231
Ο Ορμπαν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά | REUTERS

Καθαρή νίκη του Ορμπαν στην Ουγγαρία

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2018, 09:47
Ο Ορμπαν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά | REUTERS

Καθαρή νίκη του Ορμπαν στην Ουγγαρία

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2018, 09:47

Καθαρή νίκη στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ουγγαρία κατήγαγε ο δεξιός εθνικιστής Βίκτορ Όρμπαν, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο καθώς η διχασμένη αντιπολίτευση, που υπέστη βαριά ήττα, εισέρχεται σε περίοδο ενδοσκόπησης. Ο ίδιος εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία -και τέταρτη συνολικά στην καριέρα του- στο αξίωμα.

Το Φίντες του Όρμπαν συγκεντρώνει ποσοστό 48,9% με το 95% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι στιγμής η εθνική εκλογική επιτροπή. Τα ποσοστό του είναι κατά τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο που εξασφάλισε το κυβερνών κόμμα πριν από τέσσερα χρόνια και θα επιτρέψει στον Όρμπαν να διατηρήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην ουγγρική Βουλή, όπως και το 2010 και το 2014.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό Γιόμπικ, που κατέβαλε προσπάθειες να προβάλει πιο «κεντρώα» και μετριοπαθή εικόνα, δεν κατάφερε να βελτιώσει την προ τετραετίας επίδοσή του και περιορίζεται στο 19,8% των ψήφων. Ο ηγέτης του Γκάμπορ Βόνα υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός που το 2015 ύψωσε έναν φράχτη πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων για να εμποδίσει την είσοδο στη χώρα των προσφύγων, τους οποίους παρομοιάζει με «τρομοκράτες», εμφανίζεται ενδυναμωμένος από τη σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Ήδη σύμμαχος με πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, στην εθνικιστική του σταυροφορία, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την Ιταλία και την Αυστρία, σχηματίζοντας μια συμμαχία των χωρών που αντιτίθενται στους μουσουλμάνους πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...