240
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λάπιντ σε ομιλία τους στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, του οποίου ζήτησαν τη διάλυση. «Εξαντλήσαμε τις επιλογές» σταθεροποίησης της κυβέρνησης, τόνισαν | REUTERS/Ronen Zvulun

Προς πρόωρες εκλογές (ξανά) το Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2022, 20:57
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λάπιντ σε ομιλία τους στο κοινοβούλιο του Ισραήλ, του οποίου ζήτησαν τη διάλυση. «Εξαντλήσαμε τις επιλογές» σταθεροποίησης της κυβέρνησης, τόνισαν
|REUTERS/Ronen Zvulun

Προς πρόωρες εκλογές (ξανά) το Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2022, 20:57

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λάπιντ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι σχεδιάζουν να διαλύσουν την Κνεσέτ, τη Βουλή του Ισραήλ, την επόμενη εβδομάδα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για έναν πέμπτο γύρο εθνικών εκλογών στη χώρα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Εάν η πρόταση τους υπερψηφιστεί, ο Λάπιντ θα γίνει προσωρινός πρωθυπουργός –αν και ο Μπένετ θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνος για τα ζητήματα που αφορούν στο Ιράν– και οι εκλογές θα διεξαχθούν πιθανότατα στις 25 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπένετ και ο Λάπιντ ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση ότι «εξάντλησαν τις επιλογές για να σταθεροποιήσουν» τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος αποτελείται από πλήθος κομμάτων —συμπεριλαμβάνονται αριστερές δυνάμεις, δεξιοί υπέρ των εποίκων και, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ ένα αραβικό ισλαμιστικό κόμμα— τα οποία ενώθηκαν, πριν από ένα χρόνο, προκειμένου τους απομακρύνουν από την εξουσία τον τότε πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, έγραψε η Washington Post.

Εδώ και εβδομάδες ο συνασπισμός αυτός βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω της αποστασίας βουλευτών του, ακόμη και από το κόμμα Yamina του Μπένετ, γεγονός που αφαίρεσε από την κυβέρνηση την πλειοψηφία και την ικανότητά της να νομοθετεί.

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού νωρίτερα τον Ιούνιο, καταψήφισε, από κοινού με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που τάσσονται υπέρ των εποίκων, ένα όχι αμφιλεγόμενο μέτρο το οποίο αφορά στη μέριμνα για τους Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...