333
Φίλοι της όπερας περιμένουν να μπουν στη Σκάλα του Μιλάνου | REUTERS

Η Σκάλα του Μιλάνου επιστρέφει τρία εκατ. ευρώ στους Σαουδάραβες

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 10:02
Φίλοι της όπερας περιμένουν να μπουν στη Σκάλα του Μιλάνου
|REUTERS

Η Σκάλα του Μιλάνου επιστρέφει τρία εκατ. ευρώ στους Σαουδάραβες

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2019, 10:02

Τρία εκατομμύρια ευρώ θα επιστρέψει στους Σαουδάραβες η Σκάλα του Μιλάνου, έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες που προκάλεσε η συμφωνία για συνεργασία της διάσημης όπερας με τη βασιλική οικογένεια.

Σύμφωνα με το συμφωνημένο σχέδιο, θα γινόταν μέλος του ΔΣ της Σκάλας, ο σαουδάραβας υπουργός Πολιτισμού.

Επειτα από σφοδρές αντιδράσεις από οργανώσεις για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικούς – ακόμα και από το κυβερνών κόμμα της Λέγκας- ακυρώθηκε η απόφαση του διορισμού του Μπαντρ μπιν Αμπντάλα μπιν Μοχάμεντ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ στο ΔΣ της φημισμένης όπερας, ως αντάλλαγμα για τα 15 εκατ. ευρώ που θα συνεισέφεραν οι σαουδάραβες στα ταμεία της, μέχρι το 2014.

Ο αυστριακός διευθύνων σύμβουλος και καλλιτεχνικός διευθυντής της όπερας, Αλεξάντερ Περέιρα, είχε θεωρήσει «σπουδαία» την ιδέα μέχρι που η ανακοίνωσή της ξεσήκωσε σάλο στο Μιλάνο -και όχι μόνο.

Ο Μαουρίσιο Γκασπάρι, πολιτικός με το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έθεσε το θέμα στο κοινοβούλιο, ενώ επέκρινε τον Περέιρα επειδή προσπάθησε να κλείσει μια συμφωνία με μια χώρα που «δεν σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα». «Η κυβέρνησή μας έχει το καθήκον να υπερασπίζεται την ιστορία και την ταυτότητα της La Scala», πρόσθεσε.

Μετά από όλα αυτά, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Σκάλας και δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουσέπε Σάλα, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ να επιστρέψει τα τρία εκατ. ευρώ, που έχει πάρει έως τώρα, και να ακυρώσει τη συμφωνία.

«Θα αναζητήσουμε άλλες ευκαιρίες για συνεργασία», είπε ο Σάλα.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου και πρόεδρος της περίφημης όπερας της πόλης La Scala, Τζουσέπε Σάλα – EPA

Ο ίδιος ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός της Λέγκας είχε ζητήσει την ακύρωση της συμφωνίας, ενώ ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας απαίτησε την καθαίρεση του Περέιρα.

Ο Σάλα όμως, δήλωσε ότι ο Περέιρα θα παραμείνει στη θέση του.

Ο Αλεξάντερ Περέιρα, καλλιτεχνικός διευθυντής της όπερας, δήλωνε ενθουσιασμένος με τη συμφωνία με τους Σαουδάραβες – EPA

Οι Σαουδάραβες δεν έχουν σχολιάσει, προς το παρόν, την εξέλιξη της ιστορίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...