519
Το ζεύγος Μπάιντεν στο μνημείο για τα θύματα στο δημοτικό σχολείο Ρομπ | REUTERS/Jonathan Ernst

Στο Ουβάλντε ο Μπάιντεν – οι κάτοικοι του ζήτησαν «να κάνει κάτι» για τα όπλα

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 10:18
Το ζεύγος Μπάιντεν στο μνημείο για τα θύματα στο δημοτικό σχολείο Ρομπ
|REUTERS/Jonathan Ernst

Στο Ουβάλντε ο Μπάιντεν – οι κάτοικοι του ζήτησαν «να κάνει κάτι» για τα όπλα

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2022, 10:18

Στο δημοτικό σχολείο Ρομπ του Ουβάλντε στο Τέξας έφτασε την Κυριακή το ζεύγος Μπάιντεν, πέντε ημέρες μετά το μακελειό που άφησε νεκρά 19 παιδιά και δύο δασκάλες και επανέφερε τη συζήτηση περί οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του, που λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν επισκεφτεί το Μπάφαλο, τοποθεσία άλλης μιας μαζικής δολοφονίας με 10 θύματα, εξέφρασαν τη συμπόνια και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες που πενθούν.

«Δεν μπορούμε να καταστήσουμε παράνομα τα δράματα, το ξέρω. Αλλά μπορούμε να κάνουμε την Αμερική πιο ασφαλή», είχε πει το Σάββατο σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουεαρ ο αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας τη λύπη του που «σε τόσο πολλά μέρη, τόσο πολλοί αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

Ο 79χρονος Μπάιντεν, ο οποίος έχει χάσει δύο από τα παιδιά του –την κόρη του όταν ήταν ακόμα μωρό σε τροχαίο και έναν ενήλικο γιο από καρκίνο– μίλησε για τον δικό του πόνο λίγο μετά το μακελειό.

«Το να χάνεις ένα παιδί είναι σαν να σου ξεριζώνουν ένα κομμάτι της ψυχής σου. Τίποτα δεν είναι ξανά το ίδιο».

Στo Ουβάλντε, το ζεύγος Μπάιντεν μετέβη στο μνημείο που ανεγέρθηκε για τα θύματα μπροστά από το δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια παρέστη σε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα.

Το απόγευμα οι Μπάιντεν συνάντησαν τις οικογένειες των θυμάτων και των επιζώντων του μακελειού και στη συνέχεια συνομίλησαν με μέλη των ομάδων διάσωσης.

Το ζεύγος Μπάιντεν στέκεται περίλυπο μπροστά στην είσοδο του σχολείου – REUTERS/Jonathan Ernst

Ο αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του έγιναν δεκτοί με ζητωκραυγές από το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ όταν κάποιος από τους παρευρισκόμενους του φώναξε «κάντε κάτι», ο Μπάιντεν του απάντησε δυνατά, «θα κάνουμε».

Λίγο πιο πέρα, στεκόταν ο σκληροπυρηνικός υπέρμαχος της οπλοκατοχής, Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, ο οποίος ακόμα και μετά το μακελειό που συνέβη στην πολιτεία του, δεν κάνει λόγο για περιοριστικά μέτρα εναντίον της οπλοκατοχής, αλλά μόνο για περισσότερα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία.

Κάποιοι από το πλήθος τού φώναξαν «ντροπή σου» και «χρειαζόμαστε βοήθεια».

Ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, σε αναπηρικό αμαξίδιο, υποδέχεται τον Τζο και την Τζιλ Μπάιντεν – REUTERS/Jonathan Ernst

Στο μεταξύ, στην Ουάσινγκτον, μία ομάδα γερουσιαστών ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για ένα πακέτο μέτρων για τα όπλα, καθώς υπάρχει η διάθεση από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς να ψηφίσουν τουλάχιστον υπέρ της αυστηροποίησης των ελέγχων του ιστορικού όποιου θέλει να αγοράσει πυροβόλο όπλο.

Προς το παρόν, μόνο πέντε από τους 50 Ρεπουμπλικανούς έχουν δηλώσει στους New York Times ότι είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν κάποια μέτρα, αλλά χρειάζεται η ψήφος άλλων πέντε. Η απροθυμία των υπόλοιπων 45, ακόμα και μετά τη σφαγή στο Ουβάλντε, είναι ενδεικτική της ισχύος του λόμπι των όπλων και της επιρροής που ασκεί πάνω τους, σημειώνει ο Guardian.

Διαπραγματεύσεις διεξάγονται και ορισμένοι έκριναν πιθανή, σήμερα, την εφαρμογή πιο περιοριστικών νόμων. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντάρμπιν δήλωσε ότι ένιωθε μια διαφορετική νοοτροπία μεταξύ των ομολόγων του.

Μένει να φανεί αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιδείξουν πολιτικό θάρρος, πρόσθεσε μιλώντας στο CNN.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ύστερα από παλιότερες μαζικές δολοφονίες με όπλα, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν ψηφίσει μέτρα χαλάρωσης της οπλοκατοχής και όχι περιορισμού της…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...