494
Μπάιντεν και Τραμπ: και η εφετινή προεκλογική σύγκρουσή τους είναι σκληρή, με χτυπήματα κάτω από τη μέση   | CreativeProtagon

ΗΠΑ: Και… ολίγον τι χιτλερικός εμφανίζεται τώρα ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 13:01
Μπάιντεν και Τραμπ: και η εφετινή προεκλογική σύγκρουσή τους είναι σκληρή, με χτυπήματα κάτω από τη μέση  
|CreativeProtagon

ΗΠΑ: Και… ολίγον τι χιτλερικός εμφανίζεται τώρα ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 13:01

Τα τελευταία νέα από την πολιτική και προεκλογική δραστηριότητα στις ΗΠΑ μετέφερε ανταπόκριση της Corriere della Sera από τη Νέα Υόρκη. Ας αρχίσουμε από τα πικάντικα. Σύμφωνα με ένα βιβλίο που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην αμερικανική επικράτεια ο παρουσιαστής του CNN Τζιμ Σιούτο, την εποχή της προεδρίας του ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε συμπάθεια για διαφόρους αυταρχικούς: τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Κιμ Γιόνγκ-ουν, τον Σι Τζινπίνγκ και άλλους. Τα ρέστα του, όμως, έδωσε όταν είπε ότι και ο Αδόλφος Χίτλερ «έκανε κάποια καλά πράγματα». Πού το είπε; Στον πρώην επιτελάρχη του, Τζον Κέλι, ο οποίος και έσπευσε να μεταφέρει το… απόφθεγμα του Τραμπ στον Σιούτο.

Το περασμένο Σάββατο στην Τζόρτζια ο Τραμπ κορόιδεψε τον Μπάιντεν για τον τραυλισμό του, αλλά η καμπάνια του Μπάιντεν απάντησε με ψυχολογικούς όρους: «Ο Τραμπ πιστεύει ότι το να κοροϊδεύει τους ανθρώπους τον κάνει να φαίνεται πιο δυνατός, ωστόσο κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτει πόσο αδύναμος και ανασφαλής είναι ο ίδιος».

Ο Τραμπ παρακολούθησε και την τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ, την περασμένη Κυριακή, και σχολίασε στο web ότι ο παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ ήταν «ο χειρότερος όλων των εποχών». Ο Κίμελ απάντησε ως εξής: «Είμαι έκπληκτος που είσαι ακόμη ξύπνιος! Δεν είναι ώρα να πας στη φυλακή;»

Φεύγοντας από τα παραπολιτικά και τα παρακαλλιτεχνικά, η ανταποκρίτρια έδωσε και μερικές πολιτικές ειδήσεις. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έγραψε, παρουσίασε σχέδιο Προϋπολογισμού 7,3 τρισ. δολαρίων με αυξήσεις φόρων για τις μεγάλες εταιρείες και τους πλουσίους, με αύξηση των κοινωνικών δαπανών και με νέα μέτρα για τη μείωση του κόστους στέγασης και σπουδών.

Επίσης, το σχέδιο φροντίζει να καλύψει τη στρατιωτική βοήθεια που χρειάζονται η Ουκρανία και το Ισραήλ, σημείωσε η Corriere. Αμέσως όμως πέρασε στην επεξήγηση αυτής της είδησης: «Το σχέδιο του Μπάιντεν υπέρ της αύξησης των φόρων και των δημοσίων δαπανών δεν έχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί από τη Βουλή, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί».

Οπότε, προς τι η αναφορά; Υπάρχει εξήγηση: «Η πρόταση περί Προϋπολογισμού θα χρησιμεύσει στους Δημοκρατικούς στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν κατά του Τραμπ. Η οικονομία και η μετανάστευση είναι τα κύρια ζητήματα για τα οποία ο Τραμπ θα συνεχίσει να επιτίθεται στον Μπάιντεν, κραδαίνοντας τα αποτελέσματα των γκάλοπ που δείχνουν τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών. Ο πρόεδρος, αντίθετα, στοχεύει να παρουσιαστεί ως υπέρμαχος της κρατικής βοήθειας προς τους εργαζομένους, τις οικογένειες, τους συνταξιούχους, τους φοιτητές, και ως πρωτεργάτης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο Μπάιντεν εμφανίζει τον Τραμπ να υποστηρίζει τις φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ των εταιρειών όσον αφορά την περίθαλψη και την πρόνοια που δικαιούνται οι πολίτες».

Η ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη έκλεισε με τα πρόσφατα πεπραγμένα του Τραμπ στις διεθνείς σχέσεις, που αποκαλύπτουν τον θαυμασμό του για τους αμφιλεγόμενους από δημοκρατικής απόψεως πολιτικούς: «Δέχθηκε στην κατοικία του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις πως αν ο Τραμπ σχηματίσει την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση δεν θα δώσει ‘‘δεκάρα τσακιστή’’ στην Ουκρανία. Στο δείπνο με τον Ορμπαν ο Τραμπ  συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μελάνια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...