337
H Γουάνγκ Γιαπίνγκ είναι η δεύτερη Κινέζα που ταξίδεψε στο Διάστημα | REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ιστορικό επίτευγμα από την Κίνα: Μια αστροναύτισσα σε διαστημικό περίπατο

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2021, 09:08
H Γουάνγκ Γιαπίνγκ είναι η δεύτερη Κινέζα που ταξίδεψε στο Διάστημα
| REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ιστορικό επίτευγμα από την Κίνα: Μια αστροναύτισσα σε διαστημικό περίπατο

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2021, 09:08

Η Γουάνγκ Γιαπίνγκ έγραψε ιστορία το βράδυ της Κυριακής, καθώς έγινε η πρώτη κινέζα αστροναύτισσα που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο, μαζί με έναν συνάδελφό της, έξω από τον υπό συναρμολόγηση νέο διαστημικό σταθμό Tiangong.

Οι δύο αστροναύτες του τριμελούς πληρώματος του σκάφους Shenzhou-13, το οποίο έχει προσδεθεί στον υπό κατασκευή σταθμό, ολοκλήρωσαν με επιτυχία διαστημικό περίπατο διάρκειας 6,5 ωρών, σύμφωνα με το CNN και το Space.com.

Είναι η πρώτη φορά που οι κινέζοι αστροναύτες βγήκαν από το σκάφος τους από τις 16 Οκτωβρίου, όταν είχαν φθάσει στον σταθμό.

Το πλήρωμα του Shenzhou-13 θα πραγματοποιήσει δύο ακόμη περιπάτους κατά την εξάμηνη παραμονή του στον κινεζικό σταθμό | CMSA

Η Γουάνγκ είναι η δεύτερη Κινέζα στο Διάστημα, μετά τη Λιου Γιανγκ, την πρώτη γυναίκα που είχε συμμετάσχει στην αποστολή Shenzhou-9 το 2012. Η Γουάνγκ είχε βρεθεί στο Διάστημα για πρώτη φορά το 2013 με την αποστολή Shenzhou-10, αλλά τότε δεν είχε πραγματοποιήσει διαστημικό περίπατο.

Συνολικά, μόνο 15 γυναίκες, οι περισσότερες Αμερικανίδες της NASA, έχουν «περπατήσει» στο Διάστημα από τότε που έκανε την αρχή η σοβιετική κοσμοναύτισσα Σβετλάνα Σαβίτσκαγια το 1984. Ο πρώτος κινέζος αστροναύτης που έκανε διαστημικό περίπατο ήταν ο Τσάι Τσιγκάνγκ, με την αποστολή Shenzhou-7 το 2008, ο οποίος σήμερα είναι κυβερνήτης του Shenzhou-13 και αυτός που συνόδευσε τη Γουάνγκ στον πρώτο της διαστημικό περίπατο.

Το πλήρωμα του Shenzhou-13 θα πραγματοποιήσει δύο ακόμη περιπάτους κατά την εξάμηνη παραμονή του στον κινεζικό σταθμό, μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάθε άλλη προηγούμενη κινεζική επανδρωμένη αποστολή.

Οι περίπατοι θα επικεντρωθούν στην εγκατάσταση μηχανικών βραχιόνων στον διαστημικό σταθμό που θα επιτρέψουν την επέκτασή του στο μέλλον, ανέφερε το space.com.

Η καθημερινή ρουτίνα των κινέζων αστροναυτών περιλαμβάνει εργασίες συντήρησης, πειράματα, ιατρικές εξετάσεις και γυμναστική γιατί σε περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας ατονούν οι μύες. Γίνονται ακόμη και ασκήσεις για την εγκατάλειψη του σκάφους αν παραστεί ανάγκη, ενώ στη Γη είναι έτοιμο όχημα που θα τους φέρει με ασφάλεια πίσω στην Κίνα.

Ο κινεζικός σταθμός αναμένεται να είναι πλήρως επανδρωμένος και λειτουργικός έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...