369
Η Ντάιαν Φάινσταϊν σε φωτογραφία του περασμένου μήνα | EPA/HANNAH MCKAY / POOL

ΗΠΑ: Πάσχει από άνοια η γερουσιαστής Ντάιαν Φάινσταϊν;

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 18:34
Η Ντάιαν Φάινσταϊν σε φωτογραφία του περασμένου μήνα
|EPA/HANNAH MCKAY / POOL

ΗΠΑ: Πάσχει από άνοια η γερουσιαστής Ντάιαν Φάινσταϊν;

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 18:34

Εν όψει γερουσιαστικών εκλογών στην Τζόρτζια, από το αποτέλεσμα των οποίων εξαρτάται ο τελικός συσχετισμός στη Γερουσία και συνεπώς η απρόσκοπτη ή μη υλοποίηση των πολιτικών της διοίκησης Μπάιντεν, αναταραχή έχει ξεσπάσει στο κόμμα των Δημοκρατικών ύστερα από τη δημοσίευση ενός άρθρου στο αμερικανικό έντυπο New Yorker.

Εκεί η αρθρογράφος του ασχολήθηκε με τη Δημοκρατική γερουσιαστή της Καλιφόρνιας Ντάιαν Φάινσταϊν και, με όσο γίνεται λεπτότερο τρόπο, απεφάνθη ότι το γήρας ου γαρ έρχεται μόνον.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, στο άρθρο εκφράστηκε η άποψη ότι η Φάινσταϊν δεν είναι πλέον σε θέση να εκτελεί τα καθήκοντά της, αφού «η πρόσφατη μνήμη της έχει εξασθενίσει σε βαθμό που συχνά ξεχνάει ότι έχει ενημερωθεί για κάποιο θέμα».

Τουτέστιν, από την αρθρογράφο Τζέιν Μάγιερ (που από πλευράς ηλικίας ούτε αυτή είναι και καμιά παιδούλα) δηλώθηκε ότι η γερουσιαστής πάσχει από άνοια, πάθηση εκφυλιστική της νοητικής λειτουργίας.

Ετσι επώνυμες γραφίδες των Δημοκρατικών, με φιλελεύθερο και αριστερό προφίλ, άρχισαν να ζητούν την παραίτηση της Φάινσταϊν. Μεταξύ των 100 μελών της αμερικανικής Γερουσίας δεν υπάρχει κανένας πιο ηλικιωμένος από τη Φάινσταϊν, η οποία είναι 87 ετών.

Η Φάινσταϊν υπήρξε δήμαρχος στο Σαν Φρανσίσκο το διάστημα 1978 – 1988 και το όνομά της συνδέθηκε με αποφάσεις για αναβάθμιση του δικτύου των παραδοσιακών τραμ, αυτού του χαρακτηριστικότατου για το μεγάλο λιμάνι του Ειρηνικού μεταφορικού μέσου.

Είναι η πρώτη γυναίκα που εκπροσώπησε την Καλιφόρνια στη Γερουσία και στο γερουσιαστικό έδρανο έχει συμπληρώσει σχεδόν τρεις δεκαετίες. Είναι εβραϊκής καταγωγής, με γονείς που ήλθαν στις ΗΠΑ από τη Ρωσία και την Πολωνία. Μέχρι πρότινος ήταν πρόεδρος στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

H Φάινσταϊν έθεσε δύο φορές την ίδια ερώτηση στον CEO του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, όταν τον εξέταζε στο πλαίσιο των καθηκόντων της πριν από έναν μήνα.

Ενα από τα παραδείγματα που χρησιμοποιούνται για να υποδειχθεί το πρόβλημα της Φάινσταϊν είναι το γεγονός ότι έθεσε δύο φορές την ίδια ερώτηση στον CEO του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, όταν τον εξέταζε στο πλαίσιο των καθηκόντων της πριν από έναν μήνα.

Επίσης, ενστάσεις έχουν εγερθεί για τον τρόπο που χειρίστηκε τους διορισμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο, ιδιαιτέρως για την περίπτωση της εκλεκτής του Τραμπ, της υπερσυντηρητικής Εϊμι Κόνεϊ Μπάρετ.

Η Φάινσταϊν επανεξελέγη γερουσιαστής Καλιφόρνιας στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 και έκτοτε διανύει την έκτη θητεία της στο Σώμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...