363
H Δημοκρατική Κάθριν Κορτές Μάστο κέρδισε οριακά την κρίσιμη αναμέτρηση για τη Γερουσία στην Πολιτεία της Νεβάδα | EPA/CAROLINE BREHMAN

Πήραν τη Νεβάδα και τη Γερουσία οι Δημοκρατικοί

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2022, 09:45
H Δημοκρατική Κάθριν Κορτές Μάστο κέρδισε οριακά την κρίσιμη αναμέτρηση για τη Γερουσία στην Πολιτεία της Νεβάδα
|EPA/CAROLINE BREHMAN

Πήραν τη Νεβάδα και τη Γερουσία οι Δημοκρατικοί

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2022, 09:45

Την 50ή έδρα του στη Γερουσία εξασφάλισε το Δημοκρατικό Κόμμα, διατηρώντας έτσι τον έλεγχο του σώματος, μετά την οριακή επικράτηση της Κάθριν Κορτές Μάστο στην Πολιτεία της Νεβάδα.

Τέσσερις ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πως η Δημοκρατική γερουσιαστής επικράτησε οριακά του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της Ανταμ Λάξαλτ, ο  οποίος υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια κομβικής σημασίας Πολιτεία των ΗΠΑ.

Ο Λάξαλτ προηγούνταν της «κούρσας», ωστόσο η διαφορά του από την Κορτές Μάστο ήταν τόσο μικρή, που η καταμέτρηση των ψήφων είχε εξελιχθεί σε «θρίλερ» για γερά νεύρα, αφου  η κάλπη της Νεβάδα σήμαινε σχεδόν τα πάντα.

Η επανεκλογή της Μάστο ανεβάζει σε 50 τον αριθμό των Δημοκρατικών που εκλέγονται στη Γερουσία, κάτι που σημαίνει πως, ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου της 6ης Δεκεμβρίου για την έδρα της Τζόρτζια, οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη εξασφαλισμένο τον έλεγχο του σώματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή η 100μελής Γερουσία, ναι μεν θα περιλαμβάνει 50 Δημοκρατικούς και 50 Ρεπουμπλικανούς (εφόσον οι τελευταίοι επικρατήσουν στη Τζόρτζια), όμως η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δίνει προβάδισμα στους πρώτους σε περίπτωση ισοψηφίας.

Οι Ρεπουμπλικανοί δεν επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για «κόκκινο κύμα» στις ενδιάμεσες εκλογές, που παραδοσιακά είναι δυσμενείς για το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θέτοντας εμπόδια στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται πάντως να είναι μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Το δίκτυο NBC προέβλεψε μια εύθραυστη πλειοψηφία πέντε εδρών, με 220 Ρεπουμπλικανούς βουλευτές έναντι 215 Δημοκρατικών.

Ικανοποιημένος ο Μπάιντεν

Από την Καμπότζη, όπου βρίσκεται για την ετήσια σύνοδο ΗΠΑ-ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και τη διάσκεψη κορυφής της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit), ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την οριακή επικράτηση της Μάστο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: «Αισθάνομαι καλά και ανυπομονώ για τα επόμενα δύο χρόνια». Πλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να αποφασίσουν «ποιοι είναι», συμπλήρωσε.

Η προσοχή, είπε ο Τζο Μπάιντεν, στρέφεται τώρα στον επαναληπτικό γύρο της 6ης Δεκεμβρίου στην Τζόρτζια για την έδρα της Γερουσίας, που θα είναι η 51η για τους Δημοκρατικούς σε περίπτωση που ο Ράφαελ Γουόρνοκ επιβληθεί του Ρεπουμπλικάνου Χέρσελ Γουόκερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...