543
Η αλλαγή φρουράς στο Καπιτώλιο δεν έγινε, τουλάχιστον στη Γερουσία, που παρέμεινε στους Δημοκρατικούς, ενώ για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η καταμέτρηση συνεχίζεται | REUTERS/Joshua Roberts

ΗΠΑ: Τι κερδίζουν οι Δημοκρατικοί με τον έλεγχο της Γερουσίας

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2022, 11:55
Η αλλαγή φρουράς στο Καπιτώλιο δεν έγινε, τουλάχιστον στη Γερουσία, που παρέμεινε στους Δημοκρατικούς, ενώ για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η καταμέτρηση συνεχίζεται
|REUTERS/Joshua Roberts

ΗΠΑ: Τι κερδίζουν οι Δημοκρατικοί με τον έλεγχο της Γερουσίας

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2022, 11:55

Μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο έλεγχος της Γερουσίας παραμένει στους Δημοκρατικούς, ακόμα και αν χάσουν τις επαναληπτικές στην Τζόρτζια. Οι προβλέψεις των Ρεπουμπλικανών για πλειοψηφία ακόμα και 60 εδρών, όπως έλεγαν πριν από τις εκλογές, διαψεύσθηκαν πανηγυρικά.

Το BBC εξηγεί τι σημαίνει αυτό το αποτέλεσμα για τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Η οριακή νίκη της Κάθριν Κορτέζ Μάστο στη Νεβάδα το Σάββατο σφράγισε την κυριαρχία των Δημοκρατικών στη Γερουσία, καθώς έχουν 50 έδρες από τις 100. Ακόμα και αν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν στην Τζόρτζια, η ψήφος της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις θα δίνει την πλειοψηφία στους Δημοκρατικούς, όπως γινόταν και τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα μπορεί να διορίζει τους δικαστές που θέλει στα ομοσπονδιακά δικαστήρια, ενώ αν ελευθερωθεί μία θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο, θα έχει τη δυνατότητα να διορίσει τον υποψήφιο ή την υποψήφια της αρεσκείας του.

Ετσι κι αλλιώς βέβαια, οι Δημοκρατικοί θέλουν να κερδίσουν και την έδρα στην Τζόρτζια γιατί και στις εκλογές του 2024 προβλέπεται σκληρή μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας.

Οσον αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προς το παρόν προηγούνται οι Ρεπουμπλικανοί, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα οριστικοποιηθεί σε λίγες ημέρες.

Αν τα καταφέρουν, ο Μπάιντεν δεν θα μπορεί να περάσει κανένα νομοσχέδιο, αν δεν είναι όπως το θέλουν οι αντίπαλοί του, οι οποίοι πάντως αναμένεται να έχουν προβλήματα μετά την ήττα πολλών υποψηφίων που στήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οπως σημειώνει το BBC, οι μετοχές του Μπάιντεν ανέβηκαν μέσα στο κόμμα του μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και οι σύμβουλοί του άρχισαν να μιλούν πιο ανοιχτά για το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του και το 2024.

Ακόμα και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, αντίπαλή του για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020, τον παραδέχθηκε: «Αυτή η νίκη ανήκει στον Τζο Μπάιντεν. Χάρη στη δική του καθοδήγηση, όλοι οι υποψήφιοι του κόμματός μας, σε όλες τις κάλπες, τόνιζαν για τι αγωνίζονται οι Δημοκρατικοί και τι έχουν καταφέρει».

Τι θα κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ;

Στο μεταξύ, ο Τραμπ υπέστη ήττα σε πολλά επίπεδα και απομένει να φανεί πόσο ζημιώθηκε το πολιτικό του μέλλον.

«Αυτές είναι οι τρίτες συνεχόμενες εκλογές στις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ μας οδήγησε σε ήττα», είπε ο Λάρι Χόγκαν, κυβερνήτης του Μέριλαντ, μιλώντας στο CNN.

Ηδη, κάποιοι Ρεπουμπλικανοί, που τον στήριζαν, μιλούν ανοιχτά εναντίον του και τονίζουν ότι τα άσχημα αποτελέσματα για τους υποψηφίους τους είναι δικό του σφάλμα.

Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν παραδοσιακοί φίλοι του, όπως ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ από τη Νότια Καρολίνα, κυβερνήτες και άλλα μέλη της υπερσυντηρητικής πτέρυγας του κόμματος.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, βέβαια, που συνεχίζει να λέει ότι του έκλεψαν την προεδρία το 2020, έχει ακόμα φανατικούς υποστηρικτές μέσα στο κόμμα, όπως η γερουσιαστής Ελίζ Στεφάνικ, που δήλωσε ότι τον θεωρεί τον καλύτερο υποψήφιο για την προεδρία.

Παρότι εξασθενημένος από τις επιδόσεις των υποψηφίων τους οποίους στήριξε δημόσια, ο Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη πως θα θέσει υποψηφιότητα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Ο Τραμπ έχει καλέσει τους δημοσιογράφους στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, στις 21:00 τοπική ώρα (στις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας) για την «πολύ μεγάλη ανακοίνωση» που ετοιμάζει.

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ έχει αλλάξει μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Οι Δημοκρατικοί πατούν σε πιο στέρεο έδαφος, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί παλεύουν να διατηρήσουν την ισορροπία τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...