668
Μαθητές απομακρύνονται βιαστικά από το λύκειο Κολουμπάιν όπου δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 13 άτομα, προτού αυτοκτονήσουν, στις 20 Απριλίου του 1999. Η λέξη «Κολουμπάιν» εξελίχθηκε σε συνώνυμο της ένοπλης βίας στα σχολεία των ΗΠΑ | Steve Starr/CORBIS/Corbis via Getty Images

ΗΠΑ: 311.000 μαθητές έχουν δει τον κίνδυνο στα μάτια ενός ενόπλου

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 10:45
Μαθητές απομακρύνονται βιαστικά από το λύκειο Κολουμπάιν όπου δύο ένοπλοι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν 13 άτομα, προτού αυτοκτονήσουν, στις 20 Απριλίου του 1999. Η λέξη «Κολουμπάιν» εξελίχθηκε σε συνώνυμο της ένοπλης βίας στα σχολεία των ΗΠΑ
|Steve Starr/CORBIS/Corbis via Getty Images

ΗΠΑ: 311.000 μαθητές έχουν δει τον κίνδυνο στα μάτια ενός ενόπλου

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 10:45

Τα 42 έφτασαν τα περιστατικά πυροβολισμών στα σχολεία των ΗΠΑ το 2021, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Washington Post, η οποία έχει ως αφετηρία την ένοπλη επίθεση στο λύκειο Κολουμπάιν, στις 20 Απριλίου του 1999, στο Κολοράντο, ενώ τελευταία καταχώριση στην ίδια βάση δεδομένων αποτελεί το μακελειό στο δημοτικό σχολείο Ρομπ του Ουβάλντε, στο Τέξας, την Τρίτη 24 Μαΐου.

Μαζί με την τελευταία αυτή τραγωδία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19 παιδιά και δύο δασκάλες τους (περισσότερα εδώ), οι πράξεις ένοπλης βίας σε μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας για το 2022 φτάνουν τις 24.

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα (1999-2022) η εφημερίδα διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 185 παιδιά, εκπαιδευτικοί και άλλοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε τέτοιες επιθέσεις, ενώ άλλοι 369 έχουν τραυματιστεί.

Πέρα από τους νεκρούς και τους τραυματίες, τα παιδιά που γίνονται μάρτυρες της ένοπλης βίας ή κρύβονται πίσω από κλειδωμένες πόρτες για να γλιτώσουν από αυτήν μπορεί να υποστούν βαθιά τραύματα. Κατά την έρευνα της WP, ο αριθμός των παιδιών που έζησαν μια τέτοια εμπειρία ξεπερνά τα 311.000.

Η εφημερίδα συγκέντρωσε τους παραπάνω αριθμούς από ειδησεογραφικά άρθρα, βάσεις δεδομένων ανοιχτού κώδικα, επίσημες αναφορές των Αρχών και κλήσεις σε σχολεία και αστυνομικά τμήματα, καθώς δεν υπάρχει σχετική καταγραφή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Σημειώνεται, δε, πως καθώς η έρευνα συνεχίζεται, είναι πιθανό να εντοπιστούν επιπλέον περιστατικά πυροβολισμών σε σχολεία κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Ως προς τη μεθοδολογία της έρευνας, στην ηλεκτρονική έκδοση της Washington Post αναφέρεται ότι οι δημοσιογράφοι της προσπάθησαν να εντοπίσουν κάθε πράξη πυροβολισμών σε σχολείο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, από το μακελειό στο λύκειο Κολουμπάιν το 1999 και ύστερα. Εξετάστηκαν περισσότερα από 1.000 περιστατικά, ωστόσο καταμετρήθηκαν μόνο εκείνα που συνέβησαν στις σχολικές μονάδες αμέσως πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τα μαθήματα. Τα περιστατικά των πυροβολισμών εκτός σχολικού ωραρίου, οι τυχαίες εκπυσοκροτήσεις που δεν προκάλεσαν κανέναν τραυματισμό σε κανέναν και οι αυτοκτονίες που δεν αποτέλεσαν απειλή για άλλα παιδιά αποκλείστηκαν. Οι πυροβολισμοί σε κολέγια και πανεπιστήμια, που επηρεάζουν νέους ενήλικες και όχι παιδιά, επίσης δεν καταμετρήθηκαν.

Η διαφοροποίηση των μεθόδων έρευνας εξηγεί τα διαφορετικά μεγέθη που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε ό,τι αφορά την αποτύπωση της έκτασης και των συνεπειών του φαινομένου. Ενδεικτικά, η υπηρεσία που παρακολουθεί κάθε περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται όπλο σε σχολικό περιβάλλον K-12 School Shooting Database έκανε λόγο για 137 περιστατικά πυροβολισμών στα σχολεία. Ολόκληρο το 2021 είχαν καταγραφεί 249 τέτοια περιστατικά, κατά την ίδια πηγή (περισσότερα εδώ).

Γονείς και μαθητές επισκέπτονται το μνημείο για τα θύματα της ένοπλης επίθεσης στο δημοτικό σχολείο Ρομπ του Ουβάλντε, στο Τέξας / Yasin Ozturk/Anadolu Agency via Getty Images
Τι έδειξε η ανάλυση των ευρημάτων

Ανάμεσα στα ευρήματα της έρευνας της αμερικανικής εφημερίδας συγκαταλέγεται ο δυσανάλογος αντίκτυπος των περιστατικών πυροβολισμών σε σχολικούς χώρους για τα μη λευκά παιδιά: «Οι μαύροι μαθητές αποτελούν το 16,6% του σχολικού πληθυσμού, ωστόσο βιώνουν παρόμοια περιστατικά ένοπλης βίας σε διπλάσιο ποσοστό (33%)».

Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% των περιπτώσεων όπου ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί η πηγή του όπλου, οι δράστες τα έφεραν από τα σπίτια τους ή τα είχαν πάρει από φίλους ή συγγενείς, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Μεταξύ των δραστών περιλαμβάνεται ένα 6χρονο αγόρι, το οποίο σκότωσε μία συμμαθήτρια του αφού της είπε ότι δεν του άρεσε, και ένα 15χρονο κορίτσι, που έκανε το ίδιο σε φίλο της επειδή απέρριψε το ρομαντικό ενδιαφέρον της.

Βρέθηκε, επίσης, ότι 7 στους 10 εξ αυτών ήταν κάτω των 18 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι –συχνά λόγω αμέλειας των ενηλίκων– δεκάδες παιδιά είχαν πρόσβαση σε θανατηφόρα όπλα, ενώ ο μέσος όρος της ηλικίας των δραστών υπολογίζεται στα 16 έτη.

Παρόλο που ο κατάλογος των περιστατικών έχει διευρυνθεί, με το πέρασμα των χρόνων, τάσεις όπως οι παραπάνω παρέμειναν σταθερές, επισημαίνει η WP.

  • Τα στοιχεία του άρθρου αντλήθηκαν την Παρασκευή 27 Μαΐου και ενδέχεται να διαφοροποιούνται από εκείνα της βάσης δεδομένων της Washington Post, η οποία επικαιροποιείται τακτικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...