351
Χειραψία Τραμπ – Μακρόν στο Παρίσι. Η αριστερή του αμερικανού προέδρου δεν εξάντλησε εκεί την ακαμψία της. Στα tweets που εξαπέλυσε την Τρίτη, από αμερικανικό έδαφος, ήταν πραγματικά... αλύγιστη | REUTERS/Carlos Barria

Eπίθεση Τραμπ στη Γαλλία (και στον Μακρόν) με ομοβροντία tweets

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2018, 21:10
Χειραψία Τραμπ – Μακρόν στο Παρίσι. Η αριστερή του αμερικανού προέδρου δεν εξάντλησε εκεί την ακαμψία της. Στα tweets που εξαπέλυσε την Τρίτη, από αμερικανικό έδαφος, ήταν πραγματικά... αλύγιστη
|REUTERS/Carlos Barria

Eπίθεση Τραμπ στη Γαλλία (και στον Μακρόν) με ομοβροντία tweets

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2018, 21:10

Στο αγαπημένο του σπορ της συγγραφής… tweet –τουλάχιστον επιθετικών, κατά την ηπιότερη εκτίμηση– επιδόθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μόλις επέστρεψε από τη Γαλλία στις ΗΠΑ.

Σε αυτήν τη συγκυρία, θύμα των σχολίων του δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος, παρά ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Και τι δεν έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ!

Σχολίασε τη χαμηλή δημοτικότητα του Μακρόν, τον ανεκδοτολογικό «γαλλικό σοβινισμό», τη γαλλική ανεργία, τη γερμανική κατοχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!

Και βέβαια, ύστερα από τέτοιον καταιγισμό λίθων, πλίνθων και κεράμων, η γαλλική προεδρία αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε – τι να έλεγε;

Δείγματα προεδρικών τουίτ:

«Το πρόβλημα είναι πως ο Εμανουέλ Μακρόν έχει πολύ χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας στη Γαλλία, 26%, και ένα ποσοστό ανεργίας κοντά στο 10%», έγραψε ο Τραμπ.

Και: «Δεν υπάρχει άλλη χώρα πιο εθνικιστική από τη Γαλλία, πολύ υπερήφανοι άνθρωποι, και δικαιολογημένα».

Ομως: «ΚΑΝΤΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ!» – έγραψε θυμίζοντας το προεκλογικό σύνθημά του.

Υπήρξαν και τουίτ με ειρωνείες για την περίοδο της υπό γερμανική κατοχή Γαλλίας, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και άλλα με θέμα τον «ευρωπαϊκό στρατό» – πάλι!

«Ο Μακρόν θέλει δικό τους στρατό για να προστατεύσει την Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία. Ομως ήταν η Γερμανία στους Παγκόσμιους Πολέμους Ενα & Δύο… Πώς λειτούργησε αυτό; Αρχιζαν να μαθαίνουν Γερμανικά στο Παρίσι προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες αναλάβουν δράση. Πληρώστε για το ΝΑΤΟ!»

Οι απαντήσεις, όπως ήδη εγράφη, δεν ήρθαν από το Παρίσι, ωστόσο ο βέλγος πολιτικός και εξέχων ευρωπαϊστής Γκι Φερχόφσταντ μπήκε στον πειρασμό και απάντησε στον Τραμπ, όπως σημείωσε και ο Guardian.

«Αυτό που ο Τραμπ δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται είναι ότι χωρίς γαλλικά χρήματα οι ΗΠΑ δεν θα υπήρχαν καν, καθώς η Γαλλία χρηματοδότησε την αμερικανική επανάσταση. Σας έδωσαν ακόμη και το Αγαλμα της Ελευθερίας για να γιορτάσετε!»

Και το καλύτερο ίσως από τα «πολεμικά» τουίτ αφορούσε τα… καλά κρασιά.

«Το πρόβλημα είναι πως η Γαλλία κάνει πολύ δύσκολο για τις ΗΠΑ να πουλήσουν τα κρασιά τους στη Γαλλία και επιβάλλει υψηλούς δασμούς, ενώ οι ΗΠΑ το κάνουν εύκολο για τα γαλλικά κρασιά και επιβάλλουν πολύ χαμηλούς δασμούς. Δεν είναι δίκαιο, πρέπει να αλλάξει!»

Και, ασφαλώς, τα τουίτ του προέδρου Τραμπ δεν θα σταματήσουν εδώ.