395
Ο Τζος Μπρες που συνελήφθη 20 χρόνια μετά για ένα φρικτό έγκλημα | Police Handout

Ολλανδία: Δολοφονία αγοριού εξιχνιάζεται 20 χρόνια μετά χάρη σε μαζικό τεστ DNA

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2018, 14:48
Ο Τζος Μπρες που συνελήφθη 20 χρόνια μετά για ένα φρικτό έγκλημα
|Police Handout

Ολλανδία: Δολοφονία αγοριού εξιχνιάζεται 20 χρόνια μετά χάρη σε μαζικό τεστ DNA

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2018, 14:48

Πρόκειται για μία απίστευτη ιστορία που θυμίζει περισσότερο σενάριο ταινίας μυστηρίου ενώ αποτελεί μία θριαμβευτική απόδειξη της δυναμικής των νέων τεχνικών ανάλυσης DNA σε δύσκολες υποθέσεις ερευνών.

Ολα ξεκίνησαν το βράδυ της 9ης Αυγούστου του 1998. Ο 11χρονος Νίκι Βερστάπεν εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν σε κατασκήνωση, στο Brunssummerheide, κοντά στα σύνορα της Ολλανδίας με τη Γερμανία. Το άψυχο σώμα του βρέθηκε λίγες ημέρες μετά, στις 11 Αυγούστου, λίγα μέτρα μακριά από τις εγκαταστάσεις. Οι ιατροδικαστές μάλιστα αποφάνθηκαν ότι ο μικρός είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά.

Πέρασαν πάνω από 20 χρόνια και το απόγευμα της Κυριακής 26 Αυγούστου του 2018 συνελήφθη στην Ισπανία, ο Τζος Μπρες, ένας 55χρονος άνδρας, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του αγοριού.

O μικρός Νίκι Βερστάπεν που δολοφονήθηκε 20 χρόνια πριν

Είχε προηγηθεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα εξετάσεων DNA που έχει γίνει ποτέ, στην ιστορία της Ολλανδίας. Τον περασμένο Μάιο, όταν προέκυψε μια νέα τεχνική ανάλυσης DNA, οι Αρχές ζήτησαν από περισσότερους από 20.000 ανθρώπους που ζούσαν στην επαρχία της Λιμβουργίας, όπου έγινε το έγκλημα, να δώσουν δείγματα.

Περίπου 15.000 κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής υπάκουσαν. Κανένα δείγμα δεν ταίριαζε με εκείνο που είχε βρει η αστυνομία στο σώμα του νεκρού παιδιού, το 2008. Ένα όμως, είχε ένα σημαντικό κοινό ποσοστό. Οι ειδικοί τότε κατάλαβαν ότι είχαν βρει έναν συγγενή του δολοφόνου και η έρευνα «άνοιξε» και πάλι. Γρήγορα, έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Μπρες.

Ο 55χρονος, σύμφωνα με τον Guardian, είχε ανακριθεί τρεις φορές, κατά τη διάρκεια των αρχικών ερευνών προ εικοσαετίας. Η πρώτη ήταν δύο ημέρες μετά το φόνο, όταν εντοπίστηκε να περπατά κοντά στο σημείο που βρέθηκε ο μικρός μετά τα μεσάνυχτα. Εκείνη την εποχή, ζούσε με τη μητέρα του 13 χιλιόμετρα μακριά από την κατασκήνωση ενώ ήταν γνωστός ως «ειδικός στην επιβίωση και στη μακρά διαμονή στην άγρια φύση».

Η τελευταία ανακάλυψη οδήγησε σε ένταλμα εις βάρος του ενώ στην έρευνα στο σπίτι του, βρέθηκαν πυτζάμες που είχαν το γενετικό του υλικό. Η ταύτιση ήταν 100% και ένα στυγερό έγκλημα ουσιαστικά είχε εξιχνιαστεί 20 χρόνια μετά.

Ο Τζος Μπρες είχε εγκαταλείψει την Ολλανδία, τον περασμένο Οκτώβριο. και έκτοτε αγνοούνταν τα ίχνη του. Τελικά, οι Αρχές τον εντόπισαν στην Ισπανία. Εκεί συνελήφθη και σύντομα θα εκδοθεί στην Ολλανδία.

Η μητέρα του άτυχου αγοριού που βρέθηκε νεκρό το 1998 εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου και, κλαίγοντας, είπε πως «έπειτα από 20 χρόνια επιτέλους έχουμε ένα πρόσωπο και ένα όνομα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...