415
Υγειονομικός αποθηκεύει τεστ κορονοϊού σε δομή του Σιάτλ. Στις ΗΠΑ το 30% όσων εργάζονται δεν δικαιούται καν αναρρωτική άδεια μετ’ αποδοχών | REUTERS/Brian Snyder

Το «βρώμικο μυστικό»: γιατί ο κορονοϊός θα «θερίσει» στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2020, 17:51
Υγειονομικός αποθηκεύει τεστ κορονοϊού σε δομή του Σιάτλ. Στις ΗΠΑ το 30% όσων εργάζονται δεν δικαιούται καν αναρρωτική άδεια μετ’ αποδοχών
|REUTERS/Brian Snyder

Το «βρώμικο μυστικό»: γιατί ο κορονοϊός θα «θερίσει» στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2020, 17:51

Είναι ένα «μικρό βρώμικο μυστικό»: στις ΗΠΑ δεν υπάρχει σύστημα δημόσιας Υγείας. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι φτωχοί Αμερικανοί θα την πατήσουν όταν ο κορονοϊός θα αρχίσει να μολύνει μαζικά τον πληθυσμό.

Πρόκειται για την απαισιόδοξη άποψη του οικονομολόγου Ρόμπερτ Ράιχ, δημοσιευμένη στη βρετανική εφημερίδα Guardian, από την οποία δεν λείπει ο ρεαλισμός – κάθε άλλο.

Για τον αρθρογράφο το ξέσπασμα του κορονοϊού στις ΗΠΑ ακολουθεί την «ίδια ζοφερή πορεία ανάπτυξης» με το Γουχάν και η διακυβέρνηση Τραμπ δεν μπορεί να αντιδράσει.

«Αντί για ένα σύστημα δημόσιας υγείας, διαθέτουμε ένα ιδιωτικό σύστημα κερδοσκοπίας» γράφει, που χρησιμοποιείται από τους έχοντες. Και συμπληρώνει ότι υπάρχει και «ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τους ανθρώπους που είναι αρκετά τυχεροί για να έχουν πλήρη απασχόληση». Η γνώμη του αρθρογράφου είναι ότι αυτά τα στάνταρ «ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ατόμων και όχι στις ανάγκες του κοινού εν συνόλω», αφού στις ΗΠΑ «η έννοια του δημοσίου αγαθού (η Υγεία, η Εκπαίδευση, κ.λπ.) δεν αφορά το κοινό καλό, αλλά εκπλήρωση ατομικών αναγκών».

Και αρχίζει να συγκρίνει.

Η Fed, γράφει, γέμισε με 1,5 τρισ. δολάρια τις τράπεζες με σκοπό να αποφύγουμε μια οικονομική καταστροφή, αλλά όταν πρόκειται για την υγεία του έθνους τέτοια ποσά δεν είναι διαθέσιμα. «Ασε που δεν υπάρχουν καν θεσμοί ανάλογοι της Fed ώστε να επιληφθούν του ζητήματος». Ακόμη και αν κάποιο τεστ για τον ιό Covid-19 είχε αναπτυχθεί και είχε εγκριθεί εγκαίρως, δεν θα έφθανε ποτέ σε εκατομμύρια Αμερικανούς.

Η υγειονομική περίθαλψη στην Αμερική παρέχεται κυρίως από ιδιωτικές εταιρείες με κερδοσκοπικό σκοπό. Πώς θα γίνει η περίθαλψη όλων όσοι προβλέπεται να νοσήσουν βαριά; «Πιθανότατα θα αρρωστήσουν 2,9 εκατομμύρια πολίτες. Τι να σου κάνουν οι 45.000 κλίνες ΜΕΘ;»

Και αναλύει τα δεδομένα: «H Fed μπορεί να κλείσει τις τράπεζες επιβάλλοντας μια καραντίνα. Αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταματήσει την εργασία, επειδή η κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη εξαρτώνται από την εργασία των πολιτών».

Επιπλέον: «Σε ποσοστό 30% οι αμερικανοί εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα αδείας μετ’ αποδοχών αν αρρωστήσουν, όπως και οι εργάτες με ωριαίες απολαβές μικρότερες των 10,49 δολαρίων».

  • Ο αρθρογράφος υπολογίζει σε «περισσότερα από 30 εκατομμύρια» τους Αμερικανούς που είναι αποκλεισμένοι από την κοινωνική περίθαλψη.

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, ο Ράιχ αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να κλείσουν τα δημόσια σχολεία όταν οι περισσότυεροι γονείς δεν μπορούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της μπέιμπι σίτερ. «Πολλά παιδιά βασίζονται στα σχολικά γεύματα για να τραφούν»…

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους, καταλήγει ο αρθρογράφος, παρά μόνο στο θέμα της Αμυνας. Αν και το πλουσιότερο κράτος στον κόσμο, οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...