255
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή | REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: Να κλείσουν τα σύνορα της ΕΕ για 30 ημέρες

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2020, 17:46
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή
|REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: Να κλείσουν τα σύνορα της ΕΕ για 30 ημέρες

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2020, 17:46

Να κλείσουν τα σύνορα για 30 ημέρες στους πολίτες εκτός ΕΕ εισηγήθηκε τη Δευτέρα, στα κράτη-μέλη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οσο λιγότερα τα ταξίδια, τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Κατά συνέπεια, προτείνω στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εισάγουμε προσωρινούς περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια στην ΕΕ, ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

«Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να ισχύσουν για περίοδο 30 ημερών, αλλά μπορούμε να την παρατείνουμε αν είναι αναγκαίο», πρόσθεσε.

Από τους περιορισμούς αυτούς θα εξαιρεθούν οι μόνιμοι κάτοικοι χωρών-μελών της ΕΕ, τα μέλη των οικογενειών των ευρωπαίων πολιτών, οι διπλωμάτες, οι γιατροί και οι ερευνητές που εργάζονται για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2.

Επίσης, η ΕΕ σκοπεύει να λάβει μέτρα για να διευκολύνει την ταχύτερη διακίνηση προϊόντων, όπως ιατρικός εξοπλισμός, τρόφιμα κλπ.

Δύο ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να απαγορεύσει στους αλλοδαπούς πολίτες να μπαίνουν στη ζώνη Σένγκεν, η οποία αποτελείται από 22 χώρες-μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Η Βρετανία και η Ιρλανδία δεν είναι μέλη της.

Και οι δύο πηγές είπαν ότι αναμένουν να συζητηθεί το θέμα στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν την Τρίτη οι ηγέτες των κρατών-μελών με αντικείμενο την πανδημία. «Η ιδέα αυτή συζητείται με σκοπό να αποφύγουμε να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τα συστήματα υγείας. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ την Τρίτη, αν θα συμφωνήσουν και οι χώρες της Σένγκεν εκτός ΕΕ, αν θα συντονιστούμε με τη Βρετανία και την Ιρλανδία», είπε η μία από τις πηγές αυτές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News