648
Ο Τιμ Μπέρνερς Λι βλέπει ότι το δημιούργημα του έχει πάρει εντελώς λάθος κατεύθυνση και κάνει ότι μπορεί για να στρίψει το… τιμόνι στην σωστή κατεύθυνση | Shutterstock

Τιμ Μπέρνερς Λι: Ο πατέρας του Internet θέλει να σώσει το παιδί του

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 09:46
Ο Τιμ Μπέρνερς Λι βλέπει ότι το δημιούργημα του έχει πάρει εντελώς λάθος κατεύθυνση και κάνει ότι μπορεί για να στρίψει το… τιμόνι στην σωστή κατεύθυνση
|Shutterstock

Τιμ Μπέρνερς Λι: Ο πατέρας του Internet θέλει να σώσει το παιδί του

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 09:46

To Internet δημιουργήθηκε από τον αμερικανικό στρατό στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για τις εσωτερικές του επικοινωνίες. Μετά από λίγα χρόνια το Διαδίκτυο «απελευθερώθηκε» από το αμερικανικό Πεντάγωνο και άρχισε να αναπτύσσεται στην βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών που και εκείνη βρισκόταν σε φάση ταχείας ανάπτυξης. Όμως αρχικά το Internet ήταν ένας κόσμος που η πρόσβαση σε αυτόν λόγω σχεδιασμού και απαιτήσεων ήταν δύσκολη και αφορούσε ένα κλειστό γκρουπ των φανατικών της τεχνολογίας εκείνης της εποχής.

Το 1989 ο βρετανός επιστήμονας Τιμ Μπέρνερς Λι που εργαζόταν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας (το γνωστό CERN) δημιούργησε ένα πρωτόκολλο το οποίο έφερε επανάσταση στην πρόσβαση και χρήση του Διαδικτύου. Ο περίφημος Παγκόσμιος Ιστός (world wide web ή απλά www) επέτρεψε την οργάνωση του περιεχομένου που υπήρχε διάσπαρτο άναρχα μέσα στον κυβερνοχώρο και δημιούργησε παράλληλα ένα περιβάλλον φιλικό σε κάθε χρήστη υπολογιστή. Πάνω στον παγκόσμιο ιστό χτίστηκε και εξελίχθηκε το Internet που γνωρίζουμε όλοι το οποίο κυριαρχεί πλέον στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο Τιμ Μπερνερς Λι που έλαβε παγκόσμια φήμη και αναγνώριση για το επίτευγμα του λαμβάνοντας και τον τίτλο του σερ δεν σταμάτησε ποτέ να ασχολείται με το δημιούργημα του και όποτε το έκρινε αναγκαίο όλα αυτά τα χρόνια έκανε δημόσιες παρεμβάσεις για να αναφερθεί στην ορθή λειτουργία και χρήση του Internet.

Τα τελευταία χρόνια είχε κάνει αρκετές παρεμβάσεις κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι το Διαδίκτυο έχει πάρει πολύ κακό δρόμο και ζητώντας από κυβερνήσεις, οργανισμούς, φορείς αλλά και τους ίδιους τους χρήστες να πάρουν κάποιες αποφάσεις και μέτρα για τον περιορισμό φαινομένων όπως η πολιτική προπαγάνδα και χειραγώγηση, τα fake news, η λογοκρισία, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων κ.α.

Αφού είδε ότι όχι μόνο κανείς δεν κάνει τίποτε για όλα αυτά αλλά αντίθετα τα αρνητικά φαινόμενα διογκώνονται συνεχώς ο Λι αποφάσισε να δράσει ο ίδιος. Το 2009 ο βρετανός επιστήμονας δημιούργησε το World Wide Web Foundation, ένα ίδρυμα που είχε ως στόχο να προτείνει λύσεις στα δεινά του κυβερνοχώρου. Δέκα χρόνια μετά το ίδρυμα έδωσε στην δημοσιότητα το «Συμβόλαιο για τον Ιστό» (Contract for the Web), ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση όλων των αρνητικών φαινομένων που μαστίζουν το Διαδίκτυο

Το συμβόλαιο

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian αυτό το συμβόλαιο ετοιμαζόταν τους τελευταίους δώδεκα μήνες και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του ιδρύματος με εκπροσώπους δημοσίων φορέων του ιδιωτικού τομέα αλλά και οργανώσεων χρηστών του Διαδικτύου και γενικότερα πολιτών.

«Αν αφήσουμε το Διαδίκτυο να λειτουργεί όπως σήμερα πολλά πράγματα μπορούν να πάρουν πολύ άσχημη τροπή» λέει o Τιμ Μπέρνερς Λι (World Wide Web Foundation/Facebook)

Πυρήνας του συμβολαίου είναι η διακήρυξη ότι «η επιδίωξη των κερδών δεν θα γίνεται σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας». Το συμβόλαιο καλεί τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να επιτρέπουν την ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στο Internet με χαμηλό κόστος για τους χρήστες και με εφαρμογές που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε άτομα με αναπηρίες, σε άτομα με γλωσσικούς περιορισμούς κλπ ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών.

Το συμβόλαιο από μόνο του δεν δεσμεύει κανέναν νομικά αλλά αυτό που κάνει είναι να προτείνει μια σειρά από κανόνες και πλαίσια που πρέπει να ενσωματωθούν στις εθνικές νομοθεσίες ώστε να προστατεύονται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η ιδιωτικότητα των χρηστών του Internet και τα online προσωπικά τους δεδομένα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του συμβολαίου κυβερνήσεις όπως αυτές της Γερμανίας και της Γαλλίας, εταιρείες όπως η Google, η Microsoft και το Facebook και οργανώσεις όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα εξέφρασαν την υποστήριξη τους στο σχέδιο.

«Νομίζω ότι δικαιολογημένα αυξάνεται ο φόβος των ανθρώπων για όσα άσχημα συμβαίνουν στο Διαδίκτυο. Αν αφήσουμε το Διαδίκτυο να λειτουργεί όπως σήμερα πολλά πράγματα μπορούν να πάρουν πολύ άσχημη τροπή. Μπορεί να καταλήξουμε με μια ψηφιακή δυστοπία αν δεν κάνουμε κάτι να αλλάξει η κατάσταση και αυτό δεν μπορεί να γίνει με κάποιο δεκαετές σχέδιο δράσης αλλά πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα» δήλωσε στην Guardian o Τιμ Μπέρνερς Λι

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...