505
| Getty Images

Ουκρανικό και Ταϊβάν πυροδότησαν νέα κούρσα εξοπλισμών

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 16:13
|Getty Images

Ουκρανικό και Ταϊβάν πυροδότησαν νέα κούρσα εξοπλισμών

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 16:13

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κρίση της Ταϊβάν έχουν επιταχύνει την εκ νέου στρατιωτικοποίηση του πλανήτη έγραψε ο Μάσιμο Νάβα στην Corriere della Sera. Οι διαπιστώσεις του ιταλού δημοσιογράφου είναι δυσοίωνες. «Επανεμφανίζονται τα πιο σκοτεινά σενάρια» παρατήρησε.

Κατά τον Νάβα, «η διευρυνόμενη Ευρώπη είναι ενωμένη υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ και όλο και πιο έτοιμη να επενδύσει σε εξοπλισμούς». Αλλά και οι εχθροί της τα ίδια δεν κάνουν; «Η Ρωσία κεφαλαιοποιεί τις ανατιμήσεις στα καύσιμα για να επενδύσει σε στρατιωτικό εξοπλισμό». Και παραπέμποντας στον Observer ο Νάβα αναμετέδωσε την εκτίμηση των Βρετανών ότι «το οπλοστάσιο του Πεκίνου θα διπλασιαστεί μέσα στη δεκαετία».

Ούτε όμως και οι Μεσανατολίτες κάθονται ήσυχα. «Οι ενδημικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική τροφοδοτούν την ολοένα και ακμάζουσα αγορά όπλων και μισθοφόρων». Παντού μιλιταρισμός, λοιπόν.

Ο Νάβα επισήμανε ότι δεν καραδοκεί μόνο ο κίνδυνος του πυρηνικού Αρμαγεδώνα, αλλά ελλοχεύει και ο «περιορισμένος πυρηνικός πόλεμος», αφού «στο στοκ των τακτικών όπλων προστίθενται οι νέοι υπερηχητικοί πύραυλοι που ταξιδεύουν με 6.000 χλμ. την ώρα».

Το γεωπολιτικό συμπέρασμά του δόθηκε με μία φράση: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναβίωσε την κληρονομημένη από τον Ψυχρό Πόλεμο έννοια της αποτροπής». Την οποία αποτροπή το γερμανικό Μέσο Die Zeit συνδέει με την πυρηνική απειλή. Και αυτήν με τη σειρά της τη χρεώνει στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Βέβαια υπάρχει και η αποτροπή των Δυτικών: «Στον πόλεμο της Ουκρανίας οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι βάζουν τα θεμέλια για έναν περιορισμένο αλλά αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο αποτροπής, ελπίζοντας ότι θα ανατρέψουν την ισορροπία δυνάμεων υπέρ του Κιέβου».

Κάπως έτσι «εδώ και αρκετούς μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες της αναγκαστικής επαναστρατιωτικοποίησης του κόσμου».

Ολοι ξοδεύουν και ετοιμάζονται…

Ακολούθησαν τα στατιστικά στοιχεία: «Μέχρι το 2021 οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες είχαν φτάσει στα 2, 113 τρισ. δολάρια, και ήταν ρεκόρ. Το 2022, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εντάσεις για την Ταϊβάν επιτάχυναν αυτήν τη φούρια. Τον περασμένο Ιούνιο 100 δισ. ευρώ δόθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του γερμανικού στρατού, κάτι που συνιστά ιστορική καμπή για τη Γερμανία. Η Γαλλία σχεδιάζει να αυξήσει τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό της στα 50 δισ. μέχρι το 2025. Οι Ελβετοί αποφάσισαν να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες σε περίπου 7 δισ. φράγκα ετησίως. Και πριν από λίγες ημέρες η Ρωσία παρήγγειλε στις στρατιωτικοβιομηχανικές μονάδες της πολεμικό υλικό αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ. Οι ΗΠΑ, βασικός εξαγωγέας πολεμικού υλικού, στα τέλη του Αυγούστου έδωσαν 3 δισ. ευρώ για να στηρίξουν το Κίεβο, ενώ η κυβέρνηση της Ταϊβάν θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό κατά 13,9%. Η φρενίτιδα δεν έχει όρια και επηρεάζει όλα τα είδη εξοπλισμών».

Στρατιώτες της Ταϊβάν δίπλα σε ένα νέο αντιαεροπορικό απόκτημά τους. Η επίσκεψη της Πελόζι στο νησί τους πυροδότησε τη νέα κούρσα εξοπλισμών  | Taiwan Military News Agency/Handout via REUTERS

Κύριοι δικαιούχοι της χιονοστιβάδας των παραγγελιών, έγραψε ο Νάβα, είναι οι αμερικανικές εταιρείες Lockheed Martin και Raytheon Technologies, οι οποίες ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να τηρήσουν όλες τις συμβάσεις τους. Η Nikkei Asia ανέλυσε το ζήτημα και απεφάνθη ότι βασικός λόγος της συγκεκριμένης αδυναμίας τους είναι η αναταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...