1494
Ο κόσμος δεν χωρούσε στα εκλογικά κέντρα | SOOC

Κεντροαριστερά: Εσπασε το φράγμα των 200.000 η συμμετοχή

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2017, 10:57
Ο κόσμος δεν χωρούσε στα εκλογικά κέντρα
|SOOC

Κεντροαριστερά: Εσπασε το φράγμα των 200.000 η συμμετοχή

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2017, 10:57

Το μεγάλο στοίχημα της συμμετοχής φαίνεται ότι κερδήθηκε στις εκλογές της Κεντροαριστεράς, καθώς η προσέλευση των πολιτών έσπασε τελικά το φράγμα των 200.000, με διάχυτη την ικανοποίηση σε οργανωτές και τα επιτελεία των υποψηφίων.

Η κίνηση στα εκλογικά τμήματα ήταν αυξημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ενώ σε αρκετά -και ειδικά στο κέντρο της πρωτεύουσας- σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές λόγω της μαζικής προσέλευσης. Οι κάλπες έκλεισαν στις 20.00, ωστόσο όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, Νίκος Αλιβιζάτος -εκτός απο την Αθήνα όπου εξαρχής είχε δοθεί παράταση μέχρι τις 21.00 λόγω Μαραθωνίου-  οι εφορευτικές επιτροπές είχαν την εξουσιοδότηση να παρατείνουν την διαδικασία όπου ήταν αναγκαίο λόγω αυξημένης προσέλευσης.

Ήδη από το μεσημέρι οι οργανωτές της διαδικασίας εξέφραζαν αισιοδοξία ότι ο τελικός αριθμός των συμμετεχόντων θα ξεπερνούσε τις 200.000, με δεδομένο ότι  ο ρυθμός εγγραφής ήταν περί τα 1.500 άτομα ανά 5 λεπτά.

251651
Από τον Μαραθώνιο στην κάλπη / INTIMEnews

 

251658251654

Εν μέσω ικανοποίησης για την υψηλή συμμετοχή, η Επιτροπή Αλιβιζάτου έδωσε έγκαιρα εντολή να τυπωθούν νέα ψηφοδέλτια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Σύμφωνα με τον ίδιο τον επικεφαλής της Επιτροπής, καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο τυπώθηκαν 350.000 επιπλέον ψηφοδέλτια.

Γύρω στις 15:30 όμως, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας εμφανίστηκε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων και ενημέρωσε ότι επειδή τελειώνουν τα ψηφοδέλτια και δεν υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας νέων, η ψηφοφορία θα συνεχιζόταν με κόλλες Α4 οι οποίες θα έμπαιναν στην κάλπη χωρίς φάκελο, επειδή και οι φάκελοι είχαν τελειώσει.

251714251601

Στις 22.30 τα αποτελέσματα

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο καθηγητής δήλωσε ικανοποιημένος από τον τρόπο που εξελίσσεται η διαδικασία και χαρακτήρισε την υψηλή συμμετοχή ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια που γίνεται.

Όπως είπε, τα τελικά αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται γύρω στις 22.30 εφόσον δεν υπάρχει οριακή διαφορά μεταξύ των υποψηφίων. Δεν απέκλεισε ωστόσο, λόγω ακριβώς της αυξημένης συμμετοχής, να καθυστερήσει λίγο η ανακοίνωση και να πάει στις 23.00.

Στις ουρές που σχηματίζονται σε αρκετά από τα εκλογικά κέντρα, αναφέρθηκε ο εκ των υποψηφίων Σταύρος Θεοδωράκης, ζητώντας τη υπομονή των πολιτών: «Ο κόσμος συνεχίζει να πηγαίνει μαζικά στα εκλογικά κέντρα. Λίγα λεπτά παραπάνω αναμονής αξίζουν για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα. Σας ευχαριστώ όλους, ειδικά τους εθελοντές που από το πρωί δεν έχουν πάρει ανάσα», έγραψε στο Facebook.

Ο κόσμος συνεχίζει να πηγαίνει μαζικά στα εκλογικά κέντρα. Λίγα λεπτά παραπάνω αναμονής αξίζουν για να αλλάξουμε το…

Geplaatst door Σταύρος Θεοδωράκης op Zondag 12 november 2017

Από τη σημερινή διαδικασία δεν έλειψαν και τα ευτράπελα όπως στη Σκάλα Λακωνίας, όταν, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, εμφανίστηκε κάτοικος της περιοχής με πολλές ταυτότητες συγχωριανών του μαζί του θέλοντας να ψηφίσει εκ μέρους όλων. Επικράτησε μικρή ένταση και για λίγο η ψηφοφορία διεκόπη.

Δικαίωμα ψήφου είχαν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Οποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία προσέρχεται στο κοντινότερο εκλογικό τμήμα με την ταυτότητα ή το διαβατήριό του και ψηφίζει καταβάλλοντας τρία ευρώ.

Στο 10ο Γυμνάσιο Καλλιθέας ψήφισε, παρουσία πλήθους κόσμου, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (φωτογραφίες κάτω από INTIMEnews). Στις δηλώσεις της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε για μία ακόμη φορά «τους προοδευτικούς πολίτες να στείλουν με την ψήφο τους ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης, ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης, ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα, αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, εθνικής αυτοπεποίθησης. Τολμάμε για την παράταξη, τολμάμε για τη χώρα μας και όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή», ήταν το σύνθημα που έδωσε η υποψήφια για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.

251612251619

Ο Γιώργος Καμίνης ψήφισε στο Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, αφού έδωσε την εκκίνηση των αγώνων των 5 και 10 χλμ. στον Μαραθώνιο της Αθήνας.

Ο κ. Καμίνης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες που περίμεναν στην ουρά να ψηφίσουν (φωτογραφίες κάτω από INTIMEnews). «Οι εκλογές αφορούν κάθε πολίτη της χώρας. Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα», ήταν το μήνυμα που έστειλε για τη σημερινή ψηφοφορία.

251580251585251577

Από τον Μαραθώνιο και συγκεκριμένα τον αγώνα των 5 χλμ. ξεκίνησε την παρουσία του στη σημερινή ψηφοφορία και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έτρεξε στον αγώνα των 5 χλμ., μαζί με βουλευτές του κόμματος (στις φωτογραφίες κάτω με Γιώργο Μαυρωτά και Γιώργο Αμυρά) και αφού πόζαρε μετά τον τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο, κάλεσε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει.

Το ανατρεπτικό κάλεσμα συμμετοχής από τον Σταύρο Θεοδωράκη:

251697251699

Ο Γιάννης Μανιάτης ψήφισε στο εργατικό Κέντρο του Άργους, γενέτειρά του. «Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατική Παράταξη. Ενώνουμε το χώρο και ανατρέπουμε την παραταξιακή στασιμότητα. Ανατρέπουμε το πολιτικό σκηνικό και κάνουμε το νέο ενωμένο προοδευτικό κίνημα πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων. Ξαναδίνουμε χαμόγελο κι αισιοδοξία στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η Δευτέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα για την πατρίδα και την κοινωνία μας», εκτίμησε στις δηλώσεις του ο πρώην υπουργός.

DSC_2896

Νωρίς το πρωί σε εκλογικό τμήμα του Χολαργού προσήλθε να ψηφίσει ο Γιάννης Ραγκούσης. «Σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στο προοδευτικό χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζουν- αλλά και θα αποφασίζουν- για όλα και για όλους μας. Αύριο είναι ημέρα δουλειάς, πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να βρεθούμε ξανά κοντά στους αβοήθητους Έλληνες, τις παραγωγικές ηλικίες και στη νέα γενιά», τόνισε στις δηλώσεις του ο πρώην υπουργός.

Ο Γιάννης Ραγκούσης, υποψήφιος για την εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς ψηφίζει στο εκλογικό κέντρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χολαργού, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017.
Ο Γιάννης Ραγκούσης, υποψήφιος για την εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς ψηφίζει στο εκλογικό κέντρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Χολαργού/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη Ρόδο ψήφισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Σήμερα», είπε, «ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτική παράταξη και πάνω από όλα για την πατρίδα μας» και κάλεσε «τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας -μιας προσπάθειας που -όπως τόνισε- μπορεί να νικήσει την συντήρηση και τον λαϊκισμό που τα τελευταία χρόνια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πατρίδα μας».

«Ήρθε η ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις να ξαναπαίξουν ένα σημαντικό ρόλο και να ανατρέψουν το πολιτικό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί. Γι αυτό λοιπόν καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν και να γίνουμε συνιδρυτές αυτής της προσπάθειας», κατέληξε στις δηλώσεις ο υποψήφιος επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.

251684251685

Στους Αμπελόκηπους ψήφισε στις 2 μετά το μεσημέρι ο Βαγγέλης Βενιζέλος που αμέσως μετά δήλωσε: «Εύχομαι η σημερινή διαδικασία να δώσει την ευκαιρία στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη να προβάλει με πολύ καθαρό τρόπο τις προγραμματικές της θέσεις, να αποκτήσει ξανά το δεσμό που είχε και πρέπει να έχει με την ελληνική κοινωνία και να παίξει το ρόλο της ως υπεύθυνη δύναμη υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά δύσκολες και απαιτητικές για τον τόπο μας».

Στις κάλπες της Κεντροαριστεράς προσήλθε και ο Στέφανος Μάνος κάνοντας πράξη σχετική δέσμευσή του.

Δύο όψεις στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη εξαρτάται πού ψήφιζε κάποιος. Κι αυτό, επειδή η μεγάλη περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης έμεινε με δύο κάλπες σε δύο εκλογικά κέντρα, όλο κι όλο. Η μια κάλπη στήθηκε για το 5ο Δημοτικό Διαμέρισμα κι η άλλη για την Καλαμαριά. Αντιθέτως, στήθηκαν 15 κάλπες στο χώρο της ΔΕΘ, κι αυτό έγινε για δυο λόγους: αφενός επειδή υπάρχει parking και εύκολη πρόσβαση στην περιοχή, αφετέρου επειδή δεν είχαν όλοι οι υποψήφιοι πολλούς αντιπροσώπους που θα επιβλέπουν τη διαδικασία. Έτσι, ήταν πιο εύκολο να τοποθετήσουν πολλές κάλπες μαζί σε ένα χώρο. Οπότε, στην ανατολική Θεσσαλονίκη ο κόσμος διαμαρτυρόταν, στο κέντρο και στα δυτικά ο κόσμος ψήφιζε πιο άνετα.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα στη διαδικασία ήταν το ότι η προεγγραφή και η προπληρωμή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν σήμαινε αυτόματα κι αποφυγή της ουράς. Έτσι, πολίτες οι οποίοι είχαν ήδη προεγγραφεί περίμεναν στην ουρά μαζί με όλους τους άλλους σε κάποια εκλογικά τμήματα. Σε άλλα, όπως στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όποιος είχε προεγγραφεί δεν περίμενε καθόλου.  Βεβαίως, το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν τις τελευταίες ημέρες η καρτέλα της πληρωμής με πιστωτική κάρτα στην προεγγραφή κολλούσε, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η προεγγραφή…

Το πρωί της Κυριακής, από το γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για την ιστορική -όπως την έχει ο ίδιος χαρακτηρίσει- διαδικασία της 12ης Νοεμβρίου:

Η ψηφοφορία για την εκλογή του επικεφαλής του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα εξελίσσεται ομαλά. Έχει ανοίξει το σύνολο σχεδόν των Εκλογικών Τμημάτων και η προσέλευση είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Η μέρα είναι ανοιξιάτικη. Μια γιορτή της Δημοκρατίας.

Για την Ιστορία: Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2017, ώρα 10.05…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...