217
Ετοιμη για εκτόξευση η κάψουλα SpaceX | EPA/Joel Kowsky / HANDOUT (NASA/Joel Kowsky)

Με… πάνες επιστρέφουν στη Γη αστροναύτες λόγω διαρροής στην τουαλέτα

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2021, 14:57
Ετοιμη για εκτόξευση η κάψουλα SpaceX
|EPA/Joel Kowsky / HANDOUT (NASA/Joel Kowsky)

Με… πάνες επιστρέφουν στη Γη αστροναύτες λόγω διαρροής στην τουαλέτα

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2021, 14:57

Οι αστροναύτες που θα αναχωρήσουν σήμερα Κυριακή από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να επιστρέψουν στη Γη θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν πάνες λόγω μιας σπασμένης τουαλέτας στην διαστημική κάψουλα που θα τους μεταφέρει.

Η αστροναύτισσα της NASA Μέγκαν Μακ Αρθουρ περιέγραψε με διακριτικότητα την κατάσταση ως «λιγότερο από ικανοποιητική» και «γεμάτη πολλές μικρές προκλήσεις» αλλά πάντως διαχειρίσιμη. Αυτή και τρεις συνάδελφοι της θα περάσουν 20 ώρες στην κάψουλα, από τη στιγμή που θα κλείσουν οι θύρες μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Την Παρασκευή οι διευθυντές της αποστολής αποφάσισαν να φέρουν στη Γη την ΜακΑρθουρ και το υπόλοιπο πλήρωμα πριν στείλουν τους αντικαταστάτες. Η εκτόξευση έχει καθυστερήσει περισσότερο από μία εβδομάδα λόγω κακοκαιρίας και ενός ιατρικού ζητήματος (η φύση του οποίου δεν έγινε γνωστή) που αφορούσε ένα από τα μέλη του πληρώματος. Τελικά προγραμματίζεται να αναχωρήσει το νωρίτερο το βράδυ της Τετάρτης.

Το πρόβλημα με τη διαρροή παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο, όταν κατά τη διάρκεια πτήσης της SpaceX ξεκόλλησε ένας σωλήνας και χύθηκαν ούρα κάτω από το δάπεδο. Το πρόβλημα διορθώθηκε, αλλά η SpaceX έκρινε ότι δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όταν η κάψουλα ήταν σε τροχιά. Ετσι οι αστροναύτες θα πρέπει να βασιστούν σε αυτό που η Nasa περιγράφει ως «απορροφητικά εσώρουχα».

Ενας Αμερικανός και δύο Ρώσοι θα παραμείνουν σε τροχιά μέχρι να έρθει νέα ομάδα αστροναυτών τις επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...