1342
Ο,τι απέμεινε από ένα κτίριο του αεροδρομίου, μετά την επίθεση | twitter

Ρωσία και Συρία «δείχνουν» Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του συριακού αεροδρομίου

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2018, 08:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 9/4/2018 19:47
Ο,τι απέμεινε από ένα κτίριο του αεροδρομίου, μετά την επίθεση
|twitter

Ρωσία και Συρία «δείχνουν» Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του συριακού αεροδρομίου

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2018, 08:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 9/4/2018 19:47

Το Ισραήλ «δείχνουν» Ρωσία και Συρία για την επίθεση στο συριακό στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ-4, που είναι γνωστό ως αεροπορική βάση Τίγιας. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την επίθεση πραγματοποίησαν δύο ισραηλινά F-15 τα οποία ξεκίνησαν από τον Λίβανο.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter φέρεται να δείχνει έναν από τους πυραύλους να ταξιδεύουν πάνω από το Λίβανο με προορισμό τη Συρία.

«Στις 9 Απριλίου από τις 03:25 (ώρα Ρωσίας και Ελλάδας) ως τις 03:53 δύο αεροσκάφη F-15 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εκτόξευσαν οκτώ κατευθυνόμενους πυραύλους εναντίον της αεροπορικής βάσης Τ-4 από το έδαφος του Λιβάνου χωρίς να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο. Οι μονάδες αεράμυνας των συριακών ενόπλων δυνάμεων κατέρριψαν πέντε κατευθυνόμενους πυραύλους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια εκδοχή, για επίθεση από ισραηλινά μαχητικά, μετέδωσε και το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μιλώντας για «πολλούς πυραύλους πάνω από το έδαφος του Λιβάνου».

Μέχρι στιγμής το Τελ Αβίβ δεν έχει απαντήσει στους ισχυρισμούς αυτούς αν και το Ισραήλ έχει παρελθόν σε ανεξάρτητα χτυπήματα στο συριακό έδαφος με τελευταίο αυτό του Φεβρουαρίου στο ίδιο στρατιωτικό αεροδρόμιο με τη δικαιολογία ότι έναν ιρανικό drone πέταξε στο Ισραήλ αφού πρώτα είχε απογειωθεί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ-4.

Από τον βομβαρδισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (τοπική ώρα) έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και Ιρανοί, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πρώτη εκδοχή του συριακού καθεστώτος ήταν ότι την επίθεση πραγματοποίησαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ισχυρισμός που διαψεύστηκε άμεσα από την Ουάσινγκτον με το Πεντάγωνο να ανακοινώνει ότι «αυτή τη στιγμή» οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «δεν διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα στη Συρία».

Σε αντίστοιχη διάψευση προχώρησε και η Γαλλία καθώς λίγες ώρες πριν την επίθεση είχαν συνομιλήσει τηλεφωνικά ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Εμανουέλ Μακρόν και «καταδίκασαν σθεναρά τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 7η Απριλίου εναντίον του πληθυσμού της Ντούμας, στην Ανατολική Γούτα».

Οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν πληροφορίες και αναλύσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν τη χρήση χημικών όπλων» και «αποφάσισαν να συντονίσουν τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες (των δύο χωρών) τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει «τη Δευτέρα 9η Απριλίου στη Νέα Υόρκη» για να συζητήσει σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Τις αμέσως επόμενες ώρες και ειδικότερα εντός 48 ωρών αναμένεται να καταλήξει στην απόφασή του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για τα αντίποινα που θα εφαρμόσει απέναντι στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, μετά την επίθεση, όπως κατηγορηματικά δηλώνει η Ουάσιγκτον, με χημικά στην Ντούμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος τόνισε πως θα αποφασίσει μέσα σε 24 ή το αργότερο σε 48 ώρες για τον τρόπο αντίδρασης, χαρακτηρίζοντας «τρομερό» το γεγονός, προσθέτοντας πως «πως αυτό αφορά την ανθρωπότητα και δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβαίνει».

Ο Ντόναλντ Τραμπ επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο, λέγοντας πως «αν πίσω από αυτό υπάρχει η Ρωσία, ή το Ιράν ή η Συρία, ή όλοι μαζί, θα το δούμε και θα το εκτιμήσουμε».

Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ένα νέο στρατιωτικό-πυραυλικό χτύπημα από τα αμερικανικά πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν στρατιωτικά πλήγματα κατά του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις.

Δεν αποκλείω τίποτε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Μάτις, ενώ υποδεχόταν τον Σεΐχ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, εμίρη του Κατάρ, στο Πεντάγωνο.

«Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ερευνήσουμε είναι γιατί υπάρχουν ακόμη χημικά όπλα και χρησιμοποιούνται, ενώ η Ρωσία ήταν ο εγγυητής της καταστροφής τους, οπότε εργαζόμαστε με τους συμμάχους και εταίρους μας, από το NATO έως το Κατάρ και αλλού για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα», τόνισε ο κ. Μάτις.

Οι εικόνες των αμάχων με εμφανή προβλήματα δύσπνοιας και αυτές που έχασαν τη ζωή τους από τον –για την ώρα – άγνωστο χημικό παράγοντα (πιθανόν χλώριο ή σαρίν) κινητοποίησαν τη Δύση που όχι μόνο καταδικάζει αλλά και αναγγέλλει επέμβαση.

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας ο αριθμός των νεκρών είχε φτάσει τους 60 (οι αντάρτες ανεβάζουν κατά πολύ αυτόν τον αριθμό) ενώ και αυτός όσων αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα ξεπερνούσε τους 60. Αναφορές μιλούν για μία ή δύο βόμβες με χημικά που έπληξαν ένα νοσοκομείο και ένα κοντινό κτίριο.

epa06655170 Bodies of victims of alleged chemical attack lie on the ground in rebels-held Douma, Syria, 08 April 2018. According to media and local reports, at least 70 people died after a helicopter dropped a barrel bomb allegedly containing Sarin gas, a nerve toxin that kills within minutes of direct inhalation unless treated quickly with an antidote. Locals claim that the helicopter allegedly belongs to forces loyal to the Syrian government, while both Syria and Russia denied using chemical weapons and called the attack a fabrication by Jayesh al-Islam (the military ruler of Douma) in an attempt to hinder the Syrian Arab Army advancement, according to a report on the Syrian Arab News Agency, the Syrian Government's official news agency. EPA/EMAD ALDIN ATTENTION: GRAPHIC CONTENT
Θύματα της επίθεσης στην Ντούμα στοιβαγμένα πρόχειρα σε νοσοκομείο (EPA/EMAD ALDIN)
epa06655168 An injured victim of alleged chemical attack lies on the ground in rebels-held Douma, Syria, 08 April 2018. According to media and local reports, at least 70 people died after a helicopter dropped a barrel bomb allegedly containing Sarin gas, a nerve toxin that kills within minutes of direct inhalation unless treated quickly with an antidote. Locals claim that the helicopter allegedly belongs to forces loyal to the Syrian government, while both Syria and Russia denied using chemical weapons and called the attack a fabrication by Jayesh al-Islam (the military ruler of Douma) in an attempt to hinder the Syrian Arab Army advancement, according to a report on the Syrian Arab News Agency, the Syrian Government's official news agency. EPA/EMAD ALDIN ATTENTION: GRAPHIC CONTENT
Ενα αγόρι τραυματισμένο μετά την επίθεση στην Ντούμα (EPA/EMAD ALDIN)

Τα αεροπορικά πλήγματα συνιστούν μια «πολύ επικίνδυνη εξέλιξη», προειδοποίησε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη της κατάστασης. Ελπίζω πως τουλάχιστον οι αμερικανοί στρατιωτικοί και εκείνοι των χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών το αντιλαμβάνονται», πρόσθεσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι οι ρώσοι ειδικοί που έκαναν έρευνα στην Ντούμα, όπου το συριακό καθεστώς κατηγορείται ότι εξαπέλυσε χημική επίθεση κατά των ανταρτών, δεν βρήκαν «κανένα ίχνος» χημικής ουσίας.

«Οι στρατιωτικοί ειδικοί μας έχουν ήδη μεταβεί επί τόπου (…) Δεν βρήκαν ούτε ίχνος χλωρίου ή οποιασδήποτε χημικής ουσίας που να έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον των αμάχων», είπε.

Eνας από τους πιο υψηλόβαθμους συμβούλους εθνικής ασφαλείας του Τραμπ δήλωσε την Κυριακή πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποκλείσουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν πυραυλική επίθεση σε απάντηση στην επίθεση με χημικά. «Δεν θα απέκλεια κανένα ενδεχόμενο», δήλωσε σχετικά ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εσωτερικής Ασφαλείας και Αντιτρομοκρατίας Τόμας Μπόσερτ σε συνέντευξή του στο ABC.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε από το Twitter ότι ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πρέπει να «πληρώσει μεγάλο τίμημα» για την φονική επίθεση με χημικά ενώ κατηγόρησε το Ιράν και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι υποστηρίζουν το… «ζώο Άσαντ».

«Πολλοί νεκροί, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, στην άμυαλη ΧΗΜΙΚΗ επίθεση στη Συρία. Η περιοχή της θηριωδίας είναι κλειδωμένη και περικυκλωμένη από τον Συριακό Στρατό, κάνοντάς την εντελώς απρόσιτη στον έξω κόσμο», έγραψε στο Twitter.

«Ο πρόεδρος Πούτιν, η Ρωσία και το Ιράν είναι υπεύθυνοι γιατί υποστηρίζουν το Ζώο Άσαντ. Μεγάλο τίμημα θα πρέπει να πληρώσει», έγραψε.

Η επίθεση του Τραμπ στον Βλαντίμιρ Πούτιν -μάλλον ασυνήθιστη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ- γίνεται την ώρα που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί πως οι πληροφορίες για επίθεση με αέριο στη Συρία είναι ψευδείς.

Οποιαδήποτε ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη βάση τέτοιων «επινοημένων και κατασκευασμένων δικαιολογιών» μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, προειδοποιεί η Μόσχα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας διέψευσαν ότι ο κυβερνητικός στρατός εξαπέλυσε χημική επίθεση και πρόσθεσαν ότι οι αντάρτες στην Ντούμα βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης και διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Το Σάββατο και αφού έγινε γνωστή η επίθεση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι αναφορές για πολλά θύματα στην Ντούμα είναι «τρομακτικές» και αν επιβεβαιωθούν απαιτούν την άμεση απάντηση της διεθνούς κοινότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...