509
Η αφίσα με την οποία το Υπουργείο Ισότητας της Ισπανίας στηρίζει όλες τις γυναίκες και καταπολεμά το Body Shaming | CreativeProtagon / Spanish government

Ισπανική καμπάνια: «Oλα τα σώματα είναι σώματα για την παραλία»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 16:28
Η αφίσα με την οποία το Υπουργείο Ισότητας της Ισπανίας στηρίζει όλες τις γυναίκες και καταπολεμά το Body Shaming
|CreativeProtagon / Spanish government

Ισπανική καμπάνια: «Oλα τα σώματα είναι σώματα για την παραλία»

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουλίου 2022, 16:28

Μια καμπάνια υπέρ όλων των γυναικών και των σωμάτων τους, υπέρ της ισότητας και της διαφορετικότητας, υπέρ της ξεγνοιασιάς και του καλοκαιριού παρουσίασε το Υπουργείο Ισότητας της Ισπανίας με το σλόγκαν «El verano tambien es nuestro» – «Το καλοκαίρι είναι και δικό μας».

Στην πολύχρωμη, άκρως καλοκαιρινή, αφίσα της εκστρατείας ευαισθητοποίησης πρωταγωνιστούν πέντε γυναίκες διαφορετικών σωματότυπων, ηλικιών και εθνοτήτων που απολαμβάνουν μια ηλιόλουστη μέρα στην αμμουδιά. Μάλιστα μία από αυτές ποζάρει γυμνόστηθη, έχοντας υποβληθεί σε μαστεκτομή. Και απευθυνόμενες προς όλες τις γυναίκες της Ισπανίας, ιδίως προς όσες δεν αισθάνονται άνετα ή και ντρέπονται, ακόμα, για το σώμα τους, δηλώνουν όλες μαζί με μια φωνή πως «Το καλοκαίρι είναι και δικό μας. Απολαύστε το όπως, όπου και με όποιον θέλετε».

«Oλα τα σώματα είναι σώματα για την παραλία», ανέφερε η Ιόνε Μπελάρα, ηγέτιδα των Podemos (από τον Ιούνιο του 2021) και υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. «Ολα τα σώματα είναι αποδεκτά και έχουμε το δικαίωμα να απολαμβάνουμε τη ζωή, όπως είμαστε, χωρίς ενοχές ή ντροπή. Το καλοκαίρι είναι για όλους!», πρόσθεσε η ισπανίδα υπουργός.

«Σώματα διαφορετικά, απαλλαγμένα από έμφυλα στερεότυπα, που καταλαμβάνουν όλους τους χώρους. Το καλοκαίρι μας ανήκει επίσης. Ελεύθερες, ισότιμες και διαφορετικές», έγραψε στο Twitter την Τετάρτη η Αντόνια Μορίγιας, επικεφαλής του Instituto de las Mujeres (Ινστιτούτο των Γυναικών) που ηγήθηκε της εκστρατείας.

Εξήγησε, επίσης, ότι τα όποια κυρίαρχα πρότυπα για το γυναικείο σώμα επιδρούν αρνητικά στην αυτοεκτίμηση των γυναικών, συμβάλλοντας, εμμέσως στη στέρηση δικαιωμάτων τους, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος να απολαμβάνουν ξέγνοιαστες το καλοκαίρι και μια ηλιόλουστη ημέρα στη θάλασσα. «Σήμερα προτείνουμε ένα καλοκαίρι για όλους, χωρίς στερεότυπα και αισθητική βία κατά των σωμάτων μας», ανάφερε και το Ινστιτούτο των Γυναικών της Ισπανίας.

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χαιρέτισαν την καμπάνια και το hashtag #ElVeranoEsNuestro κατέστη γρήγορα εκ των πιο δημοφιλών με πολλούς να μοιράζονται τις σκέψεις τους για το θέμα. Ωστόσο δεν έλειψαν οι επικρίσεις ούτε οι αντιπαραθέσεις.

Οταν Κάγιο Λάρα, ηγετική μορφή της Αριστεράς στην Ισπανία, χαρακτήρισε την εκστρατεία ως το άκρον άωτον του παραλογισμού, υποστηρίζοντας πως θα συνέβαλε στο να «δημιουργηθεί ένα πρόβλημα εκεί όπου δεν υπάρχει», οι Podemos απάντησαν με έντονο ύφος μέσω του Twitter πως «εάν σας ενοχλούν τα σώματα, μπορείτε να μείνετε στο σπίτι και να γράφετε στο Twitter».

Κάποιοι διερωτήθηκαν εάν θα έπρεπε να διευρυνθεί η καμπάνια, περιλαμβάνοντας και άνδρες με διαφορετικούς, σε σχέση με τους τυπικούς, σωματότυπους.  Πάντως όσον αφορά τους τυπικούς άνδρες, και κυρίως όσους θεωρούν πως οι γυναίκες δεν χρειάζονταν την άδεια του υπουργείου για να πάνε στην παραλία, η υφυπουργός Ισότητας της Ισπανίας Ανχελα Ροντρίγκεζ Παμ έγραψε στο Twitter πως «φυσικά πηγαίνουμε στην παραλία, αλλά υποθέτουμε πως θα προσελκύσουμε μίσος, επιδεικνύοντας ένα σώμα δεν πληροί τις προδιαγραφές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...