580
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής | Abir Sultan/Pool via REUTERS

Ισραήλ: «Νερό στο κρασί του» βάζει ο Νετανιάχου μετά από τηλεφώνημα του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 10:32
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής
|Abir Sultan/Pool via REUTERS

Ισραήλ: «Νερό στο κρασί του» βάζει ο Νετανιάχου μετά από τηλεφώνημα του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 10:32

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε τη Δευτέρα πιο διαλλακτικός σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνησή του, μια εμφανή υποχώρηση έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες πρωτοφανών διαδηλώσεων στη χώρα και τις ανησυχίες των δυτικών εταίρων του.

Καθώς διαθέτει την πλειοψηφία στην Κνεσέτ, ο Νετανιάχου εμφανιζόταν αποφασισμένος να επικυρώσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων πριν το διάλειμμα στις εργασίες του κοινοβουλίου, στις 2 Απριλίου. Ομως πλέον οι περισσότερες θα συζητηθούν μετά τις 30 Απριλίου, όταν θα ξεκινήσουν και πάλι οι συνεδριάσεις, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός συνασπισμός.

Ο Νετανιάχου εμφανιζόταν ανένδοτος μέχρι το βράδυ της Κυριακής, καθώς δεν είχε υποχωρήσει σπιθαμή παρά τις σφοδρές αντιδράσεις μεγάλου μέρους της ισραηλινής κοινωνίας, που έβγαινε στους δρόμους, διαμαρτυρόμενη, επί 11 συνεχή σαββατόβραδα, ενώ ακόμα και έφεδροι αρνήθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις ένοπλες δυνάμεις.

Το Σάββατο, περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις που έγιναν σε διάφορες πόλεις.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός άλλαξε στάση μετά το τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν, το βράδυ της Κυριακής, στο οποίο του ζήτησε να επιλέξει τον «συμβιβασμό» όσον αφορά την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν τόνισε στον Νετανιάχου, παίρνοντας για πρώτη φορά θέση για το ζήτημα, πως η μεταρρύθμιση πρέπει να σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες.

Οι δημοκρατικές αρχές είναι «σήμα κατατεθέν» των αμερικανοϊσραηλινών σχέσεων, ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος. «Προσέφερε την υποστήριξή του στις προσπάθειες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, να βρεθεί συμβιβασμός σύμφωνος προς αυτές τις θεμελιώδεις αξίες», ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Οι δημοκρατικές κοινωνίες ενισχύονται από αληθινά συστήματα δημοκρατικού ελέγχου και ισορροπίας (των εξουσιών)» και κάθε θεμελιώδης αλλαγή πρέπει να έχει «την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», επεσήμανε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου.

Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου περιορίζει σημαντικά την εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και επιτρέπει στα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού να διορίζουν δικαστές. Εξάλλου το πιο αμφιλεγόμενο άρθρο της μεταρρύθμισης δίνει τη δυνατότητα στην Κνεσέτ να ακυρώνει κάποιες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών σε σύνολο 120.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι αυτό είναι απαραίτητο ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των βουλευτών και μιας «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, την οποία όμως ο ίδιος ο Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει «πανίσχυρη», καθώς κατηγορεί το Ανώτατο Δικαστήριο ότι είναι πολιτικοποιημένο.

Επίσης, ο Νετανιάχου έχει συμπεριλάβει άρθρο που δεν επιτρέπει στην Κνεσέτ να αποπέμψει πρωθυπουργό, εκτός αν δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά του λόγω ασθένειας.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, το νομοσχέδιο ενέχει τον κίνδυνο παρέκκλισης προς ένα μοντέλο δημοκρατίας «α λα Ορμπαν».

Ο Νετανιάχου είναι κατηγορούμενος για διαφθορά για τρεις διαφορετικές δίκες και η δίκη του βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2020. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση στόχος του νομοσχεδίου είναι να «τιμωρήσει» τους δικαστές που τον έχουν κατηγορήσει και να διασφαλίσει ότι δεν θα εκδιωχθεί από τη θέση του.

Στη σημερινή του ανακοίνωση, ο κυβερνητικός συνασπισμός χρησιμοποίησε πιο ήπια γλώσσα σε σχέση με αυτή που χρησιμοποιείται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στις 4 Ιανουαρίου, όμως τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να ελέγχει την εξουσία των δικαστών που συμμετέχουν στο πάνελ το οποίο εγκρίνει τους διορισμούς και να χρησιμοποιεί ένα «αυτόματο βέτο», όπως το χαρακτήρισε, στις προτάσεις για τους διορισμούς.

Παράλληλα η ανακοίνωση ανέφερε ότι έγιναν και άλλες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κνεσέτ την Κυριακή, σύμφωνα με τις οποίες αλλάζει ο τρόπος επιλογής των δικαστών.

Ο Νετανιάχου ζήτησε εξάλλου από την αντιπολίτευση να αναθεωρήσει τη στάση της, αφού έχει δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρει τις ψηφοφορίες στην Κνεσέτ και ενθάρρυνε τις διαδηλώσεις.

«Τείνουμε το χέρι προς όλους όσοι νοιάζονται πραγματικά για την εθνική ενότητα και επιθυμούν να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News