512
Μαχητής των Ταλιμπάν περιφρουρεί τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ, λίγη ώρα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο κτίριο | REUTERS/Ali Khara

Καμπούλ: Επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία – Τουλάχιστον έξι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 16:42
Μαχητής των Ταλιμπάν περιφρουρεί τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ, λίγη ώρα μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο κτίριο
|REUTERS/Ali Khara

Καμπούλ: Επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία – Τουλάχιστον έξι νεκροί

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 16:42

Επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας σημειώθηκε τη Δευτέρα έξω από το προξενικό τμήμα της πρεσβείας της Ρωσίας στην Καμπούλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι –ένας κορυφαίος διπλωμάτης, ένας ρώσος φρουρός ασφαλείας και τέσσερις Αφγανοί, σύμφωνα με ρώσους και αφγανούς αξιωματούχους.

Η αφγανική αστυνομία ανέφερε ότι φρουροί των Ταλιμπάν πυροβόλησαν και σκότωσαν τον δράστη, ωστόσο η βόμβα που είχε πάνω του εξερράγη. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που ένας υπάλληλος της πρεσβείας έβγαινε από το κτίριο για να συνομιλήσει με εξυπηρετούμενους, οι οποίοι περίμεναν για την έκδοση βίζας, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνες για τον θάνατο του δεύτερου γραμματέα της πρεσβείας και ενός φρουρού, σε συνεργασία με τις αφγανικές Αρχές επιβολής του νόμου. Τα ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης ταυτοποίησαν τον διπλωμάτη ως Μιχαήλ Σαχ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επισκέφθηκε το γειτονικό Τατζικιστάν, χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια» το συμβάν και έκανε γνωστό ότι τα μέτρα ασφαλείας στην πρεσβεία έχουν ενισχυθεί, σύμφωνα με την Washington Post.

Αφότου τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης, σημείωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών των Ταλιμπάν επίσης διεξάγει έρευνες. «Ας ελπίσουμε ότι οι διοργανωτές και οι δράστες αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας θα υποστούν την τιμωρία που τους αξίζει στο άμεσο μέλλον».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν, το οποίο επιβεβαίωσε το θάνατο δύο μελών του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας επίσης καταδίκασε την επίθεση. Τόνισε τις στενές σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία και διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει «στους εχθρούς να σαμποτάρουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με τέτοιες αρνητικές ενέργειες».

Αν και η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, πριν από ένα χρόνο, έφερε μία σημαντική μείωση των μαχών, η χώρα εξακολουθεί να συγκλονίζεται από σειρά βομβθιστικών ενεργειών, οι οποίες κατά βάση αποδίδονται στο Ισλαμικό Κράτος. Παλαιότερες επιθέσεις από το ISIS είχαν στραφεί εναντίον τζαμιών και μελών των Ταλιμπάν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μια διπλωματική αποστολή γίνεται στόχος.

Η Ρωσία είναι μία από τις λίγες χώρες που έχει διατηρήσει διπλωματικούς δεσμούς με τους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021. Ωστόσο, το Κρεμλίνο δεν αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν με το κίνημα να χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατική οργάνωση» στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Ρωσία έχει κάνει δεκτές αντιπροσωπείες των Ταλιμπάν από τότε που οι τελευταίοι κατέλαβαν την Καμπούλ –μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν προσήλθε στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τη ρωσική εκδοχή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, τον Ιούνιο. Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τον Ιούλιο ότι οι Ταλιμπάν είχαν εγγυηθεί την ασφάλεια των ξένων πρεσβειών στην Καμπούλ, καθώς και ότι υποσχέθηκαν να μην απειλήσουν τα έθνη της Κεντρικής Ασίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ενέκρινε διπλωματικό εκπρόσωπο των Ταλιμπάν στη Ρωσία τον Φεβρουάριο, προσέθεσε η αμερικανική εφημερίδα. Αλλα κράτη που διατηρούν διπλωματικούς δεσμούς περιλαμβάνουν την Κίνα, το Πακιστάν και το Τουρκμενιστάν.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ευθύνονται πρωτίστως για την κατάρρευση του Αφγανιστάν και έχει καταδικάσει τις ΗΠΑ για τη δέσμευση των κεφαλαίων της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...