444
Συμβολική διαμαρτυρία με 7.000 παιδικά παπούτσια, όσα και τα νεαρά θύματα πυροβολισμών, από το Νιούταουν το 2012 έως το Πάρκλαντ το 2018, έξω από το Κογκρέσο | EPA/MICHAEL REYNOLDS

Από το Κολουμπάιν στο Ουβάλντε: Το χρονολόγιο της φρίκης στα αμερικανικά σχολεία

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 10:08
Συμβολική διαμαρτυρία με 7.000 παιδικά παπούτσια, όσα και τα νεαρά θύματα πυροβολισμών, από το Νιούταουν το 2012 έως το Πάρκλαντ το 2018, έξω από το Κογκρέσο
|EPA/MICHAEL REYNOLDS

Από το Κολουμπάιν στο Ουβάλντε: Το χρονολόγιο της φρίκης στα αμερικανικά σχολεία

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 10:08

Οι ΗΠΑ είναι η μοναδική αναπτυγμένη χώρα του κόσμου όπου γίνονται τόσες επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολικά ιδρύματα, όπως αυτό που βύθισε στο πένθος το Ουβάλντε του Τέξας.

Αυτές είναι οι πιο πολύνεκρες επιθέσεις των τελευταίων 27 χρόνων:

24 Μαΐου 2022: Ουβάλντε, Τέξας

Δεκαοκτάχρονος σκοτώνει 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικούς στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ στην πόλη Ουβάλντε, περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά του Σαν Αντόνιο, σύμφωνα με τον γερουσιαστή Ρόλαντ Γκουτιέρες. Ο δράστης πέφτει επίσης νεκρός.

30 Νοεμβρίου 2021: Οξφορντ, Μίσιγκαν

Δεκαπεντάχρονος σκοτώνει εν ψυχρώ τέσσερις μαθητές και τραυματίζει άλλους έξι καθώς κι έναν εκπαιδευτικό μέσα στο λύκειο της Οξφορντ, μικρής πόλης βόρεια του Ντιτρόιτ. Ο δράστης διώκεται για «τρομοκρατική ενέργεια» και «φόνους». Ασκούνται επίσης διώξεις, κάτι σπάνιο, εναντίον των γονιών του.

14 Νοεμβρίου 2019: Σάντα Κλαρίτα, Καλιφόρνια

Δεκαεξάχρονος ανοίγει πυρ ανήμερα των γενεθλίων του εναντίον συμμαθητών του στο λύκειο, σκοτώνει δύο και τραυματίζει τρεις, πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του κι αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Τα θύματα είναι 14 ως 15 ετών.

18 Μαΐου 2018: Σάντα Φε, Τέξας

Δεκαεπτάχρονος μαθητής θερίζει 20 ανθρώπους μέσα στο λύκειο όπου φοιτά. Δύο ενήλικοι και οκτώ μαθητές υποκύπτουν. Ο δράστης παραμένει έκτοτε στη φυλακή.

14 Φεβρουαρίου 2018: Πάρκλαντ, Φλόριντα

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ ανοίγει πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι εναντίον μαθητών και εκπαιδευτικών στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, από το οποίο έχει αποβληθεί. Απολογισμός θυμάτων: 17 νεκροί, στην πλειονότητά τους έφηβοι και έφηβες. Ο δράστης συλλαμβάνεται.

23 Ιανουαρίου 2018: Μπέντον, Κεντάκι

Δεκαπεντάχρονος οπλισμένος με πιστόλι σκοτώνει δύο συνομηλίκους συμμαθητές του στο λύκειο της κομητείας Μάρσαλ. Αλλοι 18 άνθρωποι τραυματίζονται από τις σφαίρες του ή εξαιτίας του χάους που προκαλεί η επίθεση.

1 Οκτωβρίου 2015: Ρόουζμπεργκ, Ορεγκον

Εικοσιεξάχρονος φοιτητής σκοτώνει εννέα ανθρώπους στο πανεπιστήμιο Αμπκουα. Τραυματισμένος, στρέφει το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτονεί.

2 Απριλίου 2012: Οκλαντ, Καλιφόρνια

Νεαρός δολοφονεί μεθοδικά επτά ανθρώπους στο μικρό πανεπιστήμιο Oikos στην Καλιφόρνια. Ο δράστης, πρώην φοιτητής, κορεατικής καταγωγής, συλλαμβάνεται. Πεθαίνει επτά χρόνια αργότερα στη φυλακή.

14 Δεκεμβρίου 2012: Νιούταουν, Κονέτικατ

Αφού δολοφονεί τη μητέρα του, ο 20χρονος ψυχικά ασθενής Ανταμ Λάνζα σκοτώνει 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους 20 παιδιά ηλικίας 6 ως 7 ετών, στο σχολείο Σάντι Χουκ και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

16 Απριλίου 2007: Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τεκ

Φοιτητής με προβλήματα ψυχικής υγείας, με καταγωγή από τη Νότια Κορέα, σκοτώνει 32 ανθρώπους με δύο ημιαυτόματα πιστόλια πριν αυτοκτονήσει μέσα στο φημισμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

20 Απριλίου 1999: Κολουμπάιν, Κολοράντο

Δύο μαθητές λυκείου, 17 και 18 ετών, βαριά οπλισμένοι, σκοτώνουν μέσα σε μερικά λεπτά 12 συμμαθητές τους κι έναν καθηγητή προτού αυτοκτονήσουν στη βιβλιοθήκη. Ο απολογισμός των θυμάτων πιστεύεται πως θα ήταν πολύ βαρύτερος αν πυροδοτούσαν τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν μαζί τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...