589
Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο Μνημείο Ουάσιγκτον, στην αμερικανική πρωτεύουσα, λόγω του θανάτου του Τζον MακΚέιν | REUTERS/Joshua Roberts

ΗΠΑ: Ολοι τιμούν τη μνήμη του ΜακKέιν, μα ο Τραμπ παίζει… γκολφ

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2018, 17:39
Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο Μνημείο Ουάσιγκτον, στην αμερικανική πρωτεύουσα, λόγω του θανάτου του Τζον MακΚέιν
|REUTERS/Joshua Roberts

ΗΠΑ: Ολοι τιμούν τη μνήμη του ΜακKέιν, μα ο Τραμπ παίζει… γκολφ

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2018, 17:39

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο αποβιώσας ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, όπως όλος ο κόσμος στις ΗΠΑ ξέρει, δεν τα πήγαιναν καλά. Καθόλου καλά.

Και ίσως δεν θα ήταν υπερβολή να σημειωθεί και εδώ ότι όντως αυτοί οι δύο πολιτικοί αλληλομισούνταν και, συνεπώς, είχαν μια δυνατή σχέση, αφού βασιζόταν στην αμοιβαία απέχθεια.

Λόγω της συμμετοχής του στον πόλεμο του Βιετνάμ –και κυρίως λόγω του τραυματισμού του και της αιχμαλωσίας του από τους βιετναμέζους κομμουνιστές– ο ΜακΚέιν θεωρούνταν και θεωρείται από τους περισσότερους Αμερικανούς όχι απλώς πατριώτης, αλλά ήρωας. (Λεπτομέρειες για τον βίο και την πολιτεία του εδώ.)

Μια γυναίκα από την Αριζόνα αφήνει λίγα άνθη στη μνήμη του γερουσιαστή ΜακΚέιν στην είσοδο του γραφείου του στο Φίνιξ (REUTERS/Conor Ralph)

Από αυτήν την ενθουσιώδη εκτίμηση είχε λάβει εγκαίρως τις αποστάσεις του ο Τραμπ που διατυμπάνιζε ότι ο ίδιος εκτιμά όσους… δεν συλλαμβάνονται στον πόλεμο. Η γνώμη του για τον ΜακΚέιν δεν ήταν δα και κάποιο επτασφράγιστο μυστικό: όχι μόνο δεν τον θεωρούσε ήρωα πολέμου, αλλά το έλεγε και δημοσίως με την πρώτη ευκαιρία. Ωστόσο ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, κάποτε, ως απλός στρατεύσιμος Ντόναλντ Τραμπ, είχε αποφύγει την κατάταξή του στον αμερικανικό στρατό και την εμπλοκή του στον πόλεμο του Βιετνάμ… (Τα σχετικά στοιχεία παραθέτει εδώ η εφημερίδα The Telegraph.)

Ο στρατιωτικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βιετνάμ Toν Τουάν μπροστά στο αμερικανικό μνημείο πεσόντων στο Ανόι, προς τιμήν του γερουσιαστή ΜακΚέιν (REUTERS/Kham)

Μετά τον θάνατο του γερουσιαστή από καρκίνο του εγκεφάλου το περασμένο Σάββατο, στο σπίτι του στην Αριζόνα, και καθώς όλοι οι πολιτικοί παράγοντες των ΗΠΑ άρχισαν να αποχαιρετούν τον ΜακΚέιν με τις τιμές που συνηθίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Τραμπ περιορίστηκε να γράψει δυο λόγια σε ένα προσωπικό του tweet, με ύφος τυπικό έως ξηρό, και αμέσως μετά πήγε να παίξει… γκολφ.

Και ο Λευκός Οίκος δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση. (Βέβαια και ο ΜακΚέιν εν ζωή είχε φροντίσει να δηλώσει ότι τον Τραμπ δεν τον θέλει ούτε στην κηδεία του…)

Γυναίκα οδύρεται πάνω στο πορτρέτο του ΜακΚέιν στην αμερικανική πρεσβεία στο Ανόι (REUTERS/Kham)
Τιμητική φρουρά έξω από το νεκροτομείο του Φίνιξ στην Αριζόνα (REUTERS/Nicole Neri)

Ο Τζορτζ Μπους και ο Μπαράκ Ομπάμα –οι δύο πολιτικοί του αντίπαλοι το 2000 για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και το 2008 για την προεδρία– θα μιλήσουν στην ειδική εκδήλωση που είναι βέβαιον ότι θα γίνει στη Ναυτική Ακαδημία στο Μέριλαντ και εκκρεμεί μόνο η ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής της.

Μπους και Ομπάμα με μηνύματά τους εξήραν τον «πατριωτισμό και αμερικανισμό» του αποβιώσαντος. Το ίδιο έπραξαν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ Μάικ Πενς, η Χίλαρι Κλίντον («κατάλαβε στο πετσί του τι σημαίνει να είσαι Αμερικανός»), η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν («ήταν ένας αληθινός αμερικανός ήρωας»), κ.ά.

Ενός λεπτού σιγή σε γήπεδο της Βαλιτιμόρης για τον Τζον ΜακΚέιν (REUTERS)
Λίγα άνθη στη μνήμη του ΜακΚέιν και από μια κυρία έξω από το νεκροτομείο (REUTERS/Nicole Neri)

Η σορός του γερουσιαστή Τζον Μακέιν θα εκτεθεί προς απόδοση τιμών την ερχόμενη Παρασκευή στο Καπιτώλιο, στην Ουάσινγκτον. Θα ακολουθήσουν η κηδεία και η ταφή, που θα γίνει στη Ναυτική Ακαδημία στην Ανάπολι του Μέριλαντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...