253
Ο Νικολάς Μαδούρο κρατά μία ράβδο χρυσού κατά την επίσκεψή του στο ορυχείο του Πουέρτο Ορδάζ, σε παλαιότερο στιγμιότυπο | Miraflores Palace/Handout via REUTERS

ΗΠΑ προς Τουρκία: Σταματήστε το εμπόριο χρυσού με τη Βενεζουέλα

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 13:48
Ο Νικολάς Μαδούρο κρατά μία ράβδο χρυσού κατά την επίσκεψή του στο ορυχείο του Πουέρτο Ορδάζ, σε παλαιότερο στιγμιότυπο
|Miraflores Palace/Handout via REUTERS

ΗΠΑ προς Τουρκία: Σταματήστε το εμπόριο χρυσού με τη Βενεζουέλα

Protagon Team Protagon Team 4 Φεβρουαρίου 2019, 13:48

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να σταματήσει να δίνει το «φιλί της ζωής» στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, διακόπτοντας την εισαγωγή χρυσού από τη Βενεζουέλα.

Τον τελευταίο χρόνο, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς ο τούρκος πρόεδρος είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Μαδούρο.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συμβάλει στην αφαίμαξη των πόρων της Βενεζουέλας, είτε κρατώντας τον χρυσό στην Τουρκία, είτε πουλώντας τον στο Ντουμπάι κι επιστρέφοντας τα χρήματα στον Μαδούρο.

Υποτίθεται πως η Τουρκία παίρνει τον χρυσό από τη Βενεζουέλα, τον επεξεργάζεται και τον επιστρέφει στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, κάτι που παλιότερα γινόταν στην Ελβετία. Σύμφωνα με τους Times, πέρυσι, η Τουρκία εισήγαγε 23 τόνους χρυσού από τη Βενεζουέλα, αξίας ενός δισ. δολαρίων.

Αλλο ένα φορτίο, αξίας 1,2 δισ. δολαρίων, το οποίο φυλασσόταν στη Ρωσία, πουλήθηκε στο Ντουμπάι την περασμένη εβδομάδα, για λογαριασμό της Βενεζουέλας, σύμφωνα με δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας.

Επίσης, αξιωματούχος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας δήλωσε στο Reuters ότι ο Μαδούρο σκοπεύει να πουλήσει 26 τόνους χρυσού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτό τον μήνα, ποσότητα που ισοδυναμεί με το ένα πέμπτο των αποθεμάτων της χώρας.

Την περασμένη Πέμπτη, επισκέφθηκε την Αγκυρα, ο Μάρσαλ Μπιλινγκσλέα, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ζητώντας από τους Τούρκους να σταματήσουν το εμπόριο χρυσού με τον Μαδούρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι αρνήθηκαν και απάντησαν ότι το εμπόριο είναι καθ’όλα νόμιμο.

Ο αμερικανός πολιτικός είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ότι ο χρυσός της Βενεζουέλας είναι το αντίστοιχο των ματωμένων διαμαντιών της Αφρικής, για την Λατινική Αμερική και ότι το καθεστώς του Μαδούρο «κλέβει τον θησαυρό της χώρας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...