514
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τον αν. πρωθυπουργό της Λιβύης, Χουσεΐν Αλ-Κατράνι, δεξιά | ΥΠΕΞ/Χάρης Ακριβιάδης

Δένδιας: Είμαστε στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 19:47
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τον αν. πρωθυπουργό της Λιβύης, Χουσεΐν Αλ-Κατράνι, δεξιά
|ΥΠΕΞ/Χάρης Ακριβιάδης

Δένδιας: Είμαστε στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 19:47

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη, στη διεξαγωγή εκλογών στο τέλος του 2021, αλλά και στην ανοικοδόμηση της χώρας έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του τη Δευτέρα στη Λιβύη.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στη Βεγγάζη, πρωτεύουσα της Κυρηναϊκής, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Χουσεΐν Αλ-Κατράνι.

Οπως υπογράμμισε, η επίσκεψή του είναι σε συνέχεια αυτής την περασμένη εβδομάδα μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και πρόσθεσε: «Σηματοδοτεί την πλήρη στήριξή μας στη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης και στην εκλογική διαδικασία που θα λάβει χώρα το Δεκέμβριο».

Επισήμανε ο κ. Δένδιας ότι «η Ελλάδα υποστήριζε πάντοτε ότι η λύση του προβλήματος στη Λιβύη πρέπει να προέλθει από την άμεση aποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των ξένων μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης.  Αυτό πρέπει να γίνει αμέσως και ο λιβυκός λαός να είναι υπεύθυνος για την τύχη της χώρας του».

Ευχαρίστησε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό «για την ευθεία τοποθέτησή σας για το παράνομο “μνημόνιο” που υπεγράφη από τη Διοίκηση του GNA (σσ. Εννοεί την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον απελθόντα Σαράζ) και την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες. Και να σας ευχαριστήσω που μου θυμίσατε αυτό που μας είναι ήδη γνωστό, την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην κυρώσει αυτό το παράνομο “μνημόνιο”.

» Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας. Είχαμε φτάσει, άλλωστε, όπως πολύ σωστά μου είπατε, εξαιρετικά κοντά το 2010. Δεν απέμεναν παρά ελάχιστα πράγματα για να ολοκληρωθεί τότε αυτή η συμφωνία.

» Και βέβαια, είμαστε εδώ για να ενεργοποιήσουμε όλο το πλαίσιο των συμφωνιών με τη Λιβύη και να συνάψουμε και καινούριες συμφωνίες για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην ανοικοδόμηση της χώρας.

» Γι’ αυτό λειτουργήσαμε αμέσως την πρεσβεία μας στην Τρίπολη και γι’ αυτό θα ανοίξουμε σήμερα και το Προξενείο μας εδώ στη Βεγγάζη. Ο νέος Πρόξενός μας, ο κ. Ρακίνας, όπως και ο Επιτετραμμένος μας στην Τρίπολη, ο κ. Σταματέκος, είναι σήμερα εδώ μαζί μου.

» Θέλω να τελειώσω – κύριε Αναπληρωτή Πρωθυπουργέ θα μου επιτρέψετε – με μια αναφορά στην Ελληνική Κοινότητα της Βεγγάζης και γενικά της Λιβύης, που είναι εδώ και ένα μεγάλο τμήμα της έμεινε εδώ μέσα στα χρόνια της κρίσης και η οποία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας. Θα τους συναντήσω αμέσως μετά. Όπως και στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που και έχουν μείνει εδώ και λειτουργούν εδώ στη Λιβύη και τη Βεγγάζη, και είναι έτοιμες, επίσης, να βοηθήσουν με γνώση της περιοχής στην ανοικοδόμηση της φίλης-χώρας, της Λιβύης».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον δήμαρχο Βεγγάζης Σ. Μπουιουάρι

Κατά την επίσκεψή του στην ελληνική κοινότητα της Βεγγάζης, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον δήμαρχο. Επισήμανε σε σύντομη δήλωσή του ότι «αυτό που μπορώ να υποσχεθώ στην κοινωνία της Βεγγάζης είναι ότι η Ελλάδα επιστρέφει. Επιστρέφει να βοηθήσει όσο πιο πολύ μπορούμε.

» Με το λαό μας, με την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιθυμούμε να διατηρήσουμε τη φιλία μας με τη Λιβύη και να βοηθήσουμε τη Λιβύη να προχωρήσει μπροστά και να γίνει ευημερούσα και σταθερή χώρα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News