495
|

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ψήφο των αποδήμων

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 20:38

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ψήφο των αποδήμων

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 20:38

Κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή το προαναγγελθέν νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, με το οποίο αίρονται οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων του εξωτερικού.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΓΛΚ, με το σχέδιο νόμου επέρχονται επιμέρους τροποποιήσεις στο ν.4648/2019 αναφορικά με την άσκηση του δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Οι επερχόμενες μεταβολές εστιάζονται στα εξής κατά βάση σημεία:

α. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).

β. Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

γ. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.

Αντιπαράθεση Βορίδη – Ζαχαριάδη

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα τη Δευτέρα το νομοσχέδιο βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ελάσσων αντιπολίτευση τους καταλόγισε «υποκρισία και συμπαιγνία».

Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για τον εσωτερικό έλεγχο της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι κατατίθεται σχέδιο νόμου που θα καταργεί τους περιορισμούς για τους απόδημους και θα τους δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουν στο τόπο διαμονής τους στις εθνικές εκλογές. Ο κ. Βορίδης επιτέθηκε παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του «απερίγραπτη υποκρισία» και κατηγορώντας τον ότι «παίζει παιχνίδια εντυπώσεων στο σοβαρό ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού».

Με αφορμή συνέντευξη της αρμόδιας τομεάρχου του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, ο κ. Βορίδης μίλησε για αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας την να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Έντονη ήταν η αντίδραση του τομεάρχη Εσωτερικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, που έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεων της κυρίας Τζάκρη και κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «κωλοτούμπα, τυχοδιωκτισμό, επικοινωνιακές φωτοβολίδες και προσπάθεια δημιουργίας τεχνητού διχασμού προκειμένου να αλλάξει την εσωτερική ατζέντα».

Ο κ. Ζαχαριάδης επικαλέστηκε «τον νόμο για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων που ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και με 288 ψήφους υπέρ τον Δεκέμβριο του 2019», τονίζοντας ότι «τώρα η ΝΔ έρχεται τυχοδιωκτικά να υπονομεύσει την ομόφωνη αυτή απόφαση των κομμάτων για να εργαλειοποιήσει την Ομογένεια».

«Μπορεί ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019 να ήταν προϊόν συμβιβασμού, όμως η ΝΔ δεν άλλαξε την διαχρονική αφετηριακή της θέση, που είναι να μην υπάρχουν περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων στις εθνικές εκλογές, από τη στιγμή που είναι Έλληνες. Η θέση μας αυτή ήταν πάντα. Και αν είχαμε τις 200 ψήφους και αύριο το πρωί, αυτό θα κάναμε», ανταπάντησε ο υπουργός Εσωτερικών.

Στο δια ταύτα, το Κίνημα Αλλαγής τάχθηκε υπέρ της κυβερνητικής πρότασης, η «αριθμητική» του νομοσχεδίου όμως είναι δύσκολη, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ήδη την συναίνεση και προανήγγειλε κατάθεση δικής του τροπολογίας που, όμως, ουσιαστικά δεν αίρει κανέναν περιορισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...