252
Οι Βρετανοί διαδηλώνουν υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας ενώ το Brexit πλησιάζει όλο και περισσότερο | REUTERS/Toby Melville

Ο κύβος ερρίφθη: συμφωνία επί του κειμένου των όρων του Brexit

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2018, 19:48
Οι Βρετανοί διαδηλώνουν υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας ενώ το Brexit πλησιάζει όλο και περισσότερο
|REUTERS/Toby Melville

Ο κύβος ερρίφθη: συμφωνία επί του κειμένου των όρων του Brexit

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2018, 19:48

Για συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, σε επίπεδο διαπραγματευτών, επί του κειμένου της Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση κάνουν λόγο βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργικού συμβουλίου που επικαλείται το BBC, έχει υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ύστερα από τις εντατικές συνομιλίες των τελευταίων ημερών.

Πολλοί υπουργοί έχουν προσκληθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ για να διαβάσουν το κείμενο, καθώς η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι προσπαθεί να εξασφαλίσει την στήριξη κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας.

Την Τετάρτη, 14 Οκτ., αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο υπό την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανία ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσουν και οι εκπρόσωποι των 27 χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σε περίπτωση που από το Λονδίνο προκύψουν ενστάσεις επί του κειμένου, οι διαπραγματεύσεις κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός απροόπτου, θα βγει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου του 2019, όμως οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να ακολουθήσει μεταβατική περίοδος έως το τέλος του 2020.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε το ιρλανδικό RTE, οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε αμοιβαία αποδεκτή διατύπωση για τους όρους του λεγόμενου backstop, της ασφαλιστικής δικλίδας που απαιτούν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή «σκληρών» συνόρων ανάμεσα στην Ιρλανδία και την (υπό βρετανική δικαιοδοσία) Βόρεια Ιρλανδία.

Τόσο το Λονδίνο όσο και οι Βρυξέλλες σημείωναν ότι για να υπάρξει εντός του Νοεμβρίου έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ προς επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης θα πρέπει αυτή η συμφωνία να έχει οριστικοποιηθεί και να έχει εγκριθεί από τη βρετανική κυβέρνηση το αργότερο έως τη νύχτα της Τετάρτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...