338
Το κεντρώο κόμμα του Μπένι Γκάντς ήλθε δεύτερο στις εκλογές της 2ας Μαρτίου | REUTERS/Corinna Kern

Ισραήλ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γκαντς

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2020, 18:13
Το κεντρώο κόμμα του Μπένι Γκάντς ήλθε δεύτερο στις εκλογές της 2ας Μαρτίου
|REUTERS/Corinna Kern

Ισραήλ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γκαντς

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2020, 18:13

Θα φέρει η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μπένι Γκαντς το τέλος της μακράς περιόδου διακυβέρνησης του Ισραήλ από τον Μπένιαμιν Νετανιάχου; Με τις παρούσες συνθήκες ίσως απέχουμε από αυτή την ημέρα, αλλά με δεδομένο το ευμετάβλητο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ, μπορεί να συμβεί και αυτό.

Ο πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν ανέθεσε τη Δευτέρα στον κεντρώο Γκαντς την εντολή με στόχο να εξέλθει η χώρα από μια μακρά πολιτική κρίση και να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό.

Μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 2 Μαρτίου, τις τρίτες μέσα σε λιγότερο από ένα έτος, το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών: 36 από τις 120 του Κοινοβουλίου, έναντι 33 για τον σχηματισμό «Μπλε-Λευκό» του Γκαντς.

Ωστόσο, στις διαβουλεύσεις που είχε την Κυριακή ο Ρίβλιν με τους αντιπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, 61 βουλευτές συνέστησαν για την πρωθυπουργία τον Μπένι Γκαντς, έναντι 58 που συνέστησαν τον Νετανιάχου.

Επί του παρόντος, σε μια κυβέρνηση υπό το Μπλέ-Λευκό θα συμμετείχαν το κόμμα Γισραέλ Μπεϊτένου και οι Εργατικοί. Ο σχηματισμός των αραβοφώνων Ενιαία Λίστα θα στήριζε την κυβέρνηση αλλά δεν θα συμμετείχε, κάτι που προκαλεί αντιρρήσεις σε τουλάχιστον δύο βουλευτές του Μπλε-Λευκό, όπως ανέφερε η Jerusalem Post. Αν δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, ίσως δεν θα είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό τον Γκαντς.

«Θα κάνω τα πάντα για να σχηματίσω στο ελάχιστο χρονικό διάστημα μια κυβέρνηση εθνική, πατριωτική και όσο το δυνατόν ευρύτερη», δήλωσε ο 60χρονος Γκαντς, πρώην αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, και κάλεσε σε ενότητα ζητώντας από τους αρχηγούς των διαφόρων κομμάτων να ενωθούν μαζί του.

«Είναι καιρός οι αρχηγοί των κομμάτων, ιδιαίτερα του Λικούντ, να αποφασίσουν αν θέλουν να πάρουν τον δρόμο της ενότητας», δήλωσε υπογραμμίζοντας πως «πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε τη διεξαγωγή τέταρτων εκλογών».

Ο Μπένι Γκαντς έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να παρουσιάσει την κυβέρνησή του.

Χθες Κυριακή ο Ρίβλιν είχε καλέσει τους δύο ηγέτες, Νετανιάχου και Γκαντς, για να συζητήσουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας το συντομότερο δυνατόν ώστε αυτή να επικεντρωθεί στη μάχη εναντίον του κορονοϊού.

Στη χώρα καταγράφονται 255 κρούσματα ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν υπό περιορισμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...