317
Οι Αλφρεντ Τσέστνατ, Αντριου Στιούαρτ και Ράνσομ Γουάτκινς μετά την απελεύθερωσή τους | Facebook/Mid-Atlantic Innocence Project

Βαλτιμόρη: Αθώοι τρεις Αφροαμερικανοί μετά από 36 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δεν διέπραξαν

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 11:32
Οι Αλφρεντ Τσέστνατ, Αντριου Στιούαρτ και Ράνσομ Γουάτκινς μετά την απελεύθερωσή τους
|Facebook/Mid-Atlantic Innocence Project

Βαλτιμόρη: Αθώοι τρεις Αφροαμερικανοί μετά από 36 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δεν διέπραξαν

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2019, 11:32

Αθωώθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 36 χρόνια στη φυλακή, τρεις Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ, που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια από δικαστικό λάθος, όταν ήταν έφηβοι.

Δικαστήριο της Βαλτιμόρης, βόρεια της Ουάσινγκτον, έκρινε τους Αλφρεντ Τσέστνατ, Αντριου Στιούαρτ και Ράνσομ Γουάτκινς αθώους για τον φόνο του ΝτεΒίτ Ντουκέ, ενός 14χρονου μαθητή που δολοφονήθηκε το 1983 στο σχολείο του στην προσπάθεια να του κλέψουν το μπουφάν του.

«Νιώθουμε ταπεινωμένοι, δεν είμαστε οργισμένοι», δήλωσε ο Γουάτκινς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την απόφαση του δικαστηρίου. «Ομως αυτό δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί και κάποιος πρέπει να πληρώσει», πρόσθεσε.

Η εισαγγελέας της Βαλτιμόρης δεσμεύθηκε ότι οι τρεις θα λάβουν αποζημίωση. «Η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί νίκη, είναι μια τραγωδία καθώς τους κλέψαμε 36 χρόνια», πρόσθεσε η Μέριλιν Μόσμπι, ζητώντας συγγνώμη για τα λάθη που διέπραξαν οι δικαστικές υπηρεσίες.

Ο φόνος του ΝτεΒίτ Ντουκέ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις την εποχή εκείνη, καθώς τα βίαια επεισόδια στα σχολεία τότε ήταν σπάνια.

Υπό πίεση οι ερευνητές στράφηκαν προς τρεις πρώην μαθητές του σχολείου: τον Τσέστνατ, τον Στιούαρτ και τον Γουάτκινς, τότε ηλικίας 16 και 17 ετών, διότι τους είχαν δει στο σημείο του συμβάντος λίγη ώρα πριν από την επίθεση κι επειδή ένας από αυτούς φορούσε ένα μπουφάν ίδιο με αυτό που έκλεψαν από το θύμα.

Η μητέρα του κατηγορούμενου έδειξε στο δικαστήριο την απόδειξη αγοράς του μπουφάν, ενώ αυτόπτες μάρτυρες του φόνου δήλωσαν ότι δεν τον αναγνωρίζουν.

Ομως η αστυνομία επέμεινε στη διάρκεια της δίκης, με τέσσερις μάρτυρες να διαβεβαιώνουν ότι οι τρεις νεαροί είναι οι δράστες του φόνου.

Παρά τις διαψεύσεις των τριών, το σώμα των ενόρκων τους καταδίκασε σε ισόβια έπειτα από μόλις τρεις ώρες διαβουλεύσεων.

Ομως οι τέσσερις μάρτυρες άλλαξαν τις καταθέσεις τους αργότερα, εξηγώντας ότι υπέστησαν πιέσεις από την αστυνομία, αναφέρει το Mid-Atlantic Innocence Project (MAIP), μια ένωση που μάχεται κατά των δικαστικών λαθών και συνέβαλε στο να ανοίξει και πάλι η υπόθεση.

Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες ταυτοποίησαν έναν άλλον άνδρα, ο οποίος πλέον θεωρείται ύποπτος για τον φόνο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...