223
(φωτ. αρχείου) | EPA/Galaxy Care Hospital Pune, India

Ινδία: Αφαίρεσαν νεφρό… 7,4 κιλών από το σώμα 56χρονου ασθενoύς

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 11:42
(φωτ. αρχείου)
|EPA/Galaxy Care Hospital Pune, India

Ινδία: Αφαίρεσαν νεφρό… 7,4 κιλών από το σώμα 56χρονου ασθενoύς

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 11:42

Ινδοί χειρουργοί που αφαιρούσαν το νεφρό 56χρονου άνδρα ο οποίος έπασχε από σπάνια γενετική νόσο, έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι όργανο είχε φτάσει να ζυγίζει 7,4 κιλά, δηλαδή τερατωδώς περισσότερο από το κανονικό.

Ενα φυσιολογικό νεφρό ζυγίζει 120-150 γραμμάρια και έχει μήκος περίπου 12 εκατοστά. Το νεφρό του ασθενούς είχε μήκος 45 εκατοστών.

«Επρόκειτο για έναν τεράστιο όγκο που καταλάμβανε τη μισή κοιλιακή χώρα. Ξέραμε ότι το νεφρό ήταν μεγάλο, όμως δεν πιστεύαμε πως θα ήταν τόσο βαρύ», εξήγησε ο Σατσίν Κατουρία, μέλος της ιατρικής ομάδας που μετείχε στην επέμβαση. «Το άλλο του νεφρό είναι ακόμη μεγαλύτερο», είπε ο γιατρός στο BBC.

Ο 56χρονος ασθενής πάσχει από πολυκυστική νεφροπάθεια (Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease). Η επέμβαση έγινε τον Οκτώβριο στο νοσοκομείο Σιρ Γκάνγκα Ραρ στο Νέο Δελχί και κράτησε δύο ώρες.

Σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, το μεγαλύτερο νεφρό που έχει αφαιρεθεί ποτέ από άνθρωπο ζύγιζε 4,25 κιλά. Όμως οι γιατροί στο Νέο Δελχί είπαν ότι βρήκαν στην ιατρική βιβλιογραφία αναφορές για νεφρούς ακόμη και 9 κιλών.

Η ασθένεια από την οποία πάσχει ο 56χρονος προκαλεί κύστες στα νεφρά, τα οποία σταδιακά καταρρέουν. Οι χειρουργοί αποφάσισαν να του αφαιρέσουν το νεφρό αφού διαπίστωσαν ότι είχε προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία και μόλυνση, ενώ προκαλούσε και δύσπνοια στον ασθενή.

Ο Κατουρία είπε ότι ο ασθενής είναι καλά και υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση, αναμένοντας να βρεθεί ένα συμβατό νεφρό για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...