710
Ο γερουσιαστής ΜακΚέιν σε εκδήλωση τον Οκτώβριο του 2008 | REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Τζον ΜακΚέιν: ο γερουσιαστής-πονοκέφαλος του Τραμπ, έφυγε από τη ζωή

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2018, 09:59
Ο γερουσιαστής ΜακΚέιν σε εκδήλωση τον Οκτώβριο του 2008
|REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Τζον ΜακΚέιν: ο γερουσιαστής-πονοκέφαλος του Τραμπ, έφυγε από τη ζωή

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2018, 09:59

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 81 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ηρωας του πολέμου στο Βιετνάμ και αιχμάλωτος για πέντε χρόνια από τους Βιετκόνγκ, ήταν μέλος της Γερουσίας για πάνω από 30 χρόνια εκπροσωπώντας την Αριζόνα. Είχε καταφέρει να κατακτήσει διακομματικό σεβασμό για τις θέσεις του και την πορεία του στην πολιτική.

Ο ΜακΚέιν υποβαλλόταν σε θεραπεία για γλοιοβλάστωμα, μια επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο. Είχε σχεδόν αποσυρθεί τον τελευταίο χρόνο, λόγω της θεραπείας στην οποία υποβαλλόταν. Ωστόσο, ως το τέλος παρέμεινε επικριτής του Ντόναλντ Τραμπ και δεν είχε διστάσει να καταψηφίσει την κατάργηση του Obamacare, εξοργίζοντας τον Τραμπ. Τελευταία επιθυμία του: να μην επιτραπεί στον Τραμπ να έλθει στην κηδεία του.

Η ομιλία του, με την οποία καταψήφισε την άρση του Obamacare, στις 25 Ιουλίου 2017 , ήταν  ιστορική. Διακρίνονται πάνω από τα μάτια του σημάδια από επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί (SENATE TV/Handout via REUTERS)

Την Παρασκευή, η οικογένεια του ΜακΚέιν ανακοίνωσε ότι ο γερουσιαστής αποφάσισε να σταματήσει την θεραπεία στην οποία υποβαλλόταν.

Σε μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του στη Γερουσία, στις 6 Δεκεμβρίου 2017 (REUTERS/Aaron P. Bernstein/File Photo)

Είχε γεννηθεί στις 29 Αυγούστου 1936, γιος και εγγονός αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Αποφοίτησε από Ναυτική Ακαδημία της Ανάπολις και έγινε πιλότος καταδιωκτικού του Πολεμικού Ναυτικού.

Μαζί με άλλους πιλότους του σμήνους του το 1965. Ο ΜακΚέιν είναι κάτω δεξιά (National Archives/Handout via REUTERS/File Photo)

Στις 26 Οκτωβρίου 1967 το αεροσκάφος του επλήγη στο Ανόι του Βιετνάμ και καταρρίφθηκε ενώ ο ίδιος αιχμαλωτίστηκε. Τα κατάγματα στα δυο του χέρια και στο πόδι του θεραπεύτηκαν με άσχημο τρόπο λόγω της έλλειψης κατάλληλης φροντίδας. Αυτό, όπως και τα βασανιστήρια τα οποία υπέστη από τους δεσμώτες του, τού άφησαν μόνιμα προβλήματα. Απελευθερώθηκε μόλις στις 15 Μαρτίου 1973.

Βιετναμέζοι στρατιώτες και πολίτες βγάζουν τον τραυματία ΜακΚέιν από μια λίμνη στο Ανόι μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους του (REUTERS/File Photo)
Αιχμάλωτος στα χέρια των Βιετναμέζων το 1967 (REUTERS/File Photo)

Αργότερα αποστρατεύτηκε απο το Πολεμικό Ναυτικό και εξελέγη το 1982 στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκπροσωπώντας την Πολιτεία της Αριζόνα. Μετά από τέσσερα χρόνια, το 1986, εξελέγη στη Γερουσία. Επανεξελέγη για τελευταία, πέμπτη φορά, το 2016.

Ο ΜακΚέιν είχε επιλέξει την κυβερνήτη της Αλάσκας Σάρα Πέιλιν για την αντιπροεδρία, μια απόφαση που επικρίθηκε σφοδρά ενώ και ο ίδιος αργότερα δήλωνε ότι μετάνιωσε για αυτήν (REUTERS/Joshua Lott/File Photo)
Μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα στο πρώτο ντιμπέιτ τους στις 26 Σεπτεμβρίου 2008 (REUTERS/Jim Bourg/File Photo)

Το 2008 χρίσθηκε υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ. Στις εκλογές του Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς ηττήθηκε από τον νεοεμφανισθέντα Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα. Αποδέχτηκε την ήττα του με μια εξαιρετικά αξιοπρεπή δήλωση.

Μετά τον θάνατό του πολλοί θυμήθηκαν μια μικρή στιγμή από την προεκλογική εκστρατεία του 2008, όταν μία γυναίκα σε συγκέντρωση του είπε ότι δεν εμπιστεύεται τον Ομπάμα γιατί, όπως είχε ακούσει, «είναι Αραβας».

Ο ΜακΚέιν απάντησε: «Όχι κυρία μου, είναι ένας τίμιος οικογενειάρχης, πολίτης με τον οποίο τυχαίνει να έχω διαφορές για θεμελιώδη ζητήματα, αλλά για αυτό γίνεται όλη αυτή η προεκλογική εκστρατεία. Δεν είναι Αραβας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τα «πιο βαθιά του συλλυπητήρια» του για την απώλεια του ΜακΚέιν, το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει καθώς οι σχέσεις των δύο ανδρών ήταν εξαιρετικά τεταμένες τα τελευταία χρόνια.

Ηταν εξάλλου οι άνθρωποι του Τραμπ που έλεγαν σε συσκέψεις ότι δεν έχει και τόση σημασία η γνώμη του ΜακΚέιν «γιατί θα πεθάνει ούτως ή άλλως». Μια από τις τελευταίες επιθυμίες του ΜακΚέιν δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερη: ζήτησε ο πρόεδρος να μην παρευρεθεί στην κηδεία του.

«Ο Τζον και εγώ ανήκαμε σε διαφορετικές γενιές, προερχόμαστε από τελείως διαφορετικά υπόβαθρα, και αναμετρηθήκαμε στο υψηλότερο επίπεδο της πολιτικής», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα. Και πρόσθεσε: «Μοιραζόμασταν, παρ’ όλες τις διαφορές μας, την πίστη σε κάτι υψηλότερο: τα ιδεώδη για τα οποία γενεές Αμερικανών και μεταναστών έδωσαν αγώνες, έδωσαν μάχες, θυσιάστηκαν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...