1002
Επάνω (από αριστερά:) Μανιάτης, Θεοδωράκης, Ραγκούσης. Μέση: Καμίνης, Γεννηματά, Ανδρουλάκης. Κάτω: Γάτσιος, Διώτης, Πόντας | CreativeProtagon

Τι «λένε» οι κάλπες προτού καν ανοίξουν για την Κεντροαριστερά

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 11 Νοεμβρίου 2017, 22:10
Επάνω (από αριστερά:) Μανιάτης, Θεοδωράκης, Ραγκούσης. Μέση: Καμίνης, Γεννηματά, Ανδρουλάκης. Κάτω: Γάτσιος, Διώτης, Πόντας
|CreativeProtagon

Τι «λένε» οι κάλπες προτού καν ανοίξουν για την Κεντροαριστερά

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 11 Νοεμβρίου 2017, 22:10

«Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, μπορούμε να εγγυηθούμε μια αδιάβλητη διαδικασία και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε αναποδιά, το πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή αυτή θα κρίνει τα πάντα» δηλώνει ο πρόεδρος της επιτροπής για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς Νίκος Αλιβιζάτος στο Protagon.

1. Η δοκιμές στο 85%

Τα εκλογικά κέντρα πλέον έχουν στελεχωθεί τόσο από εκπροσώπους των υποψηφίων όσο και από εθελοντές. Οι ηλεκτρονικές ταμπλέτες λειτουργούν άψογα και το προσωπικό έχει εκπαιδευθεί κατάλληλα μετά τις δοκιμές που πραγματοποίησε η επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας του online συστήματος διασύνδεσης, αρκούσε να ανοίξει για δοκιμή το 40% των εκλογικών κέντρων ενώ η τελευταία δοκιμή που πραγματοποίησε η επιτροπή ήταν με το 85%. Παράλληλα δοκιμάστηκαν με επιτυχία και σενάρια κρίσης.

Με αυτά τα δεδομένα όλοι είναι σίγουροι ότι η εκλογική διαδικασία θα εξελιχθεί ομαλά και θα ξεπεραστεί οποιοδήποτε εμπόδιο εμφανιστεί.

2. Το «δύσκολο» μέρος

Αν κάτι ανησυχεί τους υπεύθυνους για την διεξαγωγή των εκλογών είναι το ξεκίνημα τους και όχι η διαδικασία ή όσα θα επακολουθήσουν.

Το δύσκολο μέρος είναι το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων και ο συντονισμός όσων θα τα στελεχώσουν. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τίποτα δεν είναι έτοιμο από την προηγούμενη μέρα όπως στις εθνικές εκλογές και ότι ακόμα και οι κάλπες θα μεταφερθούν από τους εθελοντές το πρωί. Παράλληλα θα πρέπει να ενεργοποιήσουν και να δοκιμάσουν τα τάμπλετ που θα χρησιμοποιήσουν για το online σύστημα διασύνδεσης. Πάντως και για αυτό έχει φροντίσει η επιτροπή, καθώς πριν από λίγες ώρες ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση 50 ατόμων που θα στελεχώσουν το call center που θα βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να συνδράμει στην καθοδήγηση για την επίλυση όποιου προβλήματος παρουσιαστεί.

3. Το στοίχημα για τους εθελοντές

Στόχος και στοίχημα της επιτροπής ήταν εγγυητής των εκλογών να είναι ο κόσμος της παράταξης. Εξι χιλιάδες εθελοντές θα είναι ενεργοί από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδικασίας, σχεδόν πέντε αναλογούν σε κάθε εκλογικό κέντρο. Αρκετοί δεν πίστεψαν σε αυτόν τον στόχο καθώς θεωρούσαν ότι δεν θα υπάρξει επαρκής ανταπόκριση και πρότειναν την συνδρομή επαγγελματιών.  Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο καθώς θα ανέβαζε ακόμα περισσότερο το κόστος των εκλογών, ωστόσο οι πολίτες που ενδιαφέρονται για τις εκλογές φρόντισαν να αποδείξουν πως μπορούν να στηρίξουν την προσπάθεια.

4. Τι δείχνουν οι προεγγραφές

Ως το Σάββατο, 10.000 πολίτες περίπου επέλεξαν να προεγγραφούν προκειμένου να μπορέσουν να ψηφίσουν πιο εύκολα. Οσοι έκαναν προεγγραφή αρκεί να δηλώσουν ότι προσήλθαν στους εθελοντές που θα βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα, προκειμένου να το επιβεβαιώσουν στα τάμπλετ που είναι συνδεδεμένα με το σύστημα online διασύνδεσης. Λαμβάνουν απευθείας ψηφοδέλτια, εάν έχουν προπληρώσει δεν χρειάζεται ούτε να καταβάλουν το αντίτιμο συμμετοχής και κατευθύνονται στην κάλπη χωρίς τις ενδιάμεσες στάσεις.

Το 60% όσων επέλεξαν την διαδικασία προεγγραφής, δήλωσαν ότι θέλουν να είναι και μέλη του νέου φορέα. Αυτό για τα μέλη της επιτροπής αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα και για το μέλλον καθώς θεωρούν ότι πολλοί περισσότεροι θα κάνουν την ίδια επιλογή φτάνοντας στις κάλπες, δείχνοντας ότι θα είναι παρόντες και την επόμενη μέρα στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα.

Όσοι επιλέξουν να ψηφίσουν ως φίλοι της παράταξης δεν είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν και τα στοιχεία τους δεν θα παραδοθούν στον νέο πρόεδρο καθώς θα σβηστούν δύο μήνες μετά τις εκλογές και αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων.

Οι εκπρόσωποι «πρόδρομοι» τοπικών οργανώσεων

Το γεγονός ότι τα  εκλογικά κέντρα σε όλη την χώρα έχουν στελεχωθεί από εκπρόσωπους των υποψηφίων και εθελοντές δίνει ένα ακόμα αισιόδοξο μήνυμα στα μέλη της επιτροπής Αλιβιζάτου. Αποδεικνύει ότι μετά τις εκλογές  ο νέος φορέας θα μπορεί να έχει οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα με την συμμετοχή ακόμα περισσότερων πολιτών.

5. Το κλίμα στα επιτελεία

«Με αυτές τις εκλογές κερδήθηκε ένα στοίχημα για τον προοδευτικό χώρο για το οποίο πριν λίγους μήνες δεν θα πόνταρε κανείς, πλέον όλοι είναι παρόντες στην κοινή αυτή προσπάθεια.  Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που ξεκίνησε με την υπέρβαση που έκανε η Φώφη Γεννηματά» τονίζουν στενοί της συνεργάτες. Παράλληλα σημειώνουν ότι οι επιτυχημένες συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε, με αποκορύφωμα αυτή στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, φέρνουν το μήνυμα της νίκης για την Φώφη Γεννηματά αλλά και για τον νέο φορέα καθώς αποδεικνύουν ότι θα υπάρξει υψηλή συμμετοχή στις εκλογές.

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη επικρατεί αισιοδοξία. Θεωρούν ότι τις τελευταίες ημέρες  το κλίμα που επικρατεί σε συνδυασμό με τις μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη την χώρα αποδεικνύει ότι εκείνος, όχι μόνο θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο, αλλά θα κερδίσει και τις εκλογές.  Παράλληλα νιώθουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι καθώς οι νέοι έχουν επιλέξει να στηρίξουν την υποψηφιότητα και βρίσκεται στο πλευρό του ο απλός κόσμος της παράταξης που πλέον ελπίζει ξανά.

Για «κλίμα νίκης» κάνουν λόγο συνεργάτες του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη εν όψει των εκλογών της Κυριακής, αφού όπως λένε «υπάρχουν ενδείξεις ότι η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη απ’ όσο υπολογιζόταν». «Όσο αυξάνεται η συμμετοχή, τόσο θα κερδίζει ο Καμίνης», λένε οι συνεργάτες του, ενώ η αισιοδοξία τους επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που έχουν από τις τρεις μεγάλες κάλπες των εκλογών, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου.

Στη Σεβαστουπόλεως όλοι εργάζονται πυρετωδώς και παράλληλα δηλώνουν αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα. «Οι ενεργοί πολίτες, όσοι δεν ανήκουν σε μηχανισμούς , όσοι δεν εκφράζονται γιατί δεν τους το επιτρέπουν αυτά πλαίσια θα εκφραστούν αύριο ψηφίζοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη και αυτοί είναι οι περισσότεροι» τονίζουν στενοί συνεργάτες του επικεφαλής του Ποταμιού.

«Γυρίσαμε όλη την Ελλάδα ακόμα και την τελευταία μέρα δεν σταματάμε την προεκλογική εκστρατεία, για εμάς η υψηλή συμμετοχή είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Αν κερδίσουμε το στοίχημα της συμμετοχής όλα τα προγνωστικά μπορούν να ανατραπούν. Η δυναμική της υποψηφιότητας Μανιάτη τόσο εντός αλλά και εκτός ΔΗΣΥ μπορεί να τον φέρει στον δεύτερο γύρο», τονίζουν στο επιτελείο του Γιάννη Μανιάτη και ελπίζουν να γίνουν η έκπληξη των εκλογών.

«Δίνουμε ένα ξεκάθαρο προοδευτικό μήνυμα, θέλουμε να σταματήσουμε την συμπόρευση του χώρου με την συντηρητική παράταξη και να επιστρέψει σε εμάς ο κόσμος που απογοητεύθηκε εξαιτίας αυτής της επιλογής.  Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας απλοί πολίτες που νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα είχαν απογοητευθεί από το ΠΑΣΟΚ μας λένε ότι η υποψηφιότητα του Γιάννη Ραγκούση τους  κάνει να ελπίζουν ξανά» σημειώνουν στο επιτελείο του Γιάννη Ραγκούση και πιστεύουν ότι η ξεκάθαρη πολιτική του τοποθέτηση θα του δώσει μεγάλη δυναμική.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...