293
Ο GI (αμερικανός φαντάρος) του Β’ΠΠ είναι αληθινός, αλλά το αμερικανικό τανκ είναι ψεύτικο | National Archives/ΝΥΤ

ΗΠΑ: Μετάλλιο στον ψευδοστρατό που κορόιδεψε τον Χίτλερ

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2022, 13:25
Ο GI (αμερικανός φαντάρος) του Β’ΠΠ είναι αληθινός, αλλά το αμερικανικό τανκ είναι ψεύτικο
|National Archives/ΝΥΤ

ΗΠΑ: Μετάλλιο στον ψευδοστρατό που κορόιδεψε τον Χίτλερ

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2022, 13:25

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα διάταγμα διά του οποίου απονέμεται το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου στη στρατιωτική μονάδα που είχε δράσει επί ευρωπαϊκού εδάφους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η οποία στην Ιστορία του Πενταγώνου κατεγράφη με το παρτσούκλι «ο ψευδοστρατός» (Ghost army).

Αν και εκείνοι οι αμερικανοί στρατιώτες δεν έριξαν σφαίρα κατά τον Γερμανών, τιμώνται τώρα από τον Μπάιντεν για τη «μοναδική και διακεκριμένη υπηρεσία τους στη διεξαγωγή επιχειρήσεων εξαπάτησης». Δηλαδή, τι έκαναν και αξίζουν τέτοια τιμή;

Είχαν στόχο να εξαπατήσουν τις δυνάμεις είτε της Βέρμαχτ είτε των Βάφεν Ες Ες φτιάχνοντας ψεύτικα τανκς, ψεύτικους ήχους από κινούμενες ερπύστριες και ποδοβολητό πεζικαρίων, κ.λπ. Οι παραπλανητικές τακτικές τους στο πεδίο συμπληρώνονταν από παραπλανητικές ραδιοφωνικές επικοινωνίες, ώστε να προκληθεί πλήρης σύγχυση στη γερμανική στρατιωτική κατασκοπεία.

Τρεις αμερικανοί στρατιώτες στέκονται προσοχή στην αναφορά. Βρίσκονται μπροστά από ένα ηχητικό σύστημα που μετέδιδε ψεύτικους ήχους με σκοπό να αποπροσανατολίσει τους Γερμανούς. Το ηχείο του είχε εμβέλεια περίπου 25 χλμ. (National Archives/ΝΥΤ)

Υποτίθεται ότι λόγω αυτών των παραπλανητικών κατασκευών οι Γερμανοί και χαράμιζαν πυρομαχικά στα ψευδοτάνκς και δεν προλάβαιναν τις κινήσεις των κανονικών στρατευμάτων. Στη συγκεκριμένη μονάδα είχαν υπηρετήσει καλλιτέχνες των εικαστικών, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, ασυρματιστές και οδηγοί φορτηγών.

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η δράση τους έσωσε πολλούς συμπατριώτες τους από τον θάνατο. Σήμερα, ύστερα από σχεδόν 80 έτη, η αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε την προσφορά τους.

Τα τανκς, τα φορτηγά και τα τζιπ που έφτιαχναν οι στρατευμένοι ζωγράφοι και τεχνικοί με σκοπό να φαίνονται αληθινά, στην πραγματικότητα ήταν φουσκωτά. Οι New York Times πάντως μνημονεύουν μία επιτυχημένη περίπτωση ηχητικής παραπλάνησης που είχαν στήσει, κοντά στον Ρήνο. Από εκείνη την περίεργη μονάδα των ηρωικών χρόνων σήμερα ζουν μόνο δέκα βετεράνοι, σε έσχατο γήρας βέβαια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...