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας αποφάσισαν ότι δεν αξίζει να μαθευτούν | REUTERS/Leah Millis

Το άρθρο αρχίζει με ένα «αλίμονο» για να διεκτραγωδήσει την κατάσταση των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών: «Ποτέ κανείς δεν έχασε χρήματα στοιχηματίζοντας στον κυνισμό τους» γράφει, έτσι εξηγεί για ποιον λόγο απέρριψαν την πρόταση των Δημοκρατικών την περασμένη Παρασκευή.

Κρίνει ότι, με τέτοια ψήφο, οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές «ενθαρρύνουν τον πρόεδρο να εξαπατήσει στις εκλογές του 2020» τον αμερικανικό λαό, τον οποίο καλούν να σκεφθεί «την πραγματικότητα ότι η Γερουσία δεν έχει γίνει τίποτα περισσότερο από μια αρένα» για την άσκηση της πολιτικής εξουσίας.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι διαρροές από το υπό έκδοσιν βιβλίο του Τζον Μπόλτον ήταν αρκετές για την κλήτευσή του, αφού επιβεβαιώνουν τον «πυρήνα της παραπομπής  Τραμπ»: δηλαδή ότι «εξεβίασε την Ουκρανία με τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια της στρατιωτικής βοήθειας υπό την προϋπόθεση της έρευνας για τους αντιπάλους του» (για τον Τζο Μπάιντεν και για τον υιό του).

Οι συντάκτες του άρθρου ομολογούν ότι και σε αυτούς τους πολύπειρους δημοσιογράφους φάνηκε «για μια στιγμή» ότι «αρκετοί Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας θα άκουγαν τη συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών και θα ζητούσαν την ένορκη κατάθεση του Μπόλτον, ίσως και άλλων βασικών μαρτύρων». Αλλά, φευ, έπεσαν έξω…

Οι ΝΥΤ τελικά αποφαίνονται ότι «δεν είναι το Κογκρέσο ως θεσμός που έχει αποτύχει, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας». Διότι «δεν αρνήθηκαν να διεξαγάγουν μία δίκαιη δίκη, αρνήθηκαν να διεξαγάγουν οποιαδήποτε δίκη». Ετσι η «διεφθαρμένη συμπεριφορά» του Τραμπ «φεύγει από το προσκήνιο» και «δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερη απειλή για τις επόμενες εκλογές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...