403
Από πρόσφατη παράσταση στη φημισμένη Σκάλα | Facebook

«Δεν θέλουμε τα λεφτά των Σαουδαράβων στη Σκάλα του Μιλάνου»

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 10:15
Από πρόσφατη παράσταση στη φημισμένη Σκάλα
|Facebook

«Δεν θέλουμε τα λεφτά των Σαουδαράβων στη Σκάλα του Μιλάνου»

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2019, 10:15

Χαμός στην φημισμένη όπερα La Scala του Μιλάνου, με τα ιταλικά ΜΜΕ, αλλά και πολλούς απλούς πολίτες να καταφέρονται εναντίον του καλλιτεχνικού της διευθυντή, Αλεξάντερ Περέιρα, ο οποίος φέρεται να διόρισε τον υπουργό Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού.

Σύμφωνα με την βρετανική Guardian, ο Περέιρα, ο αυστριακός Διευθύνων Σύμβουλος της όπερας, έβαλε τον Μπαντρ μπιν Αμπντάλα μπιν Μοχάμεντ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ στο διοικητικό συμβούλιο με την αιτιολογία ότι ο Σαουδάραβας θα εισφέρει 15 εκατ. ευρώ στα ταμεία της Σκάλας μέχρι το 2024.

Χαρακτήρισε μάλιστα την όλη πρωτοβουλία του ως «μια εξαιρετική ευκαιρία. Το συζήτησα με τον Τζουσέπε Σάλα [δήμαρχο του Μιλάνου] και τον Αλμπέρτο Μπονισόλι [τον υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας] και συμφωνήσαμε πως τέτοιες οικονομικές ευκαιρίες δεν μας παρουσιάζονται καθημερινά».

O Μπαντρ μπιν Αμπντάλα μπιν Μοχάμεντ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ: του αρέσει η όπερα;

Ωστόσο, όπως τονίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δυο άντρες χαρακτηρίστηκαν ως «αδιαφανείς και αθέμιτες» από ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι κάλεσαν την ιταλική κυβέρνηση να παρέμβει στο «περίπλοκο και λεπτό» ζήτημα, καθώς όπως ανέφεραν στην εφημερίδα Corriere della Sera, «αυτή τη στιγμή η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να επαίρεται για τις δημοκρατικές της πρωτοβουλίες».

Ο Μαουρίσιο Γκασπάρι, πολιτικός με το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έθεσε το θέμα στο κοινοβούλιο, ενώ επέκρινε τον Περέιρα επειδή προσπάθησε να κλείσει μια συμφωνία με μια χώρα που «δεν σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».

«Η κυβέρνησή μας έχει το καθήκον να υπερασπίζεται την ιστορία και την ταυτότητα της La Scala», πρόσθεσε.

Ο Περέιρα ισχυρίστηκε ότι μόνο ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου ήταν αντίθετο με την κίνηση, η οποία θα συζητηθεί εκτενώς σε συνεδρίαση στις 18 Μαρτίου.

Το… κερασάκι στην τούρτα έβαλε η είδηση πως η βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας θα ήθελε σύντομα να χτιστεί στα εδάφη της μια ακαδημία μουσικής και χορού, που θα διοικείται από την μιλανέζικη La Scala.

«Η δημιουργία μιας μουσικής ακαδημίας σε μια χώρα χωρίς σημαντική μουσική εκπαίδευση θα είχε αξία για μια χώρα όπως η Ιταλία. Ας μην ξεχνάτε πως μιλάμε για ένα έργο που αρχικά ήθελε να αναλάβει η Γαλλία», δήλωσε με νόημα ο Περέιρα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που φημολογείται πως μέχρι το τέλος του έτους έχουν πέσει οι υπογραφές προκειμένου να παρουσιαστούν στο Ριάντ δύο φημισμένες όπερες του Τζουζέπε Βέρντι, η «Τραβιάτα» και ο «Ριγκολέτο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...