660
Στιγμιότυπο από το περίφημο βίντεο που παγίδεψε τον Στράχε -η «πέτρα του σκανδάλου» δεν εικονίζεται | Reuters

Η Ρωσίδα με τα «βρώμικα νύχια» που παγίδευσε τον Στράχε

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2019, 18:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/05/2019 20:25
Στιγμιότυπο από το περίφημο βίντεο που παγίδεψε τον Στράχε -η «πέτρα του σκανδάλου» δεν εικονίζεται
|Reuters

Η Ρωσίδα με τα «βρώμικα νύχια» που παγίδευσε τον Στράχε

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2019, 18:45
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 25/05/2019 20:25

Πολιτικό αναβρασμό προκαλεί εδώ και περίπου μια εβδομάδα στην Αυστρία η δημοσιοποίηση του βίντεο με τον πρώην αντικαγκελάριο της χώρας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, στο οποίο φαίνεται να προσφέρει κρατικές συμβάσεις σε Ρώσο ολιγάρχη με αντάλλαγμα την πολιτική υποστήριξη σε αυτόν και το κόμμα του.

Στο επίμαχο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται να συζητάει με μια ξανθιά γυναίκα, η οποία παρουσιάζεται ως η πλούσια ανιψιά του ζάμπλουτου ρώσου ολιγάρχη, Ίγκορ Μακάροφ, «Αλιόνα Μακάροβα» – πιθανότατα είναι το ψευδώνυμό της.

Πάντως, ο ρώσος δισεκατομμυριούχος δηλώνει ότι δεν έχει καμία συγγενική σχέση μαζί της.

Όπως και να’ χει, η Μακάροβα, όπως ισχυρίζεται στο βίντεο, είχε μετακομίσει με την κόρη της στην Αυστρία και η δουλειά της είναι να ξοδεύει τα εκατομμύριά της.

Στο επίμαχο βίντεο, που γυρίστηκε τον Ιούλιο του 2017, σε βίλα στην Ίμπιζα, η γυναίκα αυτή φέρεται να λέει στον Στράχε ότι θέλει να αγοράσει το 50% της αυστριακής εφημερίδας «Kronen Zeitung», με αντάλλαγμα δημόσιες συμβάσεις της αυστριακής κυβέρνησης που θα δοθούν στον «θείο» της.

Ο Στράχε έπεσε στην παγίδα της και πλέον επιχειρεί να… μαζέψει τα «σπασμένα».

Ομολογεί ότι φταίει που έπεσε «στην παγίδα που του έστησαν άγνωστοι» ενώ δεν διστάζει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Ο Στράχε και η «Αλιόνα Μακάροβα», αγνώστων λοιπών στοιχείων, το 2017 στην Ιμπιζα

Και όπως αναφέρουν οι Times, είναι πολλές, καθότι ο Στράχε… όπως έστρωσε, θα κοιμηθεί, καθώς είχε διακρίνει ύποπτα σημάδια που ενδεχομένως να του χτυπούσαν… καμπανάκια για την ταυτότητα της «Αλιόνα Μακάροβα», αλλά προφανώς επέλεξε να μην τα συνυπολογίσει και τώρα πληρώνει την πολιτική του πτώση.

Ο ίδιος εμφανίζεται στο επίμαχο βίντεο να λέει σε κάποιο σημείο στον βοηθό του, τον Γιόχαν Γκούντενους, τότε αντιδήμαρχο Βιέννης, «μια Ρωσίδα του οικονομικού της επιπέδου, δεν γίνεται να έχει βρώμικα νύχια ποδιών».

Και πράγματι, είναι περίεργο για μια τόσο πλούσια – όπως ευαγγελιζόταν η ίδια – γυναίκα, με πάμπολλα χρήματα να επενδύσει, μια λιμουζίνα με σοφέρ και ψεύτικους σωματοφύλακες σε μια βίλα στην Ιμπιζα, να εμφανίζεται τόσο απεριποίητη  – και δη σε ένα σημαντικό ραντεβού απ’ όπου θα προέκυπταν μυστικές συμφωνίες εκατομμυρίων.

«Η κρίση του Στράχε μπορεί να θόλωσε προς στιγμήν από το αλκοόλ και τους εκλεκτούς μεζέδες. Μπορεί επίσης να είχε γοητευτεί από την γυναίκα, την οποία περιέγραψε ως “καυτή” στον συνεργάτη του. Πάντως, η πραγματική ταυτότητα της “Αλιόνα”, που ισχυρίστηκε ότι διαθέτει λετονικό διαβατήριο, είναι ασαφής με τα αυστριακά ΜΜΕ να υποθέτουν ότι είναι πληρωμένη ιερόδουλη», καταλήγει με νόημα το δημοσίευμα των Times και την υπόμνηση πως… στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα.

Πώς στήθηκε η κομπίνα

Νέες αποκαλύψεις των αυστριακών ΜΜΕ καταδεικνύουν πως η παγίδα στήθηκε από έναν δικηγόρο και έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, που είτε ενεργούσαν μεμονωμένα για κάποιο δικό τους, υψηλό οικονομικό όφελος είτε, πιθανότατα, υποστηρίζονται από ορισμένους από τους – πολλούς – εχθρούς του Στράχε, από τα αριστερά και τα κεντρώα κόμματα λόγω των ακροδεξιών και φασιστικών του απόψεων.

Ο Σάσα Βαντλ, ένας σύμβουλος ασφαλείας με έδρα τη Βιέννη, δήλωσε στην αυστριακή τηλεόραση ότι ο άνδρας στο βίντεο που ισχυρίζεται ότι ήταν ο Τζούλιαν Τάλερ, ο έμπιστος βοηθός της «Αλιόνα», ήταν στην πραγματικότητα ένας πρώην συνεργάτης του.

Ο Βαντλ ισχυρίστηκε ότι το πραγματικό όνομα του Τάλερ είναι ο Τζούλιαν Χέσεντάλερ, πρώην επικεφαλής ενός γραφείου ιδιωτικών ερευνών στο Μόναχο, ονόματι Konsic. Ο ιστότοπος της εταιρείας, ο οποίος διαγράφηκε από το Διαδίκτυο πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε ότι προσφέρει «επιχειρησιακή και αναλυτική έρευνα, διαχείριση αποδεικτικών στοιχείων και άλλες ενημερωτικές υπηρεσίες».

«Εγώ τον εκπαίδευσα», είπε ο Βαντλ προσθέτοντας πως γνώρισε τον Χέσεντάλερ σε ένα δικηγόρο, τον Ραμίν Μιρφακράι, ο οποίος φέρεται να έχει κοντινή σχέση με  πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους της χώρας.

Τα αυστριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο δικηγόρος ήταν αυτός που επικοινώνησε με τον Γκούντενους, ισχυριζόμενος ότι η ανιψιά ενός ρώσου ολιγάρχη ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα οικόπεδο που είχε θέσει προς πώληση ο βοηθός του Στράχε.

Ο Γκούντενους συναντήθηκε με τη γυναίκα, τον δικηγόρο και τον Χέσεντάλερ για δείπνο στη Βιέννη στις 24 Μαρτίου 201 και συνάντησε την «Αλιόνα» άλλες 3 ή 4 φορές στη Βιέννη πριν από το επίμαχο δείπνο στην Ίμπιζα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...