642
Διαδηλωτές στο Γκουγκενχάιμ της Νέας Υόρκης διαμαρτύρονται επειδή το μουσείο δέχεται δωρεές από την οικογένεια Σάκλερ, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Purdue Pharma, που επίσης είναι στο στόχαστρο για τα οπιούχα | Twitter

ΗΠΑ: Πρόστιμο μαμούθ στην Johnson & Johnson για τα οπιούχα σκευάσματα

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2019, 14:22
Διαδηλωτές στο Γκουγκενχάιμ της Νέας Υόρκης διαμαρτύρονται επειδή το μουσείο δέχεται δωρεές από την οικογένεια Σάκλερ, ιδιοκτήτρια της εταιρείας Purdue Pharma, που επίσης είναι στο στόχαστρο για τα οπιούχα
|Twitter

ΗΠΑ: Πρόστιμο μαμούθ στην Johnson & Johnson για τα οπιούχα σκευάσματα

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2019, 14:22

Αποζημίωση μαμούθ, ύψος 572 εκατ. δολαρίων, καλείται να πληρώσει η Johnson & Johnson στην πολιτεία της Οκλαχόμα, σε μία δικαστική απόφαση που θεωρείται σταθμός στις ΗΠΑ, για τη συμβολή της φαρμακευτικής εταιρείας στην κρίση των οπιοειδών με παραπλανητικές διαφημίσεις της για αναλγητικά.

Ο δικαστής απεφάνθη πως η Johnson & Johnson έχει μεγάλη ευθύνη για την εξάπλωση των οπιούχων σκευασμάτων, μία κρίση που μαστίζει τη χώρα, τα οποία προκαλούν εξάρτηση σε εκατομμύρια Αμερικανούς και δεκάδες χιλιάδες θανάτους. Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα οπιούχα έχουν προκαλέσει 400.000 θανάτους στις ΗΠΑ. Μόνο το 2014, πέθαναν 48.000 άτομα από υπερβολική δόση οπιούχων, το 40% των οποίων ήταν συνταγογραφημένα φάρμακα, ενώ το 2017, ο αριθμός εκτοξεύθηκε στους 70.000.

Η Οκλαχόμα ζητούσε αποζημίωση ύψους 17 δισ. δολαρίων. Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Η απόφαση θεωρείται πολύ σημαντική γιατί πρόκειται για την πρώτη καταδίκη φαρμακοβιομηχανίας στις ΗΠΑ για την κρίση οπιούχων.

Η Οκλαχόμα είναι μια από τις πολλές πολιτείες που στράφηκαν νομικά κατά φαρμακευτικών εταιρειών και αυτή είναι η πρώτη περίπτωση που έφτασε σε δίκη. Μια ομοσπονδιακή δίκη είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο, εκεί που, περίπου 2.000 περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν πόλεις, κομητείες και κοινότητες έχουν συμπυκνωθεί σε μια ενιαία που στρέφεται κατά των παρασκευαστών οπιοειδών.

Η Οκλαχόμα είχε πετύχει, νωρίτερα, συμβιβασμούς με δυο άλλες εταιρείες παρασκευής οπιοειδών, έναν ύψους 270 εκατ. δολαρίων με την Purdue Pharma και έναν ύψους 85 εκατ. δολαρίων με την Teva Pharmaceuticals.

Η φαρμακοβιομηχανία Purdue Pharma που κατασκευάζει το δημοφιλές οπιούχο αναλγητικό OxyContin, κατηγορείται επίσης για την κρίση

«Η κρίση των οπιούχων είναι η χειρότερη στην αμερικανική ιστορία, αποτελεί άμεσο κίνδυνο και απειλή για τους κατοίκους της Οκλαχόμα και πρέπει να περιοριστεί άμεσα», δήλωσε ο δικαστής Θαντ Μπάλκμαν κατά την ανακοίνωση της απόφασης, έπειτα από δύο μήνες δίκης.

Ο δικαστής δήλωσε ότι η θυγατρική Janssen Pharmaceuticals της Johnson & Johnson υιοθέτησε πρακτικές «παραπλανητικού μάρκετινγκ και προώθησης οπιοειδών», προκαλώντας μια κρίση εξάρτησης από αυτά τα φάρμακα, θανάτους από υπερβολική δόση και αύξηση του κόστους των φαρμάκων, καθώς και αύξηση στερητικού συνδρόμου από οπιούχα σε νεογνά.

«Βασικό συστατικό της διαφημιστικής καμπάνιας της Johnson & Johnson για να υπερβεί τους περιορισμούς στη συνταγογράφηση των οπιούχων, ήταν η προώθηση της ιδέας ότι ο χρόνιος πόνος δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς (δημιουργώντας το πρόβλημα) και ότι η λύση ήταν η συνταγογράφηση οπιούχων», ανέφερε ο  δικαστής.

Μόνο το 2012, οι συνταγογραφήσεις οπιούχων στην Αμερική έφτασαν τα 250 εκατομμύρια, μία για κάθε κάτοικο της χώρας (!), ενώ στην Οκλαχόμα, μία πολιτεία τεσσάρων εκατ. κατοίκων, την περίοδο 2016-2018 έφτασαν τα 18 εκατ.

Το λογότυπο της Johnson & Johnson στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ

Ο δικαστής περιέγραψε τις παραπλανητικές μεθόδους της εταιρείας για να αυξήσει τις πωλήσεις της:

«Εκτός των άλλων, έστειλαν πωλητές στα γραφεία γιατρών της Οκλαχόμα, που μετέφεραν παραπλανητικά μηνύματα για τα φάρμακα, διένειμαν παραπλανητικά φυλλάδια, κουπόνια και άλλο έντυπο υλικό σε ασθενείς και γιατρούς και έβαλαν παραπλανητικές διαφημίσεις στο Ιντερνετ.

»Ακόμα, δωροδόκησαν με μεγάλα ποσά διάφορες ομάδες και οργανώσεις για τον χρόνιο πόνο, που επηρέασαν με τη σειρά τους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες στον χώρο της υγείας για να συνταγογραφούν περισσότερα οπιούχα σκευάσματα.Επίσης, η εταιρεία χρησιμοποίησε επιστημονικές έρευνες «με απατηλές μεθόδους» για να υποβαθμίσει τον κίνδυνου εθισμού στα σκευάσματά της.

»Τέλος, αγνόησαν προειδοποιήσεις και παραινέσεις της εθνικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων, καθώς και τη δική τους συμβουλευτική ομάδα για τις παραπλανητικές διαφημίσεις για το Duragesic, αναλγητικό φάρμακο που περιέχει την πολύ δυνατή οπιούχα ουσία φεντανίλη».

 

Χάρτης που απεικονίζει τους θανάτους από οπιοειδή σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ. Ο εθνικός μέσος όρος είναι 21,7 θάνατοι ανά 100.000 για το 2017. Με πράσινο χρώμα, οι πολιτείες όπου οι θάνατοι είναι λιγότεροι από τον εθνικό Μ.Ο., με γκρίζο, οι πολιτείες όπου είναι ίδιοι και με μπλε οι πολιτείες όπου είναι περισσότεροι – National Center for Health Statistics

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...