357
Ενώ η δίκη συνεχίζεται, ο πρόεδρος επιλέγει τη Φλόριντα για άλλο ένα Σαββατοκύριακο μακριά από την Ουάσινγκτον | REUTERS/Yuri Gripas

Πρόωρο τέλος στη δίκη για την καθαίρεση του Τραμπ, βέβαιη η αθώωση

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2020, 19:16
Ενώ η δίκη συνεχίζεται, ο πρόεδρος επιλέγει τη Φλόριντα για άλλο ένα Σαββατοκύριακο μακριά από την Ουάσινγκτον
|REUTERS/Yuri Gripas

Πρόωρο τέλος στη δίκη για την καθαίρεση του Τραμπ, βέβαιη η αθώωση

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2020, 19:16

Μέσα στις επόμενες ημέρες – εκτός απροόπτου την Τετάρτη – αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δίκης με το ερώτημα της καθαίρεσης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία.

Αργά την Παρασκευή ο Μιτς Μακόνελ, πρόεδρος της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία τόνισε ότι η διαδικασία βαίνει προς την ολοκλήρωσή της. Είχε προηγηθεί η απόρριψη από την πλειοψηφία του ενδεχομένου να κληθούν να καταθέσουν νέοι μάρτυρες.

Με 51 ψήφους υπέρ έναντι 49 κατά, η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, έβαλε με τον τρόπο αυτό τέλος στην προσπάθεια των Δημοκρατικών να εξασφαλίσουν ότι θα κατέθετε ο Τζον Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Εικάζεται ότι ο Μπόλτον έχει αποδείξεις για τις προσπάθειες του Τραμπ να πιέσει την Ουκρανία προκειμένου το Κίεβο να διενεργήσει έρευνα για διαφθορά σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, Τζο Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν ότι τέσσερις Ρεπουμπλικανοί θα ψήφιζαν υπέρ της κλήσης μαρτύρων, δίνοντας την πλειοψηφία στην πρόταση. Ωστόσο δεν είναι πιθανό, γράφει το BBC, ότι και με την κλήση θα άλλαζε δραματικά η πορεία της δίκης, πέρα από μια χρονική παράταση.

Τελικά, μόνο δύο Ρεπουμπλικανοί, ο Μιτ Ρόμνεϊ και η Σούζαν Κόλινς, τάχθηκαν στο πλευρό των Δημοκρατικών και ψήφισαν υπέρ της κλήσης μαρτύρων.

Οχι χωρίς απογοήτευση από τις εξελίξεις, ο Τσακ Σούμερ, πρόεδρος της ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, είδε στο αποτέλεσμα «μια τραγωδία» και μια Γερουσία που «δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, η οποία συνέργησε σε μια δίκη-παρωδία».

Η διαδικασία της δίκης αναμένεται να ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία επί των κατηγοριών που βαρύνουν τον πρόεδρο, δηλαδή της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης έρευνας του Κογκρέσου, την Τετάρτη στις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας).

Με δεδομένο ότι χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (67 ψήφων) για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ και να καθαιρεθεί από το αξίωμα, η αθώωσή του θεωρείται δεδομένη.

Αυτό το μάλλον άδοξο τέλος μιας διαδικασίας, που εξαρχής είχε πολύ λίγες ελπίδες να καταλήξει στην καταδίκη και την καθαίρεση του Τραμπ, θα είναι για τον αμερικανό πρόεδρο ένα πρώτης τάξεως όπλο ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Ακόμη περισσότερο αν υπάρξουν γερουσιαστές των Δημοκρατικών που ίσως ψηφίσουν υπέρ της απαλλαγής, κάτι που δεν φαίνεται απίθανο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...