573
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου χαμογελά στην Κνεσέτ, την Τετάρτη, κατά τη διαδικασία διάλυσης της ισραηλινής Βουλής | REUTERS/Ronen Zvulun

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ελπίζει πως θα γίνει ξανά πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 14:39
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου χαμογελά στην Κνεσέτ, την Τετάρτη, κατά τη διαδικασία διάλυσης της ισραηλινής Βουλής
|REUTERS/Ronen Zvulun

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ελπίζει πως θα γίνει ξανά πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2022, 14:39

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ονειρεύεται ότι θα επιστρέψει πάλι στην πρωθυπουργία του Ισραήλ και ας είναι υπόδικος με κατηγορίες για διαφθορά, καθώς την Δευτέρα κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ναφτάλι Μπένετ.

Πρόκειται για την πέμπτη εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, η οποία θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.

Ο αρχηγός του Λικούντ ήδη δήλωσε ότι θα γίνει πάλι πρωθυπουργός, όμως δύο κορυφαίοι υπουργοί του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, ο υπουργός Οικονομικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκίντεον Σάαρ, δεσμεύθηκαν να αποτρέψουν την επιστροφή του στην εξουσία.

Για μία ακόμα φορά, οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν ξεκάθαρο νικητή, όμως το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του Νετανιάχου, φέρεται ικανό να λάβει 30 έδρες, σε σύνολο 120 στην Κνεσέτ.

Οπως σημειώνουν οι New York Times, παρά τις κατηγορίες κατά του Νετανιάχου, οι ψηφοφόροι του δεν τον έχουν εγκαταλείψει, όπως συνέβη και στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο ο «Μπίμπι» είχε στενή συνεργασία.

Ομως, ο Νετανιάχου θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλα κόμματα, ενδεχομένως και με κάποια που ήταν στον συνασπισμό του Μπένετ.

Ο Λίμπερμαν και ο Σάαρ απέκλεισαν ήδη κάθε ενδεχόμενο να συμπράξουν με τον Νετανιάχου.

«Δεν θα φέρω πίσω τον Μπίμπι. Ολα τα μέλη του κόμματος συμφωνούν μαζί μου. Κανείς δεν θα υποκύψει σε παρακινήσεις (να αποσκιρτήσει στο Λικούντ)», δήλωσε ο Σάαρ.

Ο Λίμπερμαν δήλωσε ότι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού είναι πιθανόν να συνδυάσουν την πρόταση για τη διάλυση της Κνεσέτ με νομοσχέδιο που θα απαγορεύει σε οποιονδήποτε τελεί υπό δίωξη για την διάπραξη εγκλημάτων, να ηγείται κυβέρνησης.

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση, ο Νετανιάχου μαζί με πιθανούς δεξιούς και υπερορθόδοξους πολιτικούς συμμάχους μπορεί να ελέγχει 59 έδρες της Κνεσέτ μετά τις επόμενες εκλογές, έναντι 55 εδρών για τις πολιτικές δυνάμεις του συνασπισμού του Μπένετ.

Οι έξι άραβες βουλευτές έχουν πει ότι δεν θα υποστηρίξουν κανέναν πιθανό συνασπισμό από τους δύο.

Ο εύθραυστος συνασπισμός των οκτώ κομμάτων -ανάμεσά τους και ένα αραβικό- που κυβέρνησε το Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο, είχε κοινό στοιχείο την αντίθεσή του στον Νετανιάχου, αλλά δεν κατάφερε να πάει μακριά.

Η πιθανότητα επιστροφής του Νετανιάχου στην πρωθυπουργία προκαλεί φόβο στους αντιπάλους του, που ανησυχούν ότι η χώρα θα στραφεί ακόμα περισσότερο προς τα δεξιά και ότι θα γίνουν μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη.

Οσο για τις κατηγορίες για διαφθορά, που αντιμετωπίζει ο ισραηλινός πολιτικός, οι NYT ανέφεραν ότι η διαδικασία μπορεί να χρειαστεί χρόνια ακόμα, ενώ ο ίδιος είπε ότι μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του πρωθυπουργού παράλληλα, χωρίς πρόβλημα. Μάλιστα, ο Σλόμο Κάρχι, βουλευτής του Λικούντ είπε ότι θα αλλάξουν τον γενικό εισαγγελέα στην υπόθεση κατά του Νετανιάχου.

Ο Μπεν Κασπίτ, βιογράφος του Νετανιάχου, σημείωσε στους ΝΥΤ ότι αν ξαναγίνει πρωθυπουργός, «η ισραηλινή Δημοκρατία θα βρεθεί σε κίνδυνο. Το μόνο που τον ενδιαφέρει, είναι να σταματήσει τη δίκη του».

Αλλος βουλευτής του Λικούντ, ο Δαβίδ Ανσαλέμ, είπε ότι «όταν σπάσουμε τα κόκκαλα της Αριστεράς, θα τους δείξουμε ότι ξέρουμε να κυβερνούμε τη χώρα πολύ καλύτερα από αυτούς».

Κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Μπένετ συμφωνούσε με τον Νετανιάχου σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας. Στο ζήτημα των Παλαιστινίων, ο Μπένετ είναι αντίθετος σε ένα παλαιστινιακό κράτος, διατήρησε τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και ενέκρινε την κατασκευή χιλιάδων νέων κατοικιών για ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο Γκασάν Χατίμπ, παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής και πρώην υπουργός, είπε στους New York Times: «Η τωρινή κυβέρνηση μπορεί να διαφέρει σε μερικές απόψεις και θέσεις, αλλά επί της ουσίας, δεν διαφέρει καθόλου. Είχαν την ίδια πολιτική θέση: όχι στο κράτος της Παλαιστίνης, όχι στις διαπραγματεύσεις. Και συνέχισαν την επέκταση του εποικισμού, όσο πιο γρήγορα μπορούσαν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...