1210
| Achmad Ibrahim/Pool via REUTERS/CreativeProtagon

Πρώτα η Τζόρτζια, μετά ο (διάδοχος του) Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2022, 10:32
|Achmad Ibrahim/Pool via REUTERS/CreativeProtagon

Πρώτα η Τζόρτζια, μετά ο (διάδοχος του) Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2022, 10:32

Οι Δημοκρατικοί έκαναν τον πολιτικό γύρο του θριάμβου στις ΗΠΑ: η διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας –μετά και την επικράτηση της Κάθριν Κορτές Μάστο στη Νεβάδα– και η καλύτερη του αναμενομένου παρουσία τους στις εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και κυβερνητών Πολιτειών στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, όχι μόνο ακύρωσε το «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικανών στο οποίο ήλπιζε ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά στέκεται ως απόδειξη της ανθεκτικότητας του μετριοπαθούς μηνύματος του Τζο Μπάιντεν.

Και τώρα; Δύο πράγματα:

Πρώτον, το Δημοκρατικό Κόμμα στρέφει πλέον την προσοχή του στην Τζόρτζια, όπου οι επαναληπτικές κάλπες της 6ης Δεκεμβρίου είναι πιθανό να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την παρουσία του στο Κογκρέσο: μέχρι και τώρα η κομματική ισορροπία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία ήταν 50-50 και κρινόταν υπέρ των πρώτων χάρη στο γεγονός ότι πρόεδρος του Σώματος είναι η αντιπρόεδρος της χώρας, η Κάμαλα Χάρις· τώρα, μια νίκη στην Τζόρτζια επισφραγίζει ξεκάθαρα την υπεροχή του Δημοκρατικού Κόμματος και τους επιτρέπει να κινούνται με μεγαλύτερη άνεση.

Μία νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος στην Τζόρτζια κατά τον επαναληπτικό εκλογικό κύκλο της 6ης Δεκεμβρίου μεταξύ του Δημοκρατικού γερουσιαστή Ράφαελ Γουόρνοκ και του Ρεπουμπλικάνου διεκδικητή της έδρας Χέρσελ Γουόκερ θα δώσει στο Δημοκρατικό Κόμμα τον απόλυτο έλεγχο της πλειοψηφίας στη Γερουσία, εδραιώνοντας την παρουσία του στις επιτροπές –κρίσιμο και για την Ελλάδα λόγω του Μπομπ Μενέντεζ στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων–, στην ψήφιση νομοσχεδίων, αλλά και στην επιλογή δικαστών.

«Τώρα επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην Τζόρτζια. Αισθανόμαστε καλά για το σημείο όπου βρισκόμαστε», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο διάσκεψης με τους ηγέτες της Νοτιοανατολικής Ασίας στην Καμπότζη. Οταν τον ρώτησαν για το ενδεχόμενο να έχει το κόμμα του 51 έδρες στη Γερουσία, απάντησε απλώς «όσο μεγαλύτερος αριθμός, τόσο το καλύτερο».

Ο ίδιος άλλωστε το έμαθε καλά και συχνά με οδυνηρό τρόπο αυτήν τη διετία, όταν είδε πολλά από τα νομοσχέδιά του να καθυστερούν όχι μόνο επειδή οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικανοί αριθμούσαν 50 γερουσιαστές, αλλά και επειδή στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος υπάρχουν συντηρητικοί γερουσιαστές όπως ο Τζο Μάντσιν και η Κίρστεν Σίνεμα, οι οποίοι έχοντας τη δική τους ατζέντα συχνά έχουν εμποδίσει νομοθετικές πρωτοβουλίες του Λευκού Οίκου. Αρα, μία επιπλέον έδρα λιγοστεύει τα προβλήματα για τον Μπάιντεν και στο εσωκομματικό στρατόπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα της κάλπης της 8ης Νοεμβρίου έδωσαν την ευκαιρία στα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος να κάνουν λόγο για δικαίωση της προεκλογικής ατζέντας τους, αλλά και για καταδίκη των δεξιών εξτρεμιστών υποψηφίων, παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κατά τα φαινόμενα εξασφάλισαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Βρισκόμασταν στο χείλος του αυταρχισμού και δόξα τω Θεώ ο αμερικανικός λαός μας τράβηξε πίσω σε αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Τσακ Σούμερ ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Δεύτερον, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την προσεχή Κυριακή θα κλείσει τα 80 του χρόνια, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία το 2022, όταν θα είναι στα 82 του. Πολλοί το θεωρούν ελάχιστα πιθανό να μπει ξανά σε αυτή τη διαδικασία. Ο ίδιος, εξάλλου, όταν την άνοιξη του 2020 είχε αναδειχθεί από τον κομματικό μηχανισμό των Δημοκρατικών ως η μοναδική λύση για το προεδρικό χρίσμα και για μια απάντηση στο φαινόμενο Ντόναλντ Τραμπ, είχε μιλήσει για «προεδρία-γέφυρα», ότι δηλαδή η τετραετία του θα προετοίμαζε μια μελλοντική υποψηφιότητα ενός άλλου σαφώς νεότερου προσώπου. Ακόμα και αν αυτά έχουν ξεχαστεί, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να δει έναν κουρασμένο 82χρονο να κατεβαίνει σε μια ιδιαίτερα απαιτητική προεκλογική εκστρατεία.

Ποιος λοιπόν θα μπει στη θέση του; Αναλυτές έχουν προβάλει προς το παρόν τρία πρόσωπα: την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, την επανεκλεγείσα κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ και τον Πιτ Μπούτιτζιτζ, υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα το 2020 και νυν υπουργό Μεταφορών στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Και οι τρεις έχουν αρετές, αλλά και προβλήματα.

Πολλοί Δημοκρατικοί αντιδρούν αρνητικά στην προοπτική καθόδου της αντιπροέδρου Χάρις το 2024 ως υποψήφιας προέδρου. Επισημαίνουν τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς της, όμως ήταν αυτή που το 2020 ενεργοποίησε την εκλογική βάση. Επιπλέον είναι καλή ρήτορας και τα πήγε καλά στο ντιμπέιτ. Και ως αντιπρόεδρος έχει ένα προβάδισμα –ας μην ξεχνάμε τον Αλ Γκορ το 2000.

Η Γουίτμερ, η οποία υπήρξε στόχος των ακροδεξιών media και του ίδιου του Τραμπ, εξασφάλισε την επανεκλογή της με εντυπωσιακό ποσοστό ως κυβερνήτης του Μίσιγκαν –μιας Πολιτείας που κρίνει και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Αναλυτές επισημαίνουν πως το 2020 πολλά στελέχη των Δημοκρατικών πίεζαν τον Μπάιντεν να επιλέξει την 51χρονη σήμερα Γουίτμερ ως συνυποψήφιά του το 2020. Το γεγονός ότι είναι κυβερνήτης της προσφέρει και την πολιτική «αρετή» της απόστασης από το κυνικό σύμπαν της Ουάσιγκτον, προσόν που προσελκύει τη λεγόμενη «αντισυστημική» ψήφο.

Ο 40χρονος Μπούτιτζιτζ έχει άλλα προσόντα. Είναι μόλις 40 ετών, θα γινόταν ο δεύτερος νεότερος πρόεδρος των ΗΠΑ, εάν ορκιζόταν τον Ιανουάριο του 2025, μόλις ενάμιση μήνα μεγαλύτερος από τον Θίοντορ Ρούζβελτ. Πολλά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος πιστεύουν ότι θα αποτελέσει ιδανικό υποψήφιο –άλλωστε ήταν η μεγάλη έκπληξη των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα το 2020 όταν σχεδόν άγνωστος και χωρίς προβολή από τα μέσα ενημέρωσης, με δύσκολο επώνυμο και υπερήφανος ομοφυλόφιλος είχε κερδίσει πολλές ψήφους και μάλιστα είχε βγει πρώτος στις κάλπες της Αϊόβα.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το ποιος θα μπορούσε να είναι υποψήφιος των Δημοκρατικών αντί του Μπάιντεν το 2022 έχει πολύ δρόμο ακόμα. Ας μην ξεχνάμε ότι και το 2020, ο Μπάιντεν θεωρείτο κάποια στιγμή τελειωμένος –κι όμως πήρε το χρίσμα και τελικά την προεδρία. Πέρα δηλαδή από το ποιος είναι δημοφιλής μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, σημασία έχει το electability, η «εκλεξιμότητα». Μπορεί δηλαδή να είναι ένας από τους τρεις προαναφερθέντες, μπορεί και κάποιος άλλος που να είναι ικανός να κερδίσει ψήφους στον Νότο και να διεισδύσει στις δεξαμενές των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

Τι κρίνεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Οι Ρεπουμπλικάνοι πάντως, βρίσκονται κοντά στην εξασφάλιση του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς οι εκλογικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να καταμετρούν τις ψήφους, με το εκλογικό αποτέλεσμα να παραμένει ανοιχτό σε αριθμό εκλογικών αναμετρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών στην Καλιφόρνια, η οποία κλείνει παραδοσιακά προς το Δημοκρατικό Κόμμα.

Μέχρι την Κυριακή, οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν κερδίσει 212 έδρες και οι Δημοκρατικοί 201 από τις 218 έδρες που απαιτούνται για μία πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η καταμέτρηση των ψήφων για την τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος, μεταξύ των δύο κομμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων με τις 435 έδρες θα απαιτήσει αρκετές ημέρες.

H 82χρονη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε στο ABC News και στο CNN ότι δεν θα κάνει κάποιες ανακοινώσεις σχετικά με το αν προγραμματίζει να παραμείνει στην ηγεσία των Δημοκρατικών, μέχρι να κριθεί ποιο κόμμα θα έχει τελικά τον έλεγχο του Σώματος.

Υπήρχε σκεπτικισμός σχετικά με το ενδεχόμενο μιας παραίτησής της Πελόζι, στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί έχαναν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ειδικότερα μετά την επίθεση που δέχθηκε ο σύζυγος της, από έναν άντρα που εισέβαλε στην οικία τους στο Σαν Φρανσίσκο τον προηγούμενο μήνα.

Στην περίπτωση που τελικά επικρατήσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν δεσμευτεί να προσπαθήσουν για την ανάκληση της νομοθεσίας που ψηφίστηκε υπό τον ηγετικό ρόλο του Μπάιντεν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ επιθυμούν να καταστήσουν μόνιμες, μια σειρά από μειώσεις φόρων που ψηφίστηκαν το 2017 –επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ– και εκπνέουν σύντομα. Επίσης, έχουν εξαγγείλει την ενεργοποίηση ερευνών για δραστηριότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά και έρευνες για επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του Αμερικανού προέδρου στην Ουκρανία και στην Κίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...