575
Τιμητικό άγημα υποδέχθηκε τον Σι Τζινπίνγκ στο αεροδρόμιο της Μόσχας | REUTERS

Ο Σι στη Μόσχα: Τι γυρεύει η κινεζική αλεπού στο ρωσικό παζάρι;

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 09:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/3/2023 13:04
Τιμητικό άγημα υποδέχθηκε τον Σι Τζινπίνγκ στο αεροδρόμιο της Μόσχας
|REUTERS

Ο Σι στη Μόσχα: Τι γυρεύει η κινεζική αλεπού στο ρωσικό παζάρι;

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 09:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/3/2023 13:04

Ο Σι Τζινπίνγκ έφτασε στη Μόσχα το μεσημέρι της Δευτέρας με στόχο την επίτευξη  ειρήνης, τουλάχιστον φαινομενικά. Οι συναντήσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα και την Τρίτη και οι πιθανές συνομιλίες του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη συνέχεια, έχουν σαφώς ως στόχο να μοιάζουν με προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.

Και πράγματι, ο κινέζος ηγέτης θα προτιμούσε να τελειώσει ο πόλεμος, σημείωσαν οι Sunday Times.

Ηδη, σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός έτους, ο πόλεμος έχει πλήξει τα συμφέροντα της Κίνας με διάφορους τρόπους: με την αναζωογόνηση του ΝΑΤΟ, με την υπονόμευση των προσπαθειών του Πεκίνου για την αποκατάσταση των διπλωματικών δεσμών με την Ευρώπη, με την εξασθένηση της ζήτησης σε κρίσιμες εξαγωγικές αγορές, με τις συμφωνίες για τον επανεξοπλισμό της Ιαπωνίας, με την επίσπευση της αποστολής όπλων από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν.

Αλλά στην πραγματικότητα, γράφει η βρετανική εφημερίδα, η αποστολή του Σι στη Μόσχα στόχο έχει να διατηρήσει τον Πούτιν στην εξουσία και τη Δύση «καθηλωμένη» στο ουκρανικό μέτωπο αποτέποντας μια ήττα της Ρωσίας.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Σι στη Ρωσία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ο κινέζος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Πούτιν τη Δευτέρα και την Τρίτη, οπότε θα βγει και κοινό ανακοινωθέν.

Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα θα υποστηρίξει «μία αντικειμενική και δίκαιη θέση» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και «θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των συνομιλιών για ειρήνη».

Το γεγονός ότι ο κινέζος ηγέτης πηγαίνει στη Ρωσία, σηματοδοτεί την ισχυρή υποστήριξη του Πεκίνου προς τη Μόσχα. Αυτό βέβαια, δεν αποτελεί έκπληξη: ο Πούτιν και ο Σι μοιράζονται μια παρόμοια άποψη για έναν «πολυπολικό» κόσμο.

Μέχρι τώρα η Κίνα δεν έχει δώσει στη Ρωσία όπλα για να τη βοηθήσει να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το Πεκίνο το σκέφτεται σοβαρά.

Οσον αφορά την εταιρική σχέση μεταξύ της Μόσχας και του Πεκίνου, η Ρωσία -με μια οικονομία 10 φορές μικρότερη από της Κίνας- βρίσκεται όλο και περισσότερο στον ρόλο του μικρού εταίρου. Οπότε η κινεζική κυβέρνηση έχει σίγουρα επιρροή πάνω στη Ρωσία.

Αλλα στοιχεία που προκαλούν ενδιαφέρον σε αυτήν την επίσκεψη, σύμφωνα με το BBC, είναι η αξίωση του Πεκίνου να θεωρείται ουδέτερο και το γεγονός ότι δεν έχει αντικρούσει τις εικασίες ότι θα μπορούσε να ενεργήσει ως έντιμος μεσολαβητής μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, μετά και τη διπλωματική του επιτυχία στη Μέση Ανατολή με τη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας και Ιράν.

Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η δηλωθείσα ουδετερότητα της Κίνας είναι μια απάτη και είναι προς το συμφέρον του Πεκίνου η συνέχιση του πολέμου λόγω του ότι η Ρωσία κάνει τη «βρώμικη» δουλειά: κρατώντας δεσμευμένη τη Δύση και καταβροχθίζοντας δυτικούς πόρους και χρήματα.

Οι ήδη διατυπωμένες προτάσεις της Κίνας, τον περασμένο μήνα,  καλούσαν για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας. Ωστόσο, το σχετικό έγγραφο των 12 σημείων δεν ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Μιλώντας στο BBC, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα οδηγήσει σε ειρήνη. Αποτελεί ένα μήνυμα ότι η Ρωσία δεν είναι μόνη, ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα έχει άμεσες συνέπειες».

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας προέτρεψε το Κίεβο και τη Μόσχα να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Κουλέμπα, ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε ότι οι δυο αξιωματούχοι έχουν συζητήσει τη «σημασία της αρχής για την εδαφική ακεραιότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...