330
Η Ανγκελα Μέρκελ σε συνέδριο στο Βερολίνο. Σχολίασε τις εξελίξεις στην Ιταλία με παραλληλισμούς στην ελληνική κρίση | REUTERS/Hannibal Hanschke

Μέρκελ: Γιατί τώρα η Ιταλία μοιάζει με την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2018, 07:57
Η Ανγκελα Μέρκελ σε συνέδριο στο Βερολίνο. Σχολίασε τις εξελίξεις στην Ιταλία με παραλληλισμούς στην ελληνική κρίση
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Μέρκελ: Γιατί τώρα η Ιταλία μοιάζει με την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαΐου 2018, 07:57

Είναι η Ιταλία σαν την Ελλάδα του 2015; Ακόμα και αν οι Ιταλοί διαφωνούν, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν παρά να βλέπουν παραλληλισμούς στην θεσμική και πολιτική κρίση που βιώνει η Ρώμη με τις εντάσεις που προκάλεσε η Πρώτη Φορά Αριστερά στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Δεν είναι μόνο ότι τόσο στην Ελλάδα (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), όσο και στην Ιταλία (Λέγκα και Κίνημα Πέντε Αστέρων) την κυβέρνηση κλήθηκαν να αναλάβουν (εθνικο)λαϊκιστικοί σχηματισμοί. Είναι η ευθεία αμφισβήτηση των δομών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης, όπως αυτή εκφράστηκε στη μεν Ελλάδα με τη θητεία του Γιάνη Βαρουφάκη, στη δε Ιταλία με την αρχική επιλογή του εντολοδόχου πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να προτείνει τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα για τη θέση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, πρόταση την οποία ανάπεμψε τελικά ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ετσι, η Ευρώπη βλέπει ομοιότητες. Και αυτές τις ομοιότητες παραδέχτηκε και η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ η οποία δεν δίστασε να κάνει ιδιαίτερες αναφορές στα αρχικά στάδια της συνεργασίας της με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ιταλία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε μεν ότι το Βερολίνο θα συνεργαστεί με όποια κυβέρνηση συνασπισμού προκύψει στην Ιταλία, επεσήμανε όμως ότι όλες οι συζητήσεις για την οικονομική πολιτική θα πρέπει να γίνονται εντός των κανόνων που διέπουν την Eυρωζώνη.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ιταλία, η Μέρκελ είπε: «Πρέπει να μιλάμε με κάθε κυβέρνηση αλλά έχουμε αρχές στην Ευρωζώνη και φυσικά θα υπάρξουν δύσκολες ερωτήσεις».

2018-05-28T133640Z_1875195806_RC17B6D7A5F0_RTRMADP_3_GERMANY-POLITICS-MERKEL

Ερωτηθείσα εάν ανησυχεί με τις εξελίξεις αυτές, η Μέρκελ φάνηκε να τις παραλληλίζει με την κατάσταση που αντιμετώπισε κατά την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

«Κοιτάξτε, όταν έγιναν εκλογές στην Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, υπήρχαν πολλά ερωτηματικά στο τραπέζι. Μιλήσαμε μεταξύ μας πολλά – πολλά βράδια, αλλά μαζί καταφέραμε κάτι. Αλλά πρέπει να κάνουμε αυτή τη δουλειά, από τη στιγμή που η Ιταλία είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε η Μέρκελ από το βήμα συνεδρίου που διεξάγεται στο Βερολίνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...